Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Neka vam Dolenjska bude pravo otkriće, a oštarija Herbelier gastronomsko iskustvo koje ćete prepričavati svima

Tražite li inspiraciju za jednodnevni ili dvodnevni vikend izlet, nedaleka Dolenjska u susjednoj Sloveniji bit će vam pravo otkriće.

Tražite li inspiraciju za jednodnevni ili dvodnevni vikend izlet, nedaleka Dolenjska u susjednoj Sloveniji bit će vam pravo otkriće. Dolenjska dijeli dobar dio granice s Hrvatskom što je čini brzo i lako dostupnom regijom. Kao središnju točku izleta odabrali smo Dolenjske Toplice do kojih je od Zagreba stotinjak kilometara, odnosno sat i pol vožnje. Šarmantno mjestašce bit će idealno ishodište za điranje po prirodi, ali i mjesto u kojemu možete uživati u wellness i spa blagodatima kao i u vrhunskoj gastronomiji.

Kamo u đir?

Kočevski Rog je planinski masiv dug 25km čiji najviši vrhovi prelaze 1000 m nadmorske visine. Zanimljivo je i porijeklo imena. Smatra se da ‘kočevski’ povlači porijeklo od starinskog narodnog imena za jelu – ”hoja”, te da ‘kočevje’ znači velika crnogorična šuma. Sve to ima temelja u geografiji, jer su baš velike prostrane i dobro očuvane šume s rijetkim imanjima i malenim razbacanim mjestima karakteristične za područje. Takvo prilično veliko i slabo naseljeno područje raj je za zaljubljenike netaknute prirode, u čijoj je divljini moguće pronaći i znakove prisutnosti divljih zvijeri poput medvjeda i vukova. U ljepoti i hladu moćnih starih stabala uživa se u miru i tišini prirode koja okružuje.

Planinarenje u Dolenjskoj

               

U ski centru Gače moguće je unajmiti bicikle i istražiti šest biciklističkih ruta po stazama Kočevskog roga, ali i brojne pješačko-planinarske staze za koje se u centru može nabaviti i planinarska karta. Od prošle godine otvoren je i adrenalinski park gdje je moguće unajmiti vrhunsku opremu i uživati u pustolovini. Zimi vas ovdje očekuje 7 km skijaških staza, škola skijanja, kao i iznajmljivanje i servis skijaške opreme.

Baza 20 – sačuvani spomenik slovenskog pokreta otpora

Tijekom Drugog svjetskog rata Kočevski Rog bio je i središte pokreta otpora iz kojeg je djelovalo vojno i političko vodstvo slovenskog narodnooslobodilačkog pokreta. Danas je Baza 20 na Kočevskom Rogu sačuvani spomenik pokreta otpora u Europi. Bazu u kojoj je izgrađeno 26 vojarni moguće je posjetiti, a u blizini se nalaze i partizanske bolnice Jelendol, Zgornji Hrastnik i Pugled. Vojarne 16 i 22 imaju stalni postav kroz koji se saznaje o ulozi i značaju Baze 20, kao i raznolikost partizanskog djelovanja na ovom području.

Na području Dolenjske do 1941. godine živjeli su Kočevarji odnosno Kočevski Nijemci (Gottscheer) koji su, naravno, govorili njemački. Njihov je govor bio ‘jezični otok’ unutar slavenskog područja, a svoj su bavarski dijalekt, kočevarščinu, sačuvali više od 600 godina. Danas postoji i Udruga Kočevara koja okuplja Kočevare koji nisu iselili iz Slovenije, potomke onih koji jesu iselili i simpatizere.

Đavolja kula

Kad ste već u điru, potražite Đavolju kulu, u neposrednoj blizini dvorca Soteska sagrađenog u 17. stoljeću koji je, prema priči, bio jedan od najljepših dvoraca Kranjske. Nažalost, dvorac je zapaljen 1943. godine, pa se danas mogu vidjeti tek njegove ruševine. No, ljupka Đavolja kula je ‘preživjela’ i privlači pažnju iz kojeg god smjera došli. Odličan je ‘photo point’, a u blizini je i Muzej oldtimera koji u svom postavu ima otvorene kočije, sanjke, vatrogasne pumpe, ali i automobile poput Zastave 750 i 850, Citroena GS i Mercedesa 320.

Kamo na klopu?

Kad se ogladnite od svih navedenih aktivnosti, upitat ćete se gdje otići na ručak. Koliko je Dolenjska mudar izbor kad je fizička aktivnost u pitanju, toliko je i za ljubitelja finih jela, osobito onih koje vole uživati u tradicionalnoj hrani određenog područja. Kao šipak pun koštica, Dolenjska je puna autentičnih restorana, konoba i oštarija. Jedna od njih je i Oštarija Herbelier u kojoj divna jela priprema chef Robert Gregorčič i koju ne smijete mimoići. Zarazne energije i širokog osmijeha chef Gregorčič svakog gosta dočekuje poput kućnog prijatelja.

Ovako chef Robert Gregorčič dočekuje drage goste
Oštarija Herbelier – kod najboljeg prijatelja koji je vrhunski chef

Oduševit ćete se kad vam stigne pozdrav iz kuhinje – pašteta od, nećete vjerovati, krmnog graška. Izuzetno hranjiv, ovaj grašak za ljudsku prehranu u Oštariju Herbelier stiže mlad i završi na tanjuru kao divan slastan namaz. Jednako ćete uživati i u skuti s hrenom, ciklom i tostiranim lješnjacima. Dolenjska je ponosna i na mnoga jela od jabuka, a u Herbelieru imate priliku kušati nevjerojatnu pikantnu juhu od jabuke s orasima, cimetom i kardamomom koja bi bila poput štrudle od jabuka da nije kajenskog papra koji joj je dao ljutinu.

Domaće i sezonske namirnice osnova su kuhinje za koju chef inspiraciju pronalazi u tradicionalnoj prehrani područja. Primjerice, proso s lisičkama i čvarcima utješno je jesensko jelo od žitarice koje je prehranile generacije stanovnika Dolenjske. Govedinu u umaku od kopra s gratiniranim krumpirom, pečenom bučom i pireom od mladog zelenog graška, kao i sva ostala jela pratila su vina Eko vinarije Račečič. Šećer na kraju obroka je naravno desert. Onaj neodoljivi, od kestena, čokolade i kupina stigao je na keramičkoj pločici “Made in Yugoslavia” keramike Gorenje.

Večera u Oštariji Herbelier

Ukoliko vas ovakav obrok umiri i uspava, ne brinite, jer iznad restorana se nalazi 12 soba u kojima možete noćiti, pa ujutro (opet) uživati u domaćem doručku. Vrijeme nakon doručka možete iskoristiti za uživanje u termama u neposrednoj blizini ili odlazak do destilerije Berryshka koja je otvorena još 1950. godine. U to se vrijeme u njoj izrađivalo eterično ulje od jele i smreke, no zbog razvoja industrije destilerija je zatvorena 20 godina kasnije. Trebalo je još 20 godina da se 1990. godine ponovno otvori.

Berryshka – svi gušti na jednom mjestu

Danas je mjesto istinskog guštanja u jakim i finim alkoholnim pićima poput brinjevca, ginova, voćnih likera, ali i prvog slovenskog whiskeya. Ponuda je upotpunjena i ručno rađenim, gotovo umjetničkim pralinama, izvrsnim čokoladama i domaćim medom. Za potpuni doživljaj i otkrivanje ovog bisera Dolenjske preporučujemo da uzmete vođenu turu i degustaciju Berryshka proizvoda (svaki vikend u 14h, 16h i 18h). Otkrit ćete zanimljiv svijet proizvodnje destilata, zaviriti u prostoriju s bačvama u kojima se čuva slovenski whiskey, saznati što je ‘angel share’, ali i kušati sjajne proizvode ove obiteljske manufakture.

Vođena tura i kušanje u destileriji Berryshka

I naravno, posve sigurno ponijeti nešto od kušanih proizvoda svojim domovima. Jer je iskustvo Berryshke, pa i čitave Dolenjske, iskustvo kojeg ćete poželjeti reinterpretirati i u vlastita četiri zida. Barem do ponovnog odlaska u ovu hedonističku oazu.

Written By

Trenutke za pamćenje skuplja od 1981. godine. Kao srednjoškolka željela je biti rendžerica u nacionalnom parku, pa je studirala biologiju. Na prvom raskrižju odabrala je drugačije skretanje od očekivanog, pa je više od desetljeća bila urednica modnog portala, s posebnim guštom prateći i pišući o hrvatskoj modnoj sceni. Na drugom raskrižju odabrala je opet drugačije skretanje od očekivanog i postala freelance novinarka. Danas putuje, planinari, kuša i iskušava, testira i otkriva… I o tome pomalo kucka.

Putovanja

Popis top savjeta za putnike u potrazi za novi iskustvima.

Zanimljivosti

S obzirom na to da smijeh ima snažnu moć širenja pozitivne energije, zašto ove jeseni ne bismo poklonili upravo to?

Putovanja

Mistične, guste šume Tare i Zlatibora, kanjon Drine koji ljepotom ostavlja bez riječi, a genijalce inspirira na djela vrijedna Nobelove nagrade, na šest su...

Putovanja

Sve je spremno za osmo izdanje Festivala soli na Pelješcu! Manifestacija se otvara 28. kolovoza i trajat će sve do 15. rujna na brojnim...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.