Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Inga Lalić: Nosite li posao na godišnji odmor?

Upravljajte svojim vremenom i životom

Koliko puta ste si tijekom godine rekli, nakon što ste po tko zna koji put ostali prekovremeno na poslu: ‘Jedva čekam godišnji odmor, neću mrdnuti ni malim prstom, samo ću se izležavati i ne raditi baš ništa.’ I sad su godišnji odmori tu pred nama, a većina mojih klijenta planira kako će dio vremena i na godišnjem morati provesti radeći. Oni su uglavnom poduzetnici, samozaposlene osobe i obrtnici, a usputno raspitivanje među poznanicima, prijateljima i poslovnim partnerima govori kako i među korporacijskim managerima i zaposlenicima nije ništa drugačije.

Napredak telekomunikacijske i informatičke industrije osim što nam je unaprijedio i poboljšao kvalitetu života omogućio nam je da ne moramo više sjediti u uredu i obavljati poslove nego možemo biti i na odmoru te pratiti i voditi posao. Međutim, s druge strane, sve više postajemo dostupni baš svima i vrlo je teško podvući crtu između prioriteta, hitnosti i obveza tako da umjesto da se odmorimo i napunimo baterije, mnogi se vrate doma umorniji i napetiji nego što su otišli.

Sva istraživanja pokazuju, a i liječnici ukazuju na to koliko je pravilan odmor važan za obnavljanje tijela i stanica isto kao i kvalitetan san. Odmor je biološka potreba, reducira stres, poboljšava zdravlje i produljuje život. Na odmoru bi trebali povratiti izgubljenu energiju i vratiti se na posao svježi i puni elana za nove radne obveze.

nosite li posao na godišnji odmor 1Osobno nemam ništa protiv rada i na godišnjem ukoliko radimo s mjerom i znamo reći ne svim nepotrebnim i nebitnim stvarima koje mogu čekati i povratak s godišnjeg. Upravo zahvaljujući novim tehničkim mogućnostima mogu biti na godišnjem puno dulje nego što sam to mogla ranijih godina. Pisati kolumne, komunicirati s klijentima i poslovnim partnerima mogu i on-line, a ostatak dana uživati u blagodatima mora i sunca. I primjer moje klijentice Marije koja je dugogodišnja poduzetnica i vlasnica nekoliko butika  pokazuje kako uspješno uskladiti odmor i biznis.

Marija kaže kako svaki dan odvoji oko dva sata za vođenje i kontrolu posla. Komunicira s djelatnicima, provjerava kako ide prodaja, brine o nabavi robe, s knjigovođom prati fakture i plaćanje roba i usluga. S druge strane djelatnici je ne zovu kad je na odmoru s obitelji za svaku sitnicu. Tako postaju odgovorniji i sami pronalaze rješenje za određeni problem ukoliko se pojavi. Imaju točan dogovor o tome do koje razine mogu rješavati sami određene situacije, a iznad koje kontaktiraju nju. Ostalo vrijeme Marija provodi sa svojom obitelji i kaže kako to sjajno funkcionira.

Naravno da ima i drugačijih primjera gdje se nekima godišnji odmor pretvori u noćnu moru. Da vam se to ne bi dogodilo bilo bi dobro da unaprijed isplanirate koje ćete aktivnosti vezane uz posao odrađivati i na godišnjem, a koje mogu čekati. Da biste povećali vrijeme za odmor i obitelj morat ćete eliminirati zahtjeve, obveze, zadatke koje vam ne donose željene rezultate i samo povećavaju stres. Kako biste uspješno ostvarili svoje ciljeve i bili u mogućnosti provesti godišnji odmor kakav želite, morat ćete postati izvrsni u odbijanju svih stvari i ljudi koji vam odvraćaju pažnju i kradu dragocjeno vrijeme odmora.

nosite li posao na godišnji odmor 2Jedan od najboljih načina ponovnog uspostavljanja kontrole nad vremenom jest naučiti reći ne. Zamislite koliko biste više vremena imali za sebe i svoju obitelj kada ne biste morali reagirati na sve nepotrebne pozive, poruke, čitati desetke i više nevažnih mailova.

To znači da trebate stvoriti snažnu granicu između onoga što je važno i onoga što nije. Jedan od načina jest da napravite popis stvari koje ćete prestati raditi na godišnjem. Tako unosite više reda, usredotočenosti i osjećaja slobode u svoj odmor. I sama sam sastavila takav popis i od kad sam to učinila postala sam daleko učinkovitija i svoje obveze izvršavam na vrijeme. Bez žurbe i stresa. Uvela sam vrijeme kad odgovaram na mailove i  propuštene pozive, a kad pišem svoje kolumne. Ostalo vrijeme koje provodim s obitelji, telefoni su stišani. Ne moram vam niti reći koliko sam opuštenija i mirnija jer znam da su sve moje obveze odrađene. Probajte i vi. U početku će vam možda biti teško odbiti svačije pozive i ne odgovarati na mailove. S vremenom ćete uvidjeti koliko je oslobađajuće. Sjajan osjećaj slobode da sami upravljate svojim vremenom i životom i na godišnjem odmoru.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Koliko ste često okruženi ljudima koji stalno pričaju o onome što im nedostaje, onima koji su nezadovoljni zadovoljni svojim životom?

Savjeti stručnjaka

Ako želite lijepu kožu, jake mišiće i kosti i lijepu kosu, ne zaboraviti svakog dna u organizam unositi proteine.

Savjeti stručnjaka

Umjesto uzimanja antibiotika, pojava virusa i prehlada može se smanjiti na prirodan način, svakodnevnim uzimanjem dodataka prehrani.

Duh i tijelo

Postoje načini da se relativno jednostavno i brzo oslobodimo negativnih emocija i vratimo stabilnost koja nam je prijeko potrebna

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.