Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Nešto pametno o sezonskim poslovima

Sezonski poslovi, posvuda isti, a ostalo, posebno o raznim uvjetima, nigdje nešto pametno pročitati.

Sezonski poslovi, posvuda isti, a ostalo, posebno o raznim uvjetima, nigdje nešto pametno pročitati. Važna je selekcija, ne izostaviti bitne segmente. Svi prvo gledamo kolika je plaća, vidimo u mašti more i kupanje, mjehuri od sapunice se vrlo brzo jedan po jedan rasprsnu.
Ovo je maleni vodič, iskustvo koje sam prošla i što sam zapazila. Rado ga dijelim.

Uvijek imati na umu, različiti su uvjeti, a poslovi jednaki, sve se može reći da je na korak, doslovce. Pod korak je to hotel do hotela.

U gradu sam koji ima najdužu sezonu i najbogatiji je u odnosu na mnoge morske destinacije, s dugom tradicijom i prepoznatljiv cijelom svijetu, a zašto? Jer su se neki stanovnici pobrinuli, koji su izabrani od ostalih, pa su svoje funkcije iskoristili u pametne postupke i profit svima.

Zidina ima posvuda, a i u našoj Slavoniji, ali ih nismo nikada posebno isticali niti turistički eksponirali. A trebali smo. Netko je tu zakazao, međutim za takve stvari nikada nije kasno.

Pronaći način kako isticati i da svako poželi proći putem i vidjeti zamke i zidine, a zašto ne? Uvijek je važna mašta, važno je kao ideju prezentirati i uvijek baš uvijek se postignu rezultati, samo strpljivo i uporno treba ići, nema druge.

Važna je medijska prezentacija, što je sada jednostavnije. Svi smo s “pametnim” telefonima i visimo po društvenim mrežama, svi smo mi ambasadori turizma, ako se potrudimo svojoj Slavoniji donijeti ikakav probitak. Ako ništa drugo, neka naše ideje uzmu foteljaši bezidejni, ali neka se nešto i radi i napravi.
Počela sam o sezoni i poslovima, a odmah i o nekim mogućim drugim aspektima turizma pišem…
V‎ažno je raditi, ali se istovremeno interesirati i za druga mjesta i plaćama i uvjetima, nije svagdje jednako i nije svagdje dobro koliko bi moglo biti.

Žalosno je samo što se sezonci manje više smatraju stokom sitnog zuba i tako se tretira, tu su nijanse po pitanju uvjeta. Pod tim mislim na smještaj i plaće. Za isti posao je razlika i preko 2000 kn što nije zanemarivo. Negdje dobiješ obrok, dva, pa čak i tri i spavanje, a negdje ništa od toga, nego nadoknadu za smještaj od 400 do 900 kn.
Zato treba i kad se zaposliš, neprekidno pitati, istraživati i razgovarati. Ne odustajati, neprekidno se interesirati i ići k boljem.

Kad odlaziš na razgovor, voditi računa o nekoliko stvari. Preporučujem ne govoriti o mjestu gdje sad radiš, ne ime, samo uvjete i zato i tražiš dalje. Baš zato si došao jer si čuo da imaju bolje ponude, to neka objasne, a svakako i da li imaš priliku imati više sati rada jer je to automatski i više novca. Nikakve preraspodjele, nikakvo terensko i nadoknade, neka sve bude platnom listom pokriveno. To je moj savjet jer sam se opekla i nemam namjeru više na takav način funkcionirati. Vjerujte da je jako velika potražnja za svim granama, sada za sezonu, ponajviše za pomoćnu radnu snagu. Ne moraš puno misliti, samo radiš, skupljaš, pereš, čistiš, selektiraš…

Domaći neće rediti te poslove, domaći su manje više svi otvorili nešto svoje i zapošljavaju dok trebaju, a poslije ti ni ime ne upamte, osim ako si bio jako koristan onda te zovu za sljedeću sezonu. Sada je doba za potpisivanje ugovora a svi će krenuti krajem travnja ili svibnja u potragu. Znači, ima se vremena dobro istražiti i pristati na predugovor koji te puno ne obvezuje, uvijek počneš raditi i odeš ako nađeš bolje.

Savjet je da si na licu mjesta.

Sad se još nekako može pronaći smještaj i odmah ideš na razgovor i vidiš, možeš bolje odlučiti, drugačije je problem. Dolaziš stotinama kilometara daleko i misliš da baš moraš biti tu gdje si dogovorio. Kad uđeš u rotor, tada nemaš vremena niti za odmor a ne potražnju drugog posla. Sada se odmah može naći posao i imaš za platiti smještaj i za život, a onda i biraš, kasnije je to otežano ili nemoguće. Još nema kolona turista, još je svagdje pristojno radno vrijeme i još svagdje imaš odmor dan ili čak dva.

Naravno, ako nema druge solucije nego trbuhom za kruhom. Uvijek postoji niz alternativa.

Važan je životopis koji pošaljete, jer na temelju njega se i odlučuje puno toga. Tu si dati truda a onda je sve nekako lakše i jednostavnije, krene. Počinju ti i telefoni zvoniti i traže te da dođeš. Nije potreban neki ekstra kapital za početak. Puno poslodavaca sada hoće dati i neki predujam, čim dođeš, da imaš za život. Važno je pitati i tražiti. Kasnije nije baš tako jednostavno. Odmah potražiti kartu grada, sve informacije o gradskom prijevozu, linije, pogledati gdje je što i naravno gdje sve ima WiFI. Reklamiraju da možeš koristiti a onda je sve zaključano i opet si na početku. Jednom prilikom sam zbog toga išla popiti kavu samo da dobijem password, ali sam pitala koliko često mijenjaju šifru. To je bitno. Od onda kad trebam nešto, odem u blizinu i sve što sam priredila obavim s tog WiFI. Inače, odoše megabajti, racionalno i pametno. Navigacija je bitna jer drugačije se jednostavno izgubiš. Kad pitaš domaće, objasne ti na način koji teško shvaćaš, njihov žargon je drugačiji i nisu baš nešto objektivni. Slikala sam si red vožnje gradskih linija i kartu kamo sve voze, po tome se ravnam, ne bih drugačije igdje stigla.

I sad dok nisu počele 24 satne turističke akcije, imaš vremena za sebe i pronaći si prostor i odrediti neki životni ritam. Čak možeš paralelno i 2 posla raditi, kako se kaže zvanični i nezvanični. Posla ima, posebno na čišćenju a to nije neki problem uz pribor i alat. Čisti se sve, od terasa, stolica i stolaca, otvorenih i zatvorenih prostora, parkinga, vrtova, bazena. Nema toga što je od čišćenja i kuhinje važnije u sezoni.

Kreneš s jednim poslom, a pronađeš kasnije drugi, ponuda i potražnja, tako je i sa stanovima, sobama, smještajem općenito. Teško da možeš sam biti igdje, gledano s financijske strane, prisiljen si na simbiozu i zajedništvo i dijeljenje, a to nije loše, ako pravila postaviš u startu. Na neki način je to važan dio života, jer smo svi u nekim zajednicama odrasli i živimo, samo se mijenja tvoja uloga u njoj.

Nema više mame, tate, babe, …prijatelja, nema oslonca, nema pomoći.
Zato ne srljati, dobro promisliti i krenuti redom, sebi prilagoditi i ugoditi…

Autor Lily Laum

Više

Financije

Ovo nije samo prilika za dodatnu zaradu već i vrijeme kada možete istražiti kakva je situacija u grani industrije koja vas interesira

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.