Novi roman Jojo Moyes oduševit će sve ljubitelje romantičnih životnih priča

Jeste li čitali koju knjigu britanske autorice Jojo Moyes? Ako niste, što čekate, trk u knjižaru po „Tu sam pred tobom“. U tom ćete romanu upoznati sada već legendarnu mladu ženu Louisu Clark. Ona je junakinja koja živi bez ikakvih privilegija, no snalazi se snagom svojeg duha, volje i karaktera. Hrabra žena koja u vrtlogu života nikada ne potone jer uvijek skupi snage glavu držati iznad vode.

Oni koji poznaju pisanje Jojo s ovim će naslovom doći na svoje. Naime, radi se o završetku trilogije o turbulentnom razdoblju života spomenute junakinje. Lou je poslušala savjet svojeg bivšeg ljubavnika Willa te se odlučila „životu reći da“. No što to znači? Za Lou stvari su više-manje jasne. Ona će se iz Engleske zaputiti preko mora i oceana, u daleki svijet koji je Will toliko volio. Njezina destinacija je famozni New York, grad koji bi svatko trebao posjetiti barem jednom u životu.

Za našu junakinju odlazak u Ameriku znači okretanje novog lista, ispisivanje jedne nove priče. Odmah po dolasku, Lou se zaposli kao starateljica u jednoj bogatoj obitelji. S njima će živjeti u ogromnom stanu u dijelu predviđenom za služinčad. Dakle, nije samo u nepoznatom gradu, nego postaje i dijelom jednog neobičnog svijeta, onog više klase. Svaka obitelj je drugačija, a „njezina“ nova nije iznimka. Budući da se radi o financijski dobro potkovanim ljudima, čitamo o brojnim mini i maksi-neurozama koje prate novac i aristokratske obitelji.

 

 

U svoje će slobodno vrijeme Lou lutati New Yorkom, posjećujući ponekad poznate, ali većinom manje poznate, destinacije. Čitatelj ima priliku doživjeti taj grad kroz oči iza kojih je ranjena duša. No ta duša nije se zatvorila, zaključala i bacila ključ. Ne, Lou ima dovoljno hrabrosti koračati nepoznatim ulicama i živjeti ono što joj dolazi nenadano. New York Lou Clark ima onaj neopipljivi šarm koji je grad učinio toliko popularnim.

Lou je iza sebe ostavila Sama, muškarca kojeg je upoznala u prethodnoj knjizi. Njihova veza na daljinu doživjet će brojna iskušenja koja do izražaja najviše dolaze kada je on posjeti u New Yorku. Lou je nekada poznavala pravu ljubav, a njezina veza sa Samom nije nadrasla i zamijenila taj osjećaj. Njih se dvoje spotiču o prepreke koje duboko povezanom paru ne bi bile problematične. U njezinu se životu ubrzo pojavljuje novi muškarac koji je u liku i djelu podsjeća na Willa. Hoće li ga pustiti u trenutačno zamračene i puste dijelove svojega srca? Pročitajte sami!

Najvažnija poruka (i poticaj) ovog osvrta svakako bi bila sljedeća: nemojte oklijevati, čitajte Jojo Moyes. Ona spaja gotovo nespojivo – neki su dijelovi ovih romana je čisti chick-lit, neki pak duboka i bolna ljubavna priča. A ispod svega potiho vibrira Louisina duša koja je s vremenom postala uzor mnogim ženama u potrazi za sobom. (Profil, 119,00 kn)