Ne zaboravite na kralježnicu!

Gotovo da nema osobe koja u svom životu ne iskusi tegobe sa kralježnicom. Produženjem ljudskog životnog vijeka nužno se povećala učestalost promjena koje u velikom broju slučajeva onemogućavaju svakodnevne aktivnosti.

Normalna kralježnica ima oblik slova „S“ gledano iz profila, zauzima centralni položaj i složene je građe koja određuje njene statičke i dinamičke karakteristike. Razlikujemo vratni dio sa 7 kralježaka, grudni sa 12, lumbalni i sakralni dio sadrže 5, a trtični dio 4-5 kralježaka – ukupno 33-34 kralješka. Taj kompleksni sustav čine i mnogobrojni mišići, zglobovi, intervertebralni diskovi i ligamenti kralježnice, dok je živčani sustav inkorporiran u takvoj složenoj građi. Kako bi razumjeli biomehaniku kralježnice polazimo od činjenice da se između dvaju susjednih kralježaka nalazi zglobni kompleks. To omogućuje pokretljivost koja je različita u svakom pojedinom dijelu leđa.

Brojni su uzroci nastanka promjena na kralježnici, ali apsolutno vodeći su degenerativna oboljenja tj. pojava artroze koja je praćena s boli. Križobolja je najčešća dijagnoza poremećaja lokomotornog sustava u ordinacijama liječnika opće medicine.

kralježnica

Krivo držanje

Krivo držanje je glavni razlog nastanka boli u kralježnici i to obično u njenom najopterećenijem dijelu. Krivo držanje treba razlikovati od fiksnih deformiteta. Muskulatura kralježnice je pod opterećenjem zbog promijenjenih odnosa, što se očituje pojavom boli i umora. To može biti osobito izraženo kod djece predškolske i školske dobi. Naša kralježnica tada je u punom razvoju i vrlo je bitno forsirati ispravno držanje.

Od velikog značaja su vježbe muskulature kralježnice, kao i korekcija statike u smislu propisivanja ortopedskih uložaka. Iako na pojavu artroze uglavnom ne možemo utjecati, od najranije mladosti možemo voditi brigu o pravilnom držanju. Zbog toga je prevencija u vidu edukacije i poimanja ispravnog držanja sastavni dio ortopedske prakse.

O autoru: dr. med. Milan Milošević specijalist je ortopedije i traumatologije, vlasnik Poliklinike Ribnjak i voditelj liječničkog tima Twinkle Spa centra powered by Poliklinika Ribnjak – prvog spa centra za trudnice i novopečene mame. Doktor Milošević obavlja specijalističke preglede djece u vidu ultrazvuka kukova i analize hoda. Uz njegovu stručnu superviziju dobivate najbolju uslugu za sebe i svoju bebu.