Njemačka Romantična cesta – ruta za ljubitelje vina, kulture i romantike

Iako je Njemačka poznata kao destinacija za odličan provod, s bogatom kulturnom i gastronomskom scenom, ni oni koji se na put odluče zbog šarmantnih lokacija za romantični odmor, neće ostati zakinuti za vrhunski užitak.

Jer Romantična cesta ima sve – lijepu prirodu, bogatu kulturu i domaćine koji će vas dočekati raširenih ruku. Toliko se toga interesantnog nalazi na području između rijeke Majne, vinske regije Frankonija i moćnih alpskih vrhova. Na putu između gradova Füssen i Würzburg, ruta prelazi šarmantnu dolinu Tauber, geološko nalazište Nördlinger Riesa, slikoviti Lechfeld i idilično područje Pfaffenwinkel u podnožju Alpa u Gornjoj Bavarskoj, u kojem se nalazi i hodočasnička crkva Wieskirche.

Ruta završava na savršen način – bajkovitim dvorcima kralja Ludwiga, koji su okruženi s četiri jezera koja se naslanjaju na prirodni rezervat Alme Ammergau. Romantična cesta poznata je i kao destinacija za festivale. Od svibnja pa sve do jeseni, na festivalima na otvorenom je puno prilika za uživanje u finom vinu i ukusnom pivu. Savršen je to način da se u prirodnom i autohtonom ambijentu uživa u lokalnim proizvodima i dugim tradicijama koje iz godine u godinu postaju sve šarmantnije.

Žila kucavica Romantične ceste – inače duge oko 400 km – njezini su gradovi. Između svih ljepota koje se na cesti nalaze, za vas smo odabrali 5 gradova koje nikako ne smijete zaobići.

Füssen

Füssen je šarmantni gradić u Bavarskoj bogate povijesti i kulture. Nalazi se sjeverno od austrijske granice, a u gradu se posebno ističe dvorac izgrađen u gotičkom stilu – Hohes Schloss – u kojem se nalazi regionalni muzej umjetnosti. Za ljubitelje glazbe i tradicionalnih instrumenata tu je Muzej opatije St. Mang u kojem se nalaze svjedočanstva o bogatoj povijesti izrade violina i lutnji u gradu i okolici.

U blizini su i dvorci Neuschwanstein i Hohenschwabgau, koji ovaj grad zaokružuju kao poželjnu destinaciju za ljubitelje kulture.

Romantische Straße Touristik-Arbeitsgemeinschaft GbR / GNTB

Augsburg

Grad za koji Mozartovo naslijeđe igra veliku ulogu, Augsburg je povijesno jedan od najvažnijih njemačkih gradova. Dovoljno je da prošećete njegovim živopisnim ulicama i odmah ćete osjetiti da se radi o gradu glamura. Impozantne crkve, grandiozne fontane i stare obrtničke kuće čine vizualno dojmljivu cjelinu. Novije epohe također su dale svoj doprinos današnjem izgledu Augsburga, pa ćete danas naći i utjecaj baroka, rokokoa i secesije.

Posjetitelje posebno fascinira 1000 godina stara katedrala sa zapanjujućim brončanim vratima, kao i bazilika St. Urlicha i St. Afre. Svakako ne smijete propustiti ni Fuggerei, pitoresknu četvrt sa starim slikovitim kućama koju nazivaju „grad u gradu“, a kroz koju je pravi užitak prošetati i u kojoj se nalazi Mozarthaus – rodna kuća oca slavnog glazbenika.

Norbert Liesz / GNTB

Rothenburg ob der Tauber

Gradić u bavarskoj regiji Frankonija poznat je po odlično očuvanom srednjovjekovnom gradu koji privlači turiste iz cijelog svijeta. Neprepoznatljivija građevina starog grada svakako je Rathaus (gradska vijećnica) koja se nalazi na Marktplatzu i koja spada među najpoznatije građevine u južnoj Njemačkoj. Nikako ne smijete propustiti ni šetnju starim gradskim zidinama, koju je najbolje započeti kod Spitaltora – velikih vrata izgrađenih u 16. stoljeću.

U sklopu zidina nalazi se još jedna zanimljiva građevina – toranj Klingentor. „Najinstagramičnije“ mjesto u gradu svako je Plönlein – što u prijevodnu doslovno znači „mali trg“. Zapravo se radi o malom raskrižju sa šarenim kućicama na kojem ćete sigurno napraviti savršenu fotku iz grada. „Muzej zločina“ razveselit će ljubitelje povijesti, posebno ako vas zanimaju metode kojima su se izvlačile informacije u srednjem vijeku.

Francesco Carovillano / GNTB

Dinkelsbühl

Još jedan gradiću vinskoj regiji Frankonija, Dinkelsbühl je također prepoznatljiv po svom starom gradu u kojem ćete imati dojam da ste u nekom drugom vremenu. Dobar dio razglednica iz grada na koje ćete naići nastao je na Weinmartku – centralnom dijelu na kojem se nalaze prepoznatljive bavarske kućice koje čine savršenu pozadinu za fotografiranje. Ako se odlučite za turu po gradu, sigurno ćete uočiti Wornitztor – posebno upečatljivi dio starih gradskih zidina.

Thomas Linkel / GNTB

Würzburg

Smješten na obje obale rijeke Majne, ovaj sveučilišni grad posjetiteljima pruža harmoniju kulture, povijesti i vina. Brojna remek-djela barokne arhitekture dominiraju gradom. Posebno se ističe katedrala St. Kiliana – četvrta najveća crkva u Njemačkoj izgrađena u romaničkom stilu, s dva impozantna tornja.

Najpoznatije gradske znamenitosti još su i Rezidencija Würzburg s lijepo uređenim vrtovima i trgom, tvrđava Marienberg koja se izdiže iznad grada, te 180 metara dugačak most Alte Mainbrücke koji povezuje dvije obale rijeke Majne. Grad okružuju idilični vinogradi koji su sami po sebi dovoljan razlog da ga posjetite.

Florian Trykowski / GNTB

Naslovna fotografija: Tourismusverband Pfaffenwinkel / GNTB

Više o Romantičnoj cesti Njemačke pročitajte na web stranici Njemačka turistička zajednica.