Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Događanja

Ne propustite Dan mimoza!

Dan mimoza održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, ligine udruge Zdravka i Zajednice pacijenata Sveti Juraj.

Veliki broj žena u Hrvatskoj bez obzira na dob smatra ako nema nikakvih tegoba, nema potrebe niti za ginekološkim pregledima. Takvo mišljenje, otprilike njih oko 120 godišnje u Hrvatskoj košta života. Zastrašujuća je to istina u današnje vrijeme kada se smrtnost od raka vrata maternice, edukacijom, pravovremenim pregledima te iznimno važnim cijepljenjem protiv virusa HPV-a gotovo u potpunosti može spriječiti.

“Svaki slučaj uznapredovale bolesti je traumatičan i za liječnika kada se zna da se bolest mogla spriječiti. Na žalost, još uvijek se šokiramo kada u ginekološku ambulantu dođe obrazovana žena srednjih godina sa znakovima uznapredovalog raka vrata maternice kao što su jako krvarenje iz rodnice, bolovi u zdjelici i leđima, krv u mokraći i stolici ili čak sa zatajenjem bubrega.” – izjavila je Jadranka Belan Žuklić dr. med. spec. ginekologije i porodništva i tajnica Ligine udruge Zdravka.

Savjete kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i zaustaviti razorne posljedice ove bolesti građani će imati na ovogodišnjem Danu mimoza koji nas očekuje 20. siječnja od 10 do 14 sati na Trgu Petra Preradovića ( Cvjetni trg ). Uz podjelu letaka s najvažnijim informacijama te simboličnu, humanitarnu podjelu mimoza, građani će imati prilike razgovarati s liječnicima i saznati sve što ih zanima o prevenciji i liječenju raka vrata maternice.

Glavni cilj ove javnozdravstvene akcije je osvijestiti žene o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice te ih informirati o dva postojeća nacionalna programa Ministarstva zdravstva RH koji su preduvjet sprečavanja raka vrata maternice u Hrvatskoj. To su besplatno cijepljenje za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole protiv HPV-a te Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice.

“Drago mi je što je upravo Grad Zagreb prije točno deset godina pokrenuo provođenje programa cijepljenja protiv raka vrata maternice i HPV-a, a zahvaljujući našoj inicijativi danas je cjepivo protiv HPV-a besplatno za sve djevojčice i dječake osmih razreda na razini Hrvatske. Nažalost, odaziv na besplatno cijepljenje protiv raka i dalje nije zadovoljavajuće, stoga će naši napori u budućnosti biti usmjereni u podizanje svijesti o važnosti prevencije i edukacije naših građana. Cilj nam je postići veći odaziv na cijepljenje i približiti se razvijenim zemljama Europske unije.” – naglasio je dr.sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba koji već niz godina podržava i pomaže u organizaciji nadolazećeg Dana mimoza.

“Nažalost smanjenje smrtnosti nije doseglo razinu koju bismo željeli i mogli postići. Uz preventabilnost i poznavanje uzročnika raka vrata maternice, svi zajedno moramo biti učinkovitiji u prevenciji ove zloćudne bolesti. Upravo je i cilj ove javnozdravstvene akcije podizanje svijesti javnosti, a posebice žena, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito intimno zdravlje, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama izbjegli smrtnost od raka vrata maternice. Osobito pozivam žene koje duže od tri godine nisu napravile Papa test da što prije dogovore ginekološki pregled i Papa test, koji je za ženu možda malo neugodan, ali spašava život“, izjavila je Dinka Nakić, dr. med. spec. epidemiologije, nacionalni koordinator programa probira raka vrata maternice.

Dan mimoza održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, ligine udruge Zdravka i Zajednice pacijenata Sveti Juraj, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, Ministarstva zdravstva RH, Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića te Gradske skupštine Grada Zagreba

Pročitajte još

Savjeti stručnjaka

Cijepljenje protiv infekcije HPV-om koja, osim raka vrata maternice, uzrokuje još šest vrsta raka – rak rodnice, stidnice, penisa, anusa, grla i ždrijela te...

Istaknuto

Glavni cilj Dana mimoza je osvijestiti žene o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice te ih informirati o dva postojeća nacionalna programa Ministarstva...

Savjeti stručnjaka

U Hrvatskoj od raka vrata maternice skoro svakog dana oboli jedna žena, a svaki 3. dan jedna žena umire.

Istaknuto

Rak vrata maternice se pojavljuje kod mladih žena već od 20-te godine života. U Hrvatskoj svaki treći dan umre jedna žena od ove bolesti.

Advertisement