Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

Naručite kavu kao pravi Talijani

Talijanska kava je poznata baština koja se cijeni diljem svijeta i za mnoge Talijane predstavlja pravi način života, kulturu povezanu s mnogim različitim navikama, ovisno o tome iz kojeg dijela Italije potječete ili u koji dio putujete.

Talijani diljem svijeta dijele zajedničko kulturno nasljeđe koje čine tisuće godina povijesti, umjetnosti, tradicije, glazbe i hrane. Talijanska kava je poznata baština koja se cijeni diljem svijeta i za mnoge Talijane predstavlja pravi način života, kulturu povezanu s mnogim različitim navikama, ovisno o tome iz kojeg dijela Italije potječete ili u koji dio putujete.

Stoga, dobrodošli u Italiju: 20 regija i više od 8.000 gradova razasutih po cijeloj zemlji koju karakteriziraju beskrajne razlike, od sjevera prema jugu, od istoka prema zapadu. U biti, upravo je talijanska raznolikost ono što je čini zemljom koja oduzima dah i koju toliko vole.

Tu možete pronaći kaleidoskop različitih kultura i tradicija, a sve one se odražavaju u kavi koju Talijani piju svaki dan.

Ispijanje kave može prizvati drage uspomene dok sjedite na malom trgu u susjedstvu, pijuckate caffelatte ujutro u južnoj Italiji ili ulazite u bar u susjedstvu kako biste popili robusta kratku kavu koja će vam za hladnog jutra u središtu Milana podići razinu adrenalina prije no što krenete na posao. Taj osjećaj mjesta, lokaliteta, važan je dio talijanske baštine.

ALI KADA SE KAVA PRVI PUTA POJAVILA U ITALIJI?

Kako bismo odgovorili na to pitanje, moramo se vratiti u 1683. godinu kada je Beč oslobođen od Osmanlija zahvaljujući koaliciji s Mletačkom republikom.

Kad su pobjegli, Osmanlije su ostavile oko 500 vreća kave.

Kao rezultat toga, kava je počela teći oko kanala Venecije, a odatle se proširila po cijeloj zemlji. Zato je kava u Veneciji uglavnom punog okusa i aromatična, s notama orijentalnog mirisa vanilije – odražava godine povijesti i tradicije.

U Milanu, s druge strane, kava je sasvim drugačija: Milano je brz, funkcionalan i pragmatičan grad pa, u ime dosljednosti, kava mora biti lagana, nježna i profinjena. Ona postaje ritual koji si ljudi dopuštaju ujutro, prije odlaska u ured. Brzo, ali predano, potpuno su obuzeti svojim posjetom kafiću.

Lavazza-coffee-Milan

S druge strane, robusnost teritorija i poteškoće uzrokovane svjetskim ratovima razvili su osjetilna očekivanja koja stanovnici regija Pijemont i Ligurija lako mogu zadovoljiti slatkim, nježnim i elegantnim okusima. Za njih, kava je prvenstveno bila malo zadovoljstvo u kojem se uživa s gostima.

Godine 1938. Achille Gaggia izumio je novi polužni sustav ekstrakcije i tako je u Modeni nastao novi način pijenja kave. Omogućeno je spravljanje gušće i aromatičnije kreme koja šećer zadržava nekoliko sekundi prije nego što ga potpuno obavije i povuče u laganom i fascinantnom plesu.

Bilo bi nemoguće govoriti o kavi u Italiji, a da se ne spomene napuljska “tazzulella ‘e café”. Intenzivan, taman, ustrajan, kratak: zbog ovih je značajki napuljski espresso postao svjetski ambasador talijanske kvalitete i stila.

No, razlike ne završavaju ovdje: postoje varijante i u nomenklaturi.

Zapravo, milanski Marocchino u Torinu se zove Bicerin, a u Pugliji postaje Espressino. No, neosporni kralj kreativnosti u pogledu naziva je Trst.

Ako želite espresso u kafiću, morate naručiti Nero, ali ako želite espresso u maloj čaši, morate doći do šanka s povjerenjem i zatražiti Nero in B. Capo je macchiato (espresso s malo zapjenjenog mlijeka) u šalici koji postaje Capo in B ako ga zatražite u maloj čaši. Cappuccino je, dovoljno zbunjujuće… Caffellatte! Nemojte se iznenaditi ako na Vaše “Kavu, molim” uslijedi “Što ste rekli da želite?”

Na našem putu kroz talijanske regije, pokazali smo da svaki grad ima određeni identitet, prilagođavajući kavu svome načinu interpretacije okusa. Upravo zbog toga svaka regionalna kava odražava kulturu i utjelovljuje karakteristične značajke grada ili regije.

Tako iza svakog okusa stoji daleko više od obične “kave”, kao i iza svakog naziva – bez obzira je li to espresso, Bicerin ili Nero in B.

U današnje vrijeme, autentična talijanska kava je Espresso, a najkvalitetniji talijanski espresso je Lavazza. Espresso je prepoznat po cijelom svijetu kao esencijalno talijanska kava. “Espresso” znači “spravljen po narudžbi”, skuhan brzo kao što je tipično za ovu koncentriranu kavu. Njegove osnovne značajke, čvrsta krema, puno tijelo i intenzivna aroma rezultat su sustava za ekstrakciju pod pritiskom u aparatima za kavu.

Alkemija espressa razvijena je zahvaljujući talijanskoj kreativnosti.

Jednostavna infuzija mljevene kave i vruće vode dovela je do oblika umjetnosti koji se imitira i traži u cijelom svijetu.

Danas domaći aparati za espresso kavu ljubiteljima kave pružaju izvanredan doživljaj. Pijenje kave postalo je rutina i ritual za većinu talijanskih obitelji, najbolji način za započinjanje dana s pravim stavom.

Pijenje kave – s mješavinom pozitivnosti, energije, aroma i svih raznovrsnih okusa koji vas okružuju  – postaje užitak i zadovoljstvo koje se dijeli s drugima.

S više od 27 milijardi šalica kave koje se konzumiraju diljem svijeta, Lavazza uistinu pozdravlja potrošača kad se svako jutro probudi i prati ga tijekom cijelog dana.

Ne propustite

Zanimljivosti

Ako volite mjesta koja pomiču vlastite granice i često proširuju svoju ponudu to-go napitaka i ukusnih zalogaja svakako će vas obradovati vijest o još...

Savjeti stručnjaka

Bez obzira na različite metode pripreme, kava je bogata korisnim sastojcima poput antioksidansa, koji blagotvorno utječu na zdravlje.

Gastronomija

Jednostavno smo morali probati cijelu Anamaria liniju Vegan friendly & Lactose – free proizvoda: klasični Cappuccino s pripadajućim 2u1 i 3u1 miksevima koji se...

Gastronomija

Segafredo Zanetti turska kava osvojit će vas aromatičnim mirisom i jednako takvim okusom

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.