Dobar posao

Inga Lalić: Nosite li posao na godišnji odmor?

Upravljajte svojim vremenom i životom

Koliko puta ste si tijekom godine rekli, nakon što ste po tko zna koji put ostali prekovremeno na poslu: ‘Jedva čekam godišnji odmor, neću mrdnuti ni malim prstom, samo ću se izležavati i ne raditi baš ništa.’ I sad su godišnji odmori tu pred nama, a većina mojih klijenta planira kako će dio vremena i na godišnjem morati provesti radeći. Oni su uglavnom poduzetnici, samozaposlene osobe i obrtnici, a usputno raspitivanje među poznanicima, prijateljima i poslovnim partnerima govori kako i među korporacijskim managerima i zaposlenicima nije ništa drugačije.

Napredak telekomunikacijske i informatičke industrije osim što nam je unaprijedio i poboljšao kvalitetu života omogućio nam je da ne moramo više sjediti u uredu i obavljati poslove nego možemo biti i na odmoru te pratiti i voditi posao. Međutim, s druge strane, sve više postajemo dostupni baš svima i vrlo je teško podvući crtu između prioriteta, hitnosti i obveza tako da umjesto da se odmorimo i napunimo baterije, mnogi se vrate doma umorniji i napetiji nego što su otišli.

Sva istraživanja pokazuju, a i liječnici ukazuju na to koliko je pravilan odmor važan za obnavljanje tijela i stanica isto kao i kvalitetan san. Odmor je biološka potreba, reducira stres, poboljšava zdravlje i produljuje život. Na odmoru bi trebali povratiti izgubljenu energiju i vratiti se na posao svježi i puni elana za nove radne obveze.

Osobno nemam ništa protiv rada i na godišnjem ukoliko radimo s mjerom i znamo reći ne svim nepotrebnim i nebitnim stvarima koje mogu čekati i povratak s godišnjeg. Upravo zahvaljujući novim tehničkim mogućnostima mogu biti na godišnjem puno dulje nego što sam to mogla ranijih godina. Pisati kolumne, komunicirati s klijentima i poslovnim partnerima mogu i on-line, a ostatak dana uživati u blagodatima mora i sunca. I primjer moje klijentice Marije koja je dugogodišnja poduzetnica i vlasnica nekoliko butika  pokazuje kako uspješno uskladiti odmor i biznis.

Marija kaže kako svaki dan odvoji oko dva sata za vođenje i kontrolu posla. Komunicira s djelatnicima, provjerava kako ide prodaja, brine o nabavi robe, s knjigovođom prati fakture i plaćanje roba i usluga. S druge strane djelatnici je ne zovu kad je na odmoru s obitelji za svaku sitnicu. Tako postaju odgovorniji i sami pronalaze rješenje za određeni problem ukoliko se pojavi. Imaju točan dogovor o tome do koje razine mogu rješavati sami određene situacije, a iznad koje kontaktiraju nju. Ostalo vrijeme Marija provodi sa svojom obitelji i kaže kako to sjajno funkcionira.

Naravno da ima i drugačijih primjera gdje se nekima godišnji odmor pretvori u noćnu moru. Da vam se to ne bi dogodilo bilo bi dobro da unaprijed isplanirate koje ćete aktivnosti vezane uz posao odrađivati i na godišnjem, a koje mogu čekati. Da biste povećali vrijeme za odmor i obitelj morat ćete eliminirati zahtjeve, obveze, zadatke koje vam ne donose željene rezultate i samo povećavaju stres. Kako biste uspješno ostvarili svoje ciljeve i bili u mogućnosti provesti godišnji odmor kakav želite, morat ćete postati izvrsni u odbijanju svih stvari i ljudi koji vam odvraćaju pažnju i kradu dragocjeno vrijeme odmora.

Jedan od najboljih načina ponovnog uspostavljanja kontrole nad vremenom jest naučiti reći ne. Zamislite koliko biste više vremena imali za sebe i svoju obitelj kada ne biste morali reagirati na sve nepotrebne pozive, poruke, čitati desetke i više nevažnih mailova.

To znači da trebate stvoriti snažnu granicu između onoga što je važno i onoga što nije. Jedan od načina jest da napravite popis stvari koje ćete prestati raditi na godišnjem. Tako unosite više reda, usredotočenosti i osjećaja slobode u svoj odmor. I sama sam sastavila takav popis i od kad sam to učinila postala sam daleko učinkovitija i svoje obveze izvršavam na vrijeme. Bez žurbe i stresa. Uvela sam vrijeme kad odgovaram na mailove i  propuštene pozive, a kad pišem svoje kolumne. Ostalo vrijeme koje provodim s obitelji, telefoni su stišani. Ne moram vam niti reći koliko sam opuštenija i mirnija jer znam da su sve moje obveze odrađene. Probajte i vi. U početku će vam možda biti teško odbiti svačije pozive i ne odgovarati na mailove. S vremenom ćete uvidjeti koliko je oslobađajuće. Sjajan osjećaj slobode da sami upravljate svojim vremenom i životom i na godišnjem odmoru.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Gastronomija

Prehrambeni kvasac je dodatak jelima koji dolazi u obliku pahuljica ili praha. Riječ je o veganskom proizvodu koji, među ostalim, u receptima zamjenjuje mliječne...

Putovanja

Otputovati negdje sve više znači posvetiti se sebi, pratiti vlastiti tempo i potrebe i što više se udaljiti od užurbane svakodnevice.

Putovanja

Pašman je smješten u zadarskom arhipelagu, a odlikuju ga izuzetne prirodne ljepote koje se protežu duž njegovih 70-tak kilometara obale.

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version