Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

She Book Club

Novi slučaj istražitelja Kurta Wallandera iz pera najuspješnijeg švedskog pisca kriminalističkih romana svih vremena

Osim po slavnom istražitelju Kurtu Wallanderu, Mankell je ugled stekao i po knjigama za djecu, te svom političkom angažmanu, posebno u Africi u kojoj je čak i proveo dio života.

Henning Mankell rodonačelnik je nordijske kriminalističke književnosti, koja je posljednjih petnaest godina postala najzanimljiviji književni fenomen u cijelome svijetu. Osim po slavnom istražitelju Kurtu Wallanderu, Mankell je ugled stekao i po knjigama za djecu, te svom političkom angažmanu, posebno u Africi u kojoj je čak i proveo dio života.

U svojoj bogatoj karijeri Mankell je prodao preko 40 milijuna knjiga diljem svijeta, a prema njegovom najpoznatijem liku snimljeni su brojni filmovi. U produkciji švedske televizije SVT ukupno je snimljeno devet filmova s glavnim junakom Kurtom Wallanderom, kojeg igra švedski glumac Rolf Lassgård. Filmovi se u nekim dijelovima razlikuju od Mankellovih romana, a britanska televizija BBC snimila je još dvanaest televizijskih filmova s Kennethom Branaghom u ulozi inspektora Wallandera.

Pored toga snimljena su i dva televizijska serijala s ukupno 26 epizoda u kojima se pojavljuje komesar Wallander. Henningu Mankellu na hrvatski su do sad prevedeni romani Ubojstvo na Ivanjsku noć, Na pogrešnom tragu, Talijanske cipele, Ubojica bez lica i Psi iz Rige. Ovaj književni fenomen preminuo je u listopadu 2015. godine od posljedica duge bolesti u 67. godini.

Bijela lavica u prijevodu Branke Grubić, njegov je šesti naslov na hrvatskom jeziku koji je idealan za sve zaljubljenike neobičnih kriminalističkih priča, protkanih hladnoćom sjevera. U svom trećem slučaju inspektor Kurt Wallander nalazi se pred možda najtežim slučajem u svojoj karijeri. Sve počinje nestankom jedne švedske posrednice za nekretnine. Mnoge pojedinosti ubrzo počinju ukazivati na paklenu zavjeru međunarodnih razmjera. Wallander slaže cjelovitu sliku i shvaća da više nije riječ o dobrobiti jedne osobe, nego o sudbini stotina tisuća ljudi.

[box style=”0″]

Darujemo jednu čitateljicu.

Pravila su jednostavna:

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #bijelalavica
  • Pratite naše društvene mreže, podijelite objavu, tagirajte frendice
  • Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 20. rujna, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Josipa Brletić.

[/box]

Ne propustite

She Book Club

Henning Mankell najuspješniji je švedski pisac kriminalističkih romana svih vremena, koji je vrhove svjetskih ljestvica najprodavanijih knjiga osvojio godinama prije nego što je taj...

She Book Club

Holger Munch, novoimenovani šef vlastite jedinice Odjela za umorstva, treba pomoć u rješavanju slučaja.

She Book Club

I sada kad mu život visi o niti, samo nevjerojatna domišljatost, gluma i, naravno, potpuna svjesnost mogu spasiti Björna i vratiti mu sreću i...

She Book Club

Oliver Marks upravo je odslužio deset godina zatvorske kazne – za zločin kojeg možda je, a možda i nije počinio.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.