Noviteti izdavačke kuće Vuković&Runjić

Donosimo popis tiskanih novih izdanja izdavačke kuće Vuković&Runjić.

HARUKI MURAKAMI: SLON NESTAJE

ISBN: 978-953-286-235-5
IZDAVAČ: Vuković&Runjić
GODINA: studeni 2019.
PREVODITELJ: Vojo Šindolić
MPC: 139 kn

Slon nestaje zbirka je vrtoglavih pripovijedaka u kojima Haruki Murakami kroza sivu svagdašnjicu genijalno otkriva putove u nadnaravno i fantastično.
Kad čovjeku nestane omiljeni slon, cijeli mu život počinje gubiti ravnotežu. Bračni par u ponoć hvata takva glad da će na prepad opljačkati McDonald’s. Jedna žena ustanovi da ima neobična obožavatelja: maleno zeleno čudovište koje joj ruje po vrtu. Druga pak pati od nesanice i budi se u sumračnu svijetu polusvijesti u kojem kao da je sve moguće – čak i smrt. U svakoj od ovih priča Murakami nas nemilice gura preko prividnih granica normalnoga.

SYLVIE SIMMONS: I’M YOUR MAN – ŽIVOT LEONARDA COHENA

ISBN: 978-953-286-226-3
IZDAVAČ: Vuković&Runjić
GODINA: studeni 2019.
PREVODITELJICA: Selma Muftić Pustički
MPC: 149 kn

Leonarda Cohena, jednog od najvažnijih i najutjecajnijih umjetnika na prijelazu stoljeća, pamtimo kao iznimno osjećajna i inteligentna čovjeka koji je istraživao temeljna pitanja ljudskog života – seks, religiju, moć, ljubav. Cohen je višestruko složen i naoko proturječan lik: pobožan Židov, dendi i ljubitelj žena, kao i budistički redovnik čije je ime Jikan – “obična tišina” – bilo itekakav izazov piscu i pjevaču koji nije živio nimalo obično.
I’m Your Man bez ostatka zaokružuje taj osebujni život. Cijenjena glazbena kritičarka Sylvie Simmons kreće iz Cohenova rodnog Montreala i prati ga preko Londona i grčkog otoka Hidre do New Yorka, gdje šezdesetih godina započinje glazbenu karijeru. Slijedi trag njegovih sjajnih postignuća do povlačenja polovicom devedesetih godina i povratka rasprodanom svjetskom turnejom gotovo petnaest godina poslije. Bilo da iscrtava Cohenove putanje sumnjivim uličicama Mumbaija ili dočarava njegove bezbrojne hotelske sobe, Simmons jednako predano istražuje svaku kompleksnu i protuslovnu liniju Cohenova života i duboko pronicavo slika duh, viziju, širinu i dar umjetnika i čovjeka koji nas dandanas zna dirnuti kao nitko drugi.

SIGRID NUNEZ: PRIJATELJ

ISBN: 978-953-286-228-7
IZDAVAČ: Vuković&Runjić
GODINA: studeni 2019.
PREVODITELJICA: Maja Šoljan
MPC: 119 kn

Nakon iznenadnog samoubojstva muškarca koji joj je bio i učitelj i najbolji prijatelj, spisateljica dobiva na brigu njegovog psa, golemog, ostarjelog mužjaka doge kojeg nitko ne želi. Između psa i žene stvara se posebna veza: on njoj pruža svojevrsnu utjehu, ona pokušava ublažiti njegovu nijemu tugu. Dok se oboje, svatko na svoj način, nose s gubitkom i proživljavaju niz svakodnevnih, često zabavnih zgoda, autorica glasno razmišlja o životu, smrti i osobito o književnosti. Prijatelj je roman koji čitamo kao autentične uspomene: knjiga za svakoga tko je imao najboljeg prijatelja, ljudsko biće ili životinju, i upoznao je prazninu koja ostaje kad ga izgubimo.

Sigrid Nunez, spisateljica rođena 1951. u New Yorku, objavila je sedam romana, kao i memoare o prijateljstvu sa Susan Sontag. Premda je dobila niz važnih priznanja te stekla ugled u književnim krugovima, Nunez je nastojala zadržati pomalo autsajderski položaj, ali roman Prijatelj, bestseler koji je 2018. osvojio jednu od najvažnijih američkih nagrada, National Book Award, i preveden je na više od dvadeset svjetskih jezika, lansirao ju je među književne zvijezde.

RACHEL CUSK: TRANZIT

ISBN: 978-953-286-227-0
IZDAVAČ: Vuković&Runjić
GODINA: studeni 2019.
PREVODITELJICA: Vlatka Valentić
MPC: 119 kn

Nakon obiteljskog brodoloma, književnica se sa sinovima školarcima seli u London. Renovira ruševan stan, sukobljava se sa susjedima, sreće bivšeg dečka koji ju je prebolio, ide frizeru, sudjeluje na književnom festivalu, sastaje se s prijateljicom, večera s nepoznatim muškarcem… Sluša što drugi govore… Što će joj vratiti vjeru u život u mučnu nastojanju da se ponovno uključi u njegovu maticu?

Tranzit, drugi dio trilogije “Oris”, bio je jedna od knjiga godine prema izboru mnogih britanskih i američkih časopisa. Rachel Cusk ostaje vjerna vlastitoj majstorski originalnoj verziji suvremenog (pseudo)memoarskog trenda, no kroza središnji ženski lik, šutljivu slušateljicu niza pripovijesti, u ovoj epizodi njezina proza dobiva oštriju društvenu i političku dimenziju. Tranzit se profilira kao roman dvojstava: pisanja i govorenja, samozatajnosti i samoizražavanja, bijega u fikciju i žudnje za stvarnošću.

DOMENICO STARNONE: VEZICE

ISBN: 978-953-286-239-3
IZDAVAČ: Vuković&Runjić
GODINA: studeni 2019.
PREVODITELJICA: Tatjana Peruško
MPC: 119 kn

Starnoneove Vezice uzbudljiv su i nepredvidljiv roman o braku i preljubu, o onima koji napuštaju i onima koji su napušteni, o (ne)sposobnosti praštanja, o preobrazbi obitelji od sigurnog utočišta u poprište doživotne borbe.

Napet pripovjedni triptih plijeni čitateljevu pozornost, s okrutnom preciznošću secirajući etape, oblike i posljedice obiteljskoga rasapa, i smještajući ga pritom u širi kontekst općih promjena u društvu od šezdesetih godina prošlog stoljeća naovamo: od promjena u muško-ženskim odnosima i raspodjeli uloga u bračnoj zajednici, u pristupu seksualnim slobodama i rodnim ulogama, do izmjene društvenoekonomskih obrazaca. Ovaj roman nikoga neće ostaviti ravnodušnim: obiteljske vezice na ovaj ili onaj način ostavljaju trag u emocionalnom tkivu svakog čitatelja.

LEONARD COHEN: PLAMEN

ISBN: 978-953-286-225-6
IZDAVAČ: Vuković&Runjić
GODINA: studeni 2019.
PREVODITELJ: Damir Šodan
MPC: 149 kn

Plamen je zadivljujuća zbirka posljednjih pjesama i odabranih zapisa Leonarda Cohena, koju je sastavio i uredio sam Cohen tijekom posljednjih mjeseci života. Knjiga sadrži opsežan izbor iz Cohenovih bilježnica, tekstove pjesama, prozne zapise i autorove ilustracije kojima se u pjesničkoj formi bavio cijeloga života, te pruža dosad najdublji uvid u život i um jedinstvenog umjetnika i mislioca. Kao izuzetno snažno završno poglavlje Cohenove gotovo legendarne književne karijere, Plamen baca svjetlo na cijeli spektar Cohenova lirskog glasa, bilo da je riječ o profinjeno transcendentnim ili pak mračno smiješnim izvacima iz njegova autorskog opusa. Ovi na trenutke razorno tužni, na trenutke opet zavodljivo začudni tekstovi, djelo su pjesnika i liričara koji je ponirao do samoga dna nekih od naših najneproničnijih nedoumica, da bi izronio na površini pun čežnje i želje da uhvati dah i zaroni još jednom, i još jednom, i tako neprekidno.

Leonard Cohen (1934.–2016.), kanadski pjesnik, kantautor, romanopisac i zen redovnik, rođen je u Montrealu, gdje je i započeo umjetničku karijeru zbirkom poezije Usporedimo mitologije (1956.). U međuvremenu je objavio još dvanaest knjiga, a svjetsku je slavu stekao potkraj 60-ih godina protekloga stoljeća kao kantautor jedinstvenog izraza i unikatnog formata. Objavio je ukupno četrnaest studijskih albuma, od kojih su tri snimljena posljednjih godina njegova života, tijekom kojih je u svijetu suvremene glazbe zablistao kao jedan od najcjenjenijih izvođača.

Damir Šodan (1964.), pjesnik, prevoditelj i nagrađivani dramski pisac, objavio je dvadesetak naslova, uključujući pet zbirki poezije, dvije knjige izabranih drama, antologiju “stvarnosne” poezije Drugom stranom te brojne prijevode angloameričkih pjesnika na hrvatski. Živi u Haagu, Nizozemska, i u Splitu, kao slobodni književnik i književni prevoditelj.