Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
<a href='https://www.freepik.com/vectors/school'>School vector created by vectorjuice - www.freepik.com</a>

Istaknuto

Ne postoje tipični simptomi za HPV infekciju

HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći niti ne zna da postoji besplatno cjepivo za sve mlade do 25. godina do kraja ove godine.

Genitalna HPV infekcija je spolno prenosiva bolest uzrokovana humanim papilomavirusom. Ime se odnosi na skupinu virusa s više od 150 tipova, od kojih je više od 40 spolno prenosivo. U većine koji su bili u kontaktu s HPV-om neće se razviti nikakvi pokazatelji bolesti, a infekcija će proći sama od sebe.

Tipove virusa koji mogu izazivati značajnije abnormalnosti u papa-testu nazivamo “tipovima visokog rizika”, a dovoljan je i samo jedan seksualni kontakt kako biste se zarazili HPV-om.

Cjepivo protiv HPV-a je u Hrvatskoj dostupno već više od desetljeća, no unatoč velikim naporima stručnjaka iz zdravstvenog sustava, procijepljenost je i dalje niska. Svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći niti ne zna da postoji besplatno cjepivo za sve mlade do 25. godina do kraja ove godine.

Razgovarali smo s Majom Gudelj, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Ginecej.

Koji su simptomi i znakovi infekcije HPV-om?

Ne postoje tipični simptomi za HPV infekciju. Simptomi su jednaki kao i za sve infekcije u tom području: nelagoda, žarenje, pečenje, obilniji iscjedak ili sukrvica.

Kako se dijagnosticira HPV infekcija?

HPV infekcija se otkriva probirom, godišnjim PAPA testom, koji se preporučuje svim ženama s navršenih 21.-om godinom života, a onima koji su spolno aktivni prije te dobi i ranije. U nekom zemljama se kao probir nakon 30.-godine života preporučuje i HPV tipizacija.

Abnormalan PAPA test je razlog za dodatnu dijagnostiku: kolposkopijom.

Postoji li lijek za HPV?

Specifična terapija za viruse na postoji. Liječenje paralelnih infekcija, jačanje imuniteta, briga za zdraviju vaginalnu floru, kondom, te svakako prestanak pušenja su prvi koraci u borbi protiv ovog virusa. Kod uznapredovalih stadija abnormalnosti u citološkom nalazu (PAPA testu) i kolposkopski većem gradusu, preporučuje se biopsija ili ekscizija lezije i time omogućuje preciznija dijagnostiku i izlječenje.

Koja je veza HPV-a i karcinoma vrata maternice?

HPV infekcija obično spontano prolazi prirodnim “clearance” -om.

Ako infekcija HPV-om pređe u kroničnu, može dovesti do razvoja karcinom vrata maternice, a ovisno o imunološkom statusu svakog pojedinca te tipu virusa ili skupine virusa koji su u podlozi.

Kada bi bilo dobro učiniti prvi ginekološki pregled? Koliko je cjepivo učinkovito i koliko često ga preporučujete?

Prvi ginekološki pregled preporučuje se učiniti u 21. godini života ili ranije ovisno o spolnoj aktivnosti. Cjepivo štiti 90% od karcinoma cerviksa i 90% od nastanka šiljatih kondiloma.

Cjepivo preporučujem svim djevojkama i dječacima u dobi od 9. -13. godine života i tada je to dvodozni raspored (0 i 6 mjeseci). U dobi od 14. godina na dalje je trodozni raspored (0,2 i 6 mjeseci).

http://poliklinika-ginecej.hr/

http://poliklinika-ginecej.hr/

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Endometrioza je bolest okružena tabuima, mitovima, odgođenom dijagnozom, naizmjeničnim tretmanima i nedostatkom svijesti, prekrivena širokim spektrom simptoma koji utjelovljuju tvrdoglavo, frustrirajuće i, za mnoge,...

Savjeti stručnjaka

Drovelis je novi kombinirani oralni kontraceptiv koji sadrži prirodni estrogen (Estetrol, E4 ) koji se sintetizira u fetalnoj jetri tijekom trudnoće i koji se...

Savjeti stručnjaka

Menopauzom prestaje generativna funkcija, te jajnik postaje žlijezda koja proizvodi samo androgene.

Zdravstveni karton

Kolposkopija je pregled vrata maternice pomoću posebnog mikroskopa (kolposkop) koji omogućuje bolji uvid u veličinu i stupanj promjene lezije vrata maternice, a rjeđe se...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.