Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Ne mislite da ste sretnice jer krvarite svaki mjesec? Možda zbog ovoga razmislite o tome još jednom!

Jeste li zadnjih dana primijetile nacionalnu kampanju borbe protiv menstrualnog siromaštva? Možda ste se čak u nju već i uključile? Niste li još, sad je pravo vrijeme.

Onih dana u mjesecu kad krvarite, kad imate bolne menstruacije ili se osjećate slabo zbog gubitka krvi, vjerojatno ne mislite da ste sretnice. No, ako bez kalkuliranja možete svaki mjesec odvojiti do 10 eura za menstrualne uloške i/ili tampone, razmislite još jedanput. Mnoge djevojke i žene nemaju te mogućnosti i snalaze se na razne načine kako bi ‘izgurale’ menstruaciju. Istraživanje je pokazalo da je čak trećina žena prisiljena štedjeti na ulošcima.

Vodeći brend menstrualnih uložaka Libresse treću godinu zaredom ne odustaje od cilja, pa pokreće kampanju za borbu protiv menstrualnog siromaštva „Ti pomažeš, Libresse nagrađuje!. Ove godine cilj je osigurati higijenske potrepštine studenticama većine javnih fakulteta u Hrvatskoj. Ista kampanja se provodi i u Srbiji, iako službeno nema provedenih istraživanja vezanih za menstrualno siromaštvo. Ulošci i tamponi po ekonomskoj politici u Republici Srbiji predstavljaju luksuznu robu, jer je porez na dodatnu vrijednost (PDV) na ove proizvode 20 posto. Ilustracije radi, pakiranje uložaka od 20 komada danas može koštati oko 3 eura, dok je minimalna plaća u Srbiji oko 341 eura po službenim podacima za rujan 2023.

O temi menstrualnog siromaštva pisali su i pišu svi mediji. Pisalo se o tome kako više od 10 posto građanki ne može kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Ili kako zbog previsokih cijena dio žena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine. Ipak, najviše su reakcija izazvala priznanja djevojaka koje nisu odlazile na nastavu, jer si nisu mogle svaki mjesec priuštiti menstrualne uloške. Malo se toga otad promijenilo i tek su rijetki ustrajali u misiji da naprave promjenu.

Kako same možemo pridonijeti uspjehu kampanje?

Tijekom trajanja nacionalne kampanje borbe protiv menstrualnog siromaštva, do 31. svibnja 2024., Libresse će od svakog prodanog proizvoda odvojiti 15 centi i za taj iznos osigurati zalihe menstrualnih uložaka studenticama. Naravno, u tome možemo sudjelovati sve mi i tako opet pokazati žensku podršku i solidarnost.

U Libresseu su svjesni kako se mnoge studentice upisom na sveučilišta prvi put susreću sa samostalnim životom, selidbom iz roditeljskog doma, promjenom grada i okoline, ali i s vođenjem računa o vlastitom budžetu. Ponekad je teško ”progurati mjesec”, pa je baš zato cilj ovogodišnje Libresse kampanje ‘‘Ti pomažeš, Libresse nagrađuje“ osigurati im dostupnost menstrualnih uložaka kako bi se neometano posvetile drugim važnim pitanjima tijekom svog studiranja.

Održavanje menstrualne higijene sasvim sigurno je jedna od ključnih stavki za dobrobit i osnaživanje žena te adolescentica. Međutim, mnogima je ograničena. Otežan, pa čak i onemogućen, pristup menstrualnom potrepštinama poput higijenskih uložaka, tampona ili lijekova za ublažavanje bolova te odgovarajućim higijenskim uvjetima i javnom zdravstvu, a posljedično i obrazovanju jest menstrualno siromaštvo koje ne pogađa samo žene u zemljama u razvoju, već i one u razvijenim zemljama.

Kontinuitet i ustrajnost su jedini načini da se menstrualno siromaštvo iskorijeni

”Borba protiv menstrualnog siromaštva je važna inicijativa za naše društvo. Sve su ove djevojke nečije kćeri, sestre, prijateljice, a danas-sutra možda i supruge i majke. Zato ovom socijalnom problemu moramo pristupati kontinuirano i zajedničkim snagama. Projektom koji smo pokrenuli u 2024. godini direktno pomažemo studenticama da neometano pohađaju predavanja te da im poteškoće u nabavci higijenskih proizvoda ne utječu na obrazovanje”, rekla nam je Maša Bašić, predstavnica marketinga kompanije Essity.

Podsjetimo, kampanja ”V za vaginu” 2022. godine rezultirala je donacijom 240 uloškomata i gotovo 150.000 menstrualnih uložaka u 34 učenička doma u Hrvatskoj.

Kroz nacionalnu kampanju ”Tebi za mjesec, njima za cijelu godinu” donirali smo menstrualne uloške za više od 1000 djevojaka iz dječjih domova i udomiteljskih obitelj. Uz to, zahvaljujući našem partneru CROATIA poliklinici svakoj od njih osigurali smo i besplatan ginekološki pregled, odnosno konzultacije za djevojčice koje još uvijek ne trebaju pregled. Potpora naših partnera nam puno znači jer potvrđuje da idemo u dobrom smjeru te nas motivira za daljnji rad“, pojašnjava Iva Stefanovski Horvatić, predstavnica marketinga kompanije Essity.

Sjajne reakcije, pohvale i podrška rezultirali su novom, kampanjom „Ti pomažeš, Libresse nagrađuje! kroz koju je cilj olakšati nabavku menstrualnih uložaka studenticama Sveučilišta u Splitu, Rijeci, Puli, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Zadru, Osijeku i Sveučilišta Sjever. U Srbiji, u istom periodu, sredstva idu za sveučilišta u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Novom Pazaru.

Rješavati probleme zajedno, napraviti veće pomake zajedno, smanjivati menstrualno siromaštvo zajedno… Sve to znači živjeti odvažno!

Članak nastao u suradnji s brendom Libresse.

Ne propustite

Drama Queen

U moru tekstova na hrvatskim stranicama imate bezbroj onih koji gaje negativan stav i koji samo čekaju neki naslov da svu žuč svog teškoga...

Savjeti stručnjaka

Visoke temperature mogu dodatno opteretiti srčano – žilni sustav, stoga donosimo nekoliko jednostavnih savjeta za sigurno i bezbrižno ljeto.

Budi fit

Razgovarali smo s fitness trenerom i promotorom zdravog načina života, Marijem Valentićem, i doznali sve odgovore vezane za ljeto i vježbanje.

Savjeti stručnjaka

Iako higijenu intimnog područja nikada ne bismo trebali zanemarivati, posebnu joj je pažnju potrebno posvetiti tijekom ljeta radi visokih temperatura, povećane vlažnosti te znojenja...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.