Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Istaknuto

Ne bi trebalo doći do zastoja s provedbom ovrha radi uzdržavanja djece

Dobili smo nekoliko upita zabrinutih majki koje ne znaju što će biti s njima i njihovom djecom čiji očevi (bivši supruzi) pod ovrhom plaćaju alimentacije.

„… dobili smo nekoliko upita zabrinutih majki koje ne znaju što će biti s njima i njihovom djecom čiji očevi (bivši supruzi) pod ovrhom plaćaju alimentacije. Naše pitanje je što će biti ako se ovrhe ukinu za vrijeme situacije s COVID-19?…“

Očitovanje prenosimo u cijelosti:

Svjesni smo da epidemija COVID-19, osim što predstavlja globalni javno-zdravstveni problem, nosi sa sobom i brojne druge posljedice za društvo u cjelini. Njima su, nažalost, pogođena i djeca u različitim aspektima njihovog života, a razdoblje krize uzrokovane epidemijom utječe na ostvarivanje različitih dječjih prava: prava na ostvarivanje osobnih odnosa s roditeljima i članovima obitelji, prava na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i brojna druga. Na odraslima, posebice roditeljima i donositeljima odluka, jest odgovornost da djecu na najbolji mogući način zaštite kako bi ona i u vrijeme krize mogla ostvarivati svoja prava zajamčena Konvencijom o pravima djeteta.

Djetetovo pravo na uzdržavanje od roditelja s kojim ne stanuje jedno je od temeljnih egzistencijalnih prava te je važno osigurati uvjete za njegovo provođenje i u teškim vremenima, kao što je ovo u kojem se sada nalazimo, pogođeni epidemijom COVID-19.

Upoznati smo s najavama Vlade RH i namjerom da izmjenom Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima utječe na položaj fizičkih osoba kojima dio primanja odlazi na ovrhe, a kako bi primjenom takvih mjera u ovim posebnim okolnostima te osobe lakše podnijele negativne ekonomske posljedice epidemije. Razumijemo zabrinutost roditelja o mogućem utjecaju takvih mjera i svjesni smo da u ovakvoj situaciji mnogi brinu o egzistencijalnim pitanjima.

Ohrabruje činjenica da je Vlada RH upućivanjem Konačnog prijedloga Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima predvidjela zaštitu za djecu te je predložila iznimku prema kojoj Financijska agencija neće zastati s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima u odnosu na ovršenike fizičke osobe ako se ovrha provodi radi namirenja tražbine zakonskog uzdržavanja djeteta, druge tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću, tražbine po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine, ako je riječ o mjerama osiguranja iz kaznenog postupka te u slučaju ovrhe po računu specifične namjene. Upoznati smo da je Konačni prijedlog Zakona upućen u hitnu saborsku proceduru.

Zato vjerujemo da djeca i roditelji koji se za njih skrbe nemaju razlog za brigu jer, s obzirom na predviđenu iznimku, ne bi trebalo doći do zastoja s provedbom ovrha radi uzdržavanja djece.

Pravobraniteljica za djecu
Helenca Pirnat Dragičević

Više

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.