Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Lokvarsko jezero, Lokve, Stanislav Horaček

Putovanja

Neodoljiv Gorski kotar za radosne zimske praznike

Neodoljiv Gorski kotar idealna je destinacija za provesti radosne dječje zimske praznike jer sam boravak u očuvanoj prirodi potiče razvoj dječje mašte, razigranosti i kreativnosti, pozitivno utječe na imuni sustav i smanjuje stres kod djece koji nažalost postoji.

Neodoljiv Gorski kotar idealna je destinacija za provesti radosne dječje zimske praznike jer sam boravak u očuvanoj prirodi potiče razvoj dječje mašte, razigranosti i kreativnosti, pozitivno utječe na imuni sustav i smanjuje stres kod djece koji nažalost postoji.

Goranski kraj nudi niz mogućnosti za aktivnosti koje će djecu zabaviti i držati aktivnima tijekom zimskog odmora, a pritom se može i učiti o životno bitnim vrijednostima kroz igru i zabavu. Razigrana dječja srca pratit će podražavajuća priroda i svježi, čisti goranski zrak, što će biti izuzetna prilika da se povežu s prirodom i iskuse njezinu ljepotu i blagodati.

U Centru za velike zvijeri, multimedijalnom okružju, u Staroj Sušici djeca će naučiti sve o medvjedima, risovima i vukovima na zanimljiv način. U Brodu na Kupi u kaštelu Zrinskih upoznat će se s  povijesti ovog kraja s naglaskom na obitelji Zrinskih. Sličan, a opet sasvim drugačiji je i kaštel Zrinskih u Čabru gdje se u stalnom postavu nalazi iznimno vrijedna zavičajna zbirka kao i zbirka radova akademskog slikara i grafičara Vilima Svečnjaka.

U maloj školi skijaškog trčanja naučit će još jednu snježno-sportsku aktivnost u kojoj će apsolutno uživati, a moguće je i iznajmiti opremu. U izletištu Šumska bajka nahranit će malo lane, moći će vidjeti jelene i srne te divlje svinje iz neposredne, a sigurne blizine. U špiljama Lokvarka u  Lokvama i Vrelo u Fužinama upoznat će što krije neopisivo bogat podzemni svijet. U šetnjama po snijegu uz poznatu goransku lisicu Lynx and Fox upoznat će prirodu na jedan sasvim zanimljiv način, a na sanjkalištima uživati u omiljenim zimsko-snježnim aktivnostima.

U kanjonu Kamačnik uživat će u šetnji uz multimedijalnu podršku i glazbene punktove gdje će uživati u zvukovima gonga, roga, ksilofona… U Crnom Lugu upoznat će jedinstvene karnevalske običaje i Crnoluške pesnike koji se pojavljuju i  uveseljavaju posjetitelje i žitelje svojim razigranim i vragolastim nastupima, a ove godine su na rasporedu 21. veljače. U Nacionalnom parku Risnjak doživjet će prirodu kao iz najljepših bajki.

Bijele stijene, Mrkopalj, Stanislav Horaček

Ovo je samo fragment sadržaja koji pruža goranski kraj svojim najmanjim posjetiteljima, kao i onim velikima koji će uživati bez zadrške i u potpunoj slobodi što je danas suštinski luksuz. Svakako valja istaknuti i tradicionalna događanja kao što je Zimski pohod na Bjelolasicu koji će se održati u subotu 18. veljače, a kreće se od 8 sati u Begovom Razdolju. Pohod je namijenjen ipak za malo izdržljivije. Nedjelja, 19. veljače rezervirana je za 43. Maraton mira, tematski skijaški maraton koji se održava u Mrkopaljskom polju, inače kraju koje je poticalo mir i tražilo komunikacijske mostove i u trenutcima kada se to činilo nemoguće. Inače je Mrkopalj, kolijevka skijanja koji ove godine slavi 110 godina tradicije skijanja.

14. Festival iz bakine škrinjice

U sklopu 14. Festivala iz bakine škrinjice 25. veljače 2023. u Ravnoj Gori održat će se Ravnogorska salamijada. Jeste li znali da je domaća ravnogorska salama suhomesnati proizvod u debljim crijevima koji se priprema sa svinjskim mesom i začinima, gdje će često dodaje goveđe meso ili meso divljači, kao i neki posebni dodaci poput sušenih vrganja?

Kobasice se primarno kratko suše i uglavnom su za kuhanje. Ako to niste znali, sigurno će vas domaćini upoznati jer vas na Ravnogorskoj salamijadi očekuje i edukativna radionica „Tradicionalna proizvodnja trajnih kobasica“, izložba i prezentacija ravnogorskih običaja “Kak je blu prejk” (u prijevodu s goranskog: Kako je bilo prije/nekada), sajam suhomesnatih proizvoda i drugih autohtonih proizvoda i suvenira, degustacija salama uz ocjenjivanje posjetitelja, trominutni gurmanski izazov tko može pojesti najviše kobasica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nagradit će se i najbolja salama s lentom „Zlatna kobasa 2023.“.

Cijelo događanje vodi poznati sladokusac Domagoj Jakopović Ribafish, a dobru zabavu glazbeno će obogatiti i Trio Kumpanjoni. Događanje je namijenjeno najmlađima i odraslima, a svakako ćete se uz druženje s mještanima upoznati s autohtonim gastro delicijama koje oduševljavaju posjetitelje iz zemlje i inozemstva. Slasne goranske salame i kobasice kao i ostale delicije bogate goranske gastronomije možete pronaći i kod goranskih ugostitelja koji sa svojim jelovnicima svestrano podržavaju najslasniju gurmansku avanturu Gastroventure à la Gorski kotar.

Više informacija potražite na gorskikotar.hr portalu destinacije, a detaljan kalendar događanja na Facebook stranici.

Više

Putovanja

Luksuzne kuće sve su traženije među domaćim i stranim gostima, no isti ti gosti imaju itekako velike zahtjeve pa tako luksuz uistinu mora biti...

Putovanja

Svaki djelić Gorskog kotara prožet će adventsko radosno ozračje uz pucketanje vatre, škripu snijega, zvukove zvončića, šapat vilenjaka i brojne božićno novogodišnje priče od...

Putovanja

Upravo je boravak u prirodi jedan od naših saveznika kako bismo izbjegli i prebrodili jesenski blues.

Putovanja

Jednostavno budi pustolova u svakom posjetitelju koji se s radošću odvaži na #Gastroventure à la Gorski kotar, najslasniju gurmansku avanturu koja budi sva čula. T

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.