Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
ginekolog
ginekolog

Istaknuto

Nove smjernice za sindrom policističnih jajnika: Trebamo li nutricionistu i koliko je važno psihičko zdravlje?

Sindrom policističnih jajnika je jedan od najčešćih endokrinoloških poremećaja žena u reprodukcijskoj dobi.

Sindrom policističnih jajnika je jedan od najčešćih endokrinoloških poremećaja žena u reprodukcijskoj dobi. Zanimljivo je kako se prvi simptomi ove bolesti mogu se javiti već s prvom menstruacijom.

Najnovije smjernice naglašavaju multidisciplinarni pristupu i psihičko zdravlje te su nas, u Gineceju, potaknule na ovaj članak.

Učestalost PCOS-a je 15-22%, češće se javlja kod adolescentica, gdje je njegova zastupljenost 25%, dok se u perimenopauzi nalazi u 10% žena.

Koji su simptomi?

Sindrom policističnih jajnika se manifestira s čitavim nizom smetnji i znakova od kojih su najčešći:

 • poremećaj ovulacije
 • koji dovodi do neredovitih mjesečnica
 • povećano stvaranje muških hormona gdje se javljaju akne i pojačana dlakavost
 • problemi vezani uz neplodnost

Djevojke ili žene koje boluju od ovog sindroma često imaju manje od 6 do 8 mjesečnica godišnje te često moraju potražiti pomoć doktora da bi zanijele.

Znakovi viška muških hormona kao što su pojava dlačica na obrazima, bradi, prsima, trbuhu, problemi s aknama mogu biti razlog zabrinutosti kod žena.

Zabrinutost često prerasta u:

 • gubitka samopouzdanja
 • povlačenje u sebe
 • narušavanje kvalitete života
 • poremećaj psihosocijalne interakcije osobe

Što je u pozadini ovog sindroma i koji su rizici po ženskom zdravlju?

Uzrok nastanka ovog sindroma nije potpuno jasan.

Genetski čimbenici potaknuti čimbenicima iz okoliša uključeni u razvoj ovog sindroma.

U 70-90% pacijentica nalazimo inzulinsku rezistencija, odnosno smanjenu osjetljivost stanica na inzulin, što rezultira povećanom proizvodnom inzulina u beta stanicama gušterače, koja pokreće niz metaboličkih reakcija u organizmu koje imaju za posljedicu smanjenu osjetljivost stanica na glukozu.

Ove žene imaju povećani rizik od nastanka:

 • dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma
 • kardiovaskularnih bolesti u kasnijoj dobi
 • neplodnosti i problema sa začećem
 • endometralnog karcinoma
 • opstruktivne apneje kod spavanja

Otprilike polovica žena koje imaju PCOS će s vremenom dobiti na tjelesnoj težini. Debljina i pretilost pridonose začaranom krugu u kojem ove pacijentice ulaze. U konačnici imamo utjecati na psihičko zdravlje osobe i mogući razvoj:

 • anksiozno-depresivnog poremećaja
 • poremećaja spolne funkcije i utjecaja na seksualni život te na partnerske odnose u cijelini

Koje su najnovije smjernice u liječenju ovog sindroma?

Sindrom policističnih jajnika predstavlja ozbiljan endokrinološki i metabolički poremećaj koji zahtjeva ozbiljan angažman i posvećenost pacijentice kako bi se postigli učinkoviti rezultati i vratila kvaliteta života.
Većina pacijentica s ovim sindromom imaju poremećaj prehrambenih navika te simptome depresije i anksioznosti koji često ostanu neprepoznati i neliječeni.

Najnovije smjernice internacionalnog društva za PCOS naglašavajući potrebu od multidisciplinarnog pristupa u liječenju ovog sindroma, a u timu liječnika uz ginekologa i endokrinologa, treba biti uključen nutricionist koji će pružiti savjetovanje o zdravom načinu prehrane, te psihijatar u slučaju kada pacijentica pokazuje simptome anksioznosti i depresije.

Na koji način se procjenjuje stanje pacijentice, koje su preporuke?

S obzirom na to da sindrom policističnih jajnika ozbiljno narušava kvalitetu života ovih pacijentica, preporučuje se da kod inicijalne posjete ginekologa, pacijentice ispune upitnik koji procjenjuje kvalitetu života:

http://poliklinika-ginecej.hr/pcos/

Upitnik se fokusira na 5 glavnih područja iz života, a to su:

 • poremećaj tjelesne težine
 • pojava dlakavosti
 • emocionalno stanje pacijentice
 • problemi vezani uz poremećaj menstrualnog ciklusa
 • problemi vezani uz neplodnost

Upitnik pomaže liječnicima da dobiju bolji uvid u stanje pacijentice kako bi pacijenticu mogli uputiti dalje u sklopu multidisciplinarnog pristupa, koji smo već spomenuli. Koje su terapijske opcije u liječenju ovog sindroma?

Važno je naglasiti kako su promjene u životnom stilu i prehrambenim navikama osobe, uz potrebno farmakološko liječenje, ključne i predstavljaju primarni tretman u liječenju pacijentica s PCOS.

Vodič za pravilnu prehranu

Zdrav način prehrane koji je individualno prilagođen pacijentici i dijeta sa smanjenim unosom zdravih kalorija utječu na balansiranje hormonskog statusa pacijentice te pomažu u smanjenje prekomjerne težine.

Prehrana s namirnicama niskog glikemijskog indeksa, bogata antioksidansima i prirodnim vlaknima te zdravim nezasićenim masnim kiselinama, smanjuje produkciju inzulina i lučenja hormona od strane jajnika, poboljšava sagorijevanje i korištenje masnoća u organizmu što u konačnosti pridonosi metaboličkoj ravnoteži.
Uvođenje redovite fizičke aktivnosti i tjelovježbe u svakodnevni život osobe utječe pozitivno na poticanje ovulacija, kao i cjelokupno zdravlje organizma i vraća kvalitetu života.

Kvalitetan san i redukcija stresa dokazano smanjuju simptome PCOS-a, a pravovremeni ”screening” simptoma koji ukazuju na anksioznost i depresiju osigurava kvalitetnu brigu o emocionalnom zdravlju i dobrobiti pacijentice.

 

Autorica Dr. Ana Micevska Slavec

http://poliklinika-ginecej.hr/

http://poliklinika-ginecej.hr/

Više

Beauty report

Vaginalna flora vrlo je bitna za intimno zdravlje žene, a njena obnova zauzima važno mjesto u prevenciji genitalnih infekcija i njihovih posljedica kao što...

Savjeti stručnjaka

Hormonalne promjene mogu biti stresno razdoblje za djevojčice i dječake koji ulaze u pubertet jer se njihova tijela mijenjaju, a osobnosti razvijaju.

Savjeti stručnjaka

Drovelis je novi kombinirani oralni kontraceptiv koji sadrži prirodni estrogen (Estetrol, E4 ) koji se sintetizira u fetalnoj jetri tijekom trudnoće i koji se...

Savjeti stručnjaka

Postoji generalizirana vulvodinija, stanje kada bol zahvati cijelu vulvu, dok je lokalizirana vulvodinija češći oblik koji pogađa veći broj žena.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.