Nesvakidašnja, izvrsno ispripovijedana pustolovina o pokušaju otmice skupocjenih zrnaca kave

Ako svakoga jutra pijete kavu, jedan ste od milijardu obožavatelja širom svijeta. Svakodnevno se konzumira više od 2,25 milijardi šalica kave.

Upravo je tom obožavanom zrnu Tom Hillenbrand posvetio svoj roman Kradljivac kave, nakon čijeg čitanja svako novo ispijanje ovog napitka imat će drugo značenje.

Tom Hillenbrand, rođen 1972. godine, studirao je europsku politiku, volontirao u novinarskoj školi Holtzbrinck i bio je voditelj odjela u mediju Spegel Online. Njegovi kulinarski kriminalistički romani prodani su u stotinama tisuća primjeraka i prevedeni na mnoge jezike. Za Zemlju dronova dobio je, između ostaloga, nagradu Friedrich Glauser za najbolji kriminalistički roman godine. Njegovo posljednje objavljeno djelo triler je Hologrammatica.

View this post on Instagram

KRADLJIVAC KAVE Roman Kradljivac kave velika je uspješnica autora Toma Hillenbrand. Godina je 1683. Europa je opčinjena novom drogom. Ta se droga zove kava. Iako je izuzetno skupa, posvuda je vrlo tražena, ali monopol na nju u rukama je Turskog carstva. Dugo su Europljani prezirali taj bezbožni napitak i radije pili pivo. No unatoč visokoj cijeni kava osvaja svijet. Londonski filozofi, amsterdamski trgovci začinima i pariški pjesnici okupljaju se u kavanama kako bi uživali u ovom prosvjetiteljskom napitku. Ali kava je skupa, a onoga tko bi ju želio prokrijumčariti iz jemenske Moke očekuje smrtna kazna. Međutim, jedan mladi Englez osmislio je plan kako Turcima ukrasti ta dragocjena zrna. Kako mu je jedan veliki posao upravo propao, odlučio je krenuti na sve ili ništa: uz novčanu podršku Istočnoindijske kompanije okupio je tim stručnjaka iz raznih zemalja s namjerom da Turcima ukrade kavu. Ispočetka se čini kao da sve ide glatko, ali kako vrijeme prolazi jasno im je da su se upustili u skoro neizvodiv poduhvat… Ovaj napeti, avanturistički, povijesni roman toliko je vrsno ispričan da će se svaki čitatelj osjećati kao u kinu. Tom Hillenbrand do sada je pisao uglavnom kriminalističke i znanstvenofantastične romane, a Kradljivac kave prvi mu je povijesni roman. Pisan istovremeno i napeto i eruditski, oduševit će čitatelje brojnim nepoznatim činjenicama iz europskog života toga doba, ali donijeti i veličanstveno ispričanu gotovo nevjerojatnu avanturu. . . . @mozaik_knjiga_mk @polonapolonashop . . . #epicreads #bookworm #instabook #bookishescape #lovebooks #bookoftheday #readingforfun #book #books #fantasybooks #bookblog #booklover #bookstagram #bookstoread #bookstagramfeatures #bookphotography #booksofinstagram #booklover #bookstagrammersunite #bookstagrammofcroatia #bookcommunity #read #readinaddict #bookish #aesthetic #newbook #newbookstagram #reading #coffee #bookaesthetic #bookfeaturepage

A post shared by Knjiški Moljac  ೄྀ࿐ ˊˎ- (@knjiski_moljac_) on

Autor je radnju smjestio u 1683. godinu kada su Europljani bili zaluđeni kavom, koja je za većinu bila nedostižan užitak zbog svoje visoke cijene. Osim što je bila skupa, drugi veliki problem bio je u tome što je monopol na nju imalo Tursko carstvo. Londonski filozofi, amsterdamski trgovci začinima i pariški pjesnici okupljaju se u kavanama kako bi uživali u ovom prosvjetiteljskom napitku.

Svi oni nisu birali načine kako da ugode svojim nepcima, a onoga tko bi ju želio prokrijumčariti iz jemenske Moke očekuje smrtna kazna. Međutim, jedan mladi Englez osmislio je plan kako Turcima ukrasti ta dragocjena zrna. Kako mu je jedan veliki posao upravo propao, odlučio je krenuti na sve ili ništa: uz novčanu podršku Istočnoindijske kompanije okupio je tim stručnjaka iz raznih zemalja s namjerom da Turcima ukrade kavu.

Kradljivac kave prvi je roman Toma Hillenbranda u izdanju Mozaika knjiga na hrvatskom jeziku u prijevodu Branke Grubić. Ovaj napeti, avanturistički, povijesni roman toliko je vrsno ispričan da će se svaki čitatelj osjećati kao u kinu. Napeti i eruditski način pisanja oduševit će sve čitatelje brojnim nepoznatim činjenicama iz europskog života tog doba, ali donijeti i veličanstveno ispričanu avanturu.

Darujemo jednu čitateljicu.

Pravila su jednostavna:

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #volimkavu
  • Pratite naše društvene mreže, podijelite objavu, tagirajte frendice
  • Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 18. listopada, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Iva Kuhar