Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Nova kontracepcijska pilula današnjice, inovacija u oralnoj kontracepciji

Drovelis je novi kombinirani oralni kontraceptiv koji sadrži prirodni estrogen (Estetrol, E4 ) koji se sintetizira u fetalnoj jetri tijekom trudnoće i koji se po svom farmakološkom profilu razlikuje u odnosu na ostale estrogene.

Otkrivanje kontracepcijskih pilula davne 1960 god. i njihova upotreba diljem svijeta omogućila je ženama i parovima da planiraju svoju obitelj u skladu sa svojim potrebama i željama te mogućnost ženama da izdvoje svoju reproduktivnu od seksualnu funkciju.

Samostalno donošenje odluka o tajmingu realizacije majčinstva je svakako pridonijelo većoj slobodi žena te osjećaju veće jednakosti između spolova, ali još važnije dovelo je i do značajnog pada broja neželjenih trudnoća i prekida trudnoće koje mogu imati negativan utjecaj na žensko zdravlje.

Proteklih 60 godina su donijele velike promjene u životnom stilu žena:

 • žene kasnije odlučuju ostvariti svoju reproduktivnu funkciju
 • prosječna dob kada ulaze u brak je nakon 30.-te godine života
 • više je žena koje žele uspješnu karijeru prije nego što postanu majke

Što današnja moderna žena želi i koje su njene potrebe po pitanju reprodukcije i kontracepcije?

Dvije velike studije TANCO (Think About Needs In Contraception) i COCO (Contraceptiv Counceling) provedene na velikom broju žena, koje su istraživale zadovoljstvo korisnica kontracepcije te informacije koje su dobile od strane svog liječnika vezano uz kontracepciju su pokazale da žene žele:

 • veću sigurnost prilikom korištenja kontracepcije
 • odličnu kontrolu ciklusa koja bi odgovarala prirodnom menstrualnom ciklusu
 • kontracepcija koja ima minimalni utjecaj na tijelo
 • kontracepcija koja sadrži prirodne estrogene
 • kontracepcija koja nema interakciju s drugim lijekovima
 • savjetovanje i više informacija od strane svog liječnika vezano uz kontracepciju

Oralna hormonska kontracepcija prošlosti i budućnosti

Povijesno gledano prve kontracepcijske pilule su sadržavale veću dozu hormona te sintetsku estrogenu komponentu u obliku etinil estradiola (EE) koja je povezana s većim rizikom od pojave duboke venske tromboze (DVT),  iako je relativni rizik ipak manji od rizika za duboku vensku trombozu u trudnoći.

Nastojanja da se smanje rizici, a poveća sigurnost korisnica pilula, dovela je do promjene u dozi hormona unutar kontracepcijskih pilula i do pojave nove generacije nisko-dozažnih pilula te razvoja pilula s estrogenom komponentom koja je slična prirodnom estrogenu (estradiol valerat).

Rezultat je bio veći sigurnosni profil, manji utjecaj na jetreni metabolizam, te manji utjecaj na tkivo dojke, što je rezultiralo s većim zadovoljstvom korisnica kontracepcije, ali još uvijek s nedovoljnom kontrolom ciklusa te pojave spottinga i neregularnih krvarenja u slučaju prirodnih estrogena.

A što ako možemo ove rizike oralne hormonske kontracepcije smanjiti?

Drovelis je novi kombinirani oralni kontraceptiv koji sadrži prirodni estrogen (Estetrol, E4 ) koji se sintetizira u fetalnoj jetri tijekom trudnoće i koji se po svom farmakološkom profilu razlikuje u odnosu na ostale estrogene.

Estetrol ( E4) pokazuje selektivnu aktivnost na estrogenske receptore (NEST), djeluje kao agonist i stimulira aktivnost nuklearnog estrogenog receptora dok antagonistički djeluje na membranski estrogeni receptor.

Ovakav tip selektivnog djelovanja osigurava: 

 • minimalni utjecaj na hemostazu i na jetru čime se smanjuje rizik od DVT ( liver neutral)
 • minimalni utjecaj na lipidni profil i na metabolizam glukoze ( metabolic neutral)
 • minimalni utjecaj na tjelesnu težinu i BMI
 • viskopotentnu kontraceptivnu učinkovitost
 • minimalni utjecaj na tkivo dojke
 • izvrsnu kontrolu ciklusa
 • bez interakcije s drugim lijekovima (minimalna inhibicija enzima CYP450)
 • odlična bioraspoloživost i bioaktivnost u organizmu (>24 h)

Što možemo zaključiti?

Studije provedene na Drovelisu su pokazale da 71,3% korisnica su bile zadovoljne ili jako zadovoljne s novim kontraceptivom, dok 82,1% ispitanica su pokazale zadovoljstvo i želju za budućim korištenjem.

Minimalni utjecaj na tjelesnu težinu ( BMI), na pojave akni i na libido su bili još neki od razloga zašto su žene rado htjele nastaviti koristiti Drovelis što se pokazalo i u minimalnoj stopi diskontinuacije odnosno prekida korištenja kontracepcije zbog neželjenih reakcija.

Estetrol (E4) u  kombinaciji s drospirenonom (DRSP) kao progesteronskom komponentom koja je slična prirodnom progesteronu omogućuje veliku kontraceptivnu učinkovitost s minimalnim utjecajem na tijelo uz odličnu kontrolu ciklusa.

Autor teksta dr. Ana Micevska Slavec  iz Poliklinike Ginecej.

http://poliklinika-ginecej.hr/
http://poliklinika-ginecej.hr/

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Endometrioza je bolest okružena tabuima, mitovima, odgođenom dijagnozom, naizmjeničnim tretmanima i nedostatkom svijesti, prekrivena širokim spektrom simptoma koji utjelovljuju tvrdoglavo, frustrirajuće i, za mnoge,...

Savjeti stručnjaka

Menopauzom prestaje generativna funkcija, te jajnik postaje žlijezda koja proizvodi samo androgene.

Istaknuto

HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći niti ne zna da postoji besplatno cjepivo za sve mlade do 25. godina do...

Savjeti stručnjaka

Rijetke su one žene, ali i muškarci, koje će ovu problematiku naglasiti razgovarajući s liječnikom. Rjeđi će to povjeriti prijateljima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.