Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

She Book Club

Noć knjige od 22. do 25. travnja uz više od 1200 besplatnih programa u 250 gradova

Sudionici Noći knjige družit će se s knjigom i u zatvorima, dvorcima, kafićima, vlakovima, voćnjacima, na trgovima, crkvama, pa čak i u berbi gljiva.

Najmasovnija nacionalna manifestacija koja promiče knjigu i čitanje Noć knjige održat će se četiri dana, od 22. do 25. travnja, s čak više od 1200 programa i akcija u 250 gradova i mjesta diljem Hrvatske, koji se nakon pandemijskih godina ponovno iz virtualnih prostora vraćaju u stvarni.

U Noći knjige sudjeluje 150 narodnih knjižnica, više od stotinu knjižara, antikvarijata i nakladnika, 300 škola, vrtića, fakulteata i drugih ustanova kao i kazališta, mjesnih odbora, učeničkih domova, domova za starije osobe, kulturnih centara, pisaca, umjetnika i raznih drugih kreativaca. Sudionici Noći knjige družit će se s knjigom i u zatvorima, dvorcima, kafićima, vlakovima, voćnjacima, na trgovima, crkvama, pa čak i u berbi gljiva.

Noć knjige ove godine propitkuje slobodu i knjigu kao prostor slobode, što je i tema mnogih događanja tijekom trajanja manifestacije. Sudionici će se slobodom baviti u čitavoj lepezi njezinih mogućih interpretacija – od cenzure i autocenzure do kritičkog mišljenja i pjesničke slobode. Velik broj programa bit će posvećen i dvjema značajnim obljetnicama – 400. obljetnici rođenja francuskog književnika Molièrea te 100. obljetnici rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun.

Putuj s knjigom,

I ove je godine u suradnji s Hrvatskim željeznicama – Putničkim prometom i Jadrolinijom organizirana akcija Putuj s knjigom, pa će tako svi putnici u vlakovima te na trajektima i brodovima, od sjevera do juga Hrvatske, uživati u Bakinim pričama, audiopričama koje je organizatorima ustupila Croatia Records.

Tijekom trajanja Noći knjige, organizatori manifestacije u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i poznatim zagrebačkim pripovjedačicama Josipom Šiklić – Purgericom, Ivom Sillom i Gornjogradskim coprnicama poklanjaju Zagrepčanima čak četiri besplatne tematske ture inspirirane knjigama, književnošću i književnicima. Na turama će se moći saznati gdje je zbrisala Grička vještica, čuti priče tajnog Zagreba o književnicima i njihovim likovima, ući u magičnu Jurjevsku noć uz priče i legende najboljih hrvatskih sakupljača narodne baštine i tradicije te upoznati Zagreb kakvog je poznavala Marija Jurić Zagorka.

Na poticaj organizatora Noći knjige, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade priredili su program Ure bez cenzure, u kojem će 23. travnja od 21:30 sati čak 12 hrvatskih pisaca razgovarati o slobodi te brojnim škakljivim temama. Ovo online događanje uživo će se prenositi na YouTube stranici Noći knjige.

Istog dana održat će se tribina posvećena ukrajinskoj književnosti, kulturi i povijesti, koju u suradnji s Katedrom za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizira Matica hrvatska.

Zanimljivost je i da su se s više različitih programa u Noć knjige uključili članovi Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara, koji će pokazati da se i igre mogu povezati s književnošću i knjigom. Najbolja hrvatska igra u prošloj godini Saint Kotar moći će se pak zaigrati u svim narodnim knjižnicama. Njima ju je darovao Marko Tominac, čija tvrtka i stoji iza njezina razvoja.

Knjiga svima i svuda

Na Noć knjige i ove se godine nastavlja prodajna akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama, online shopovima nakladnika i online knjižarama s prigodnim akcijskim popustima u trajanju od 23. do 30. travnja 2022.

Organizatori Noći knjige su u suradnji s partnerima priredili čak dvije humanitarne akcije. Tako će u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske i Zakladom AIDHub biti otkupljen veći broj knjiga ukrajinskih nakladnika  koje će biti raspoređene i darovane hrvatskim narodnim knjižnicama za potrebe integracije raseljenih osoba iz Ukrajine. Za najmlađe je objavljena i ukrajinsko-hrvatska početnica, a pozvani su i hrvatski nakladnici da u ovoj godini tiskaju barem jednu knjigu iz svog programa u ukrajinskim tiskarama.

U suradnji pak s Lumer shopom iz Splita, poruke Noći knjige koje promoviraju knjigu i čitanje oživjele su na majicama koje se mogu kupiti na stranicama Shopa, a sav iznos od prodaje bit će doniran splitskoj udruzi MoSt.

Noć knjige svečano će biti otvorena u petak 22. travnja u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, gdje će biti predstavljeni i najnoviji rezultati istraživanja o čitanosti i kupovini knjiga u Republici Hrvatskoj. Ondje će nastupiti i zaštitno lice Noći knjige – suvremeni lakrdijaš Perica, kojeg je utjelovio glumac Igor Baksa, a bit će proglašeni i pobjednici literarnog natječaja za školarce pod nazivom I nedovršeni svijet uznemirujem svojom slobodom.

Perica lak na peru

Organizatori Noći knjige priredili su i seriju promotivno-poučnih videa Perica lak na peru koji se mogu pratiti na društvenim mrežama manifestacije, pa pratitelji tih mreža mogu uživati u Peričinim vragolijama i dijalozima sa stožernim piscima hrvatske književnosti.

Noć knjige jedanaestu se godinu zaredom održava u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Svi programi koji će se održati u ovogodišnjoj „eskimski dugoj“ Noći knjige dostupni su na mrežnoj stranici manifestacije https://nocknjige.hr/.

Više

Darivanje

U Meksiku pedesetih godina 20. stoljeća mlada pripadnica visokog društva otkriva jezive tajne prekrasne stare vile.

She Book Club

Nakon više tisuća pročitanih stranica i dugog vijećanja odluka je pala: najbolji hrvatski roman u prošloj godini je 'Zemlja bez sutona', prozni prvijenac Marije Andrijašević, nagrađivane...

She Book Club

Aria Cnoll pseudonim je pod kojim piše Karolina Obradović. Odrasla je u blizini Slavonskog Broda.

She Book Club

Jedna od najčitanijih autorica New York Timesa, Julie Garwood, privlači čitatelje magnetizmom kojim njezine predivne junakinje privlače markantne junake!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.