Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Obilježava se 27. Međunarodni tjedan dojenja

Povodom obilježavanja 27. Međunarodnog tjedna dojenja (1.-8. kolovoza) najavljeno je osnivanje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj

Povodom obilježavanja 27. Međunarodnog tjedna dojenja (1.-8. kolovoza) najavljeno je osnivanje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj.  Projekt je pokrenut na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenju (HUGPD), uz podršku Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, s ciljem da se za prijevremeno rođenu djecu i bolesnu novorođenčad osigura najbolja moguća skrb.

Projekt i ciljeve prve banke humanog mlijeka predstavila je voditeljica radne skupine i predsjednica HUGPD-a, Dinka Barić, a pomoćnik ravnatelja KBC Zagreb,  prim. dr. Milivoj Novak najavio je da se otvaranje banke mlijeka planira u prostoru u sklopu Kliničkog bolničkog centra Zagreb. U tijeku je priprema projektne dokumentacije, a trenutna procijenjena vrijednost ulaganja je 2 milijuna kuna, uz troškove adaptacije prostora.

U Hrvatskoj se godišnje u prosjeku 2000 djece rodi prijevremeno, a njih 400 treba intenzivnu liječničku skrb. Majčino mlijeko je ključno za njihovo preživljavanje i razvoj. Prijevremeno rođena djeca koja se hrane majčinim mlijekom u višestruko su manjem riziku od teških infekcija i razvoja dugotrajnih komplikacija te kraće borave u bolnici. Kada novorođenčad iz medicinskih razloga ne može primiti mlijeko svoje majke, banka mlijeka osigurava donirano mlijeko, koje je prijevremeno rođenoj djeci i bolesnoj novorođenčadi hrana i lijek.

Petrova bolnica 21.05.2017 odjel neonatologije Majka Bojanu Plantak u kontaktu "koža na kožu" sa sinom Ivanom.(31.tjedan) Ivan je rođen sa 980 grama u 25.tjednu. Prema riječima Dr. Snježane Gverić Ahmetašević nakon tretmana "koža na kožu" dobro napreduje i u 31. danu teži 1270 g.

Petrova bolnica 21.05.2017 odjel neonatologije
Majka Bojanu Plantak u kontaktu “koža na kožu” sa sinom Ivanom.(31.tjedan) Ivan je rođen sa 980 grama u 25.tjednu. Prema riječima Dr. Snježane Gverić Ahmetašević nakon tretmana “koža na kožu” dobro napreduje i u 31. danu teži 1270 g.

Zaštita, promicanje i potpora dojenja je javno zdravstveni prioritet Republike Hrvatske te je niz strateških dokumenata Republike Hrvatske usmjereno ka promicanju dojenja, čije su dobrobiti višestruke. Osnivanje banke humanog mlijeka je prepoznato kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit najmlađe djece i dio je Strateškog plana Ministarstva zdravstva 2018. – 2020. godine. Ovim putem zahvaljujem UNICEF-u i svima koji su dali svoj doprinos ovoj važnoj inicijativi.“,  izjavila je dr. sc. Ružica Palić Kramarić pomoćnica ministra zdravstva Republike Hrvatske.

„Majčino mlijeko jedan je od najdragocjenijih resursa našeg planeta. Ono je zlatni standard u prehrani najmlađih i od vitalne važnosti za svako, a posebno prijevremeno rođeno dijete. Ministarstvo zdravstva prepoznalo je vrijednost projekta i dalo mu punu podršku. Vjerujemo da će ga, kada za to dođe vrijeme, podržati i majke doniranjem svog mlijeka kako bi pomogle drugim majkama i njihovoj djeci.”, kazala je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

UNICEF će osigurati financijsku i tehničku podršku za ovu vrijednu investiciju u zdravlje najmlađih. Na humanitarnoj utrci Mliječna staza 9. i 10. rujna UNICEF će okupiti građane, tvrtke i osobe iz javnog života, kako bi zajedno osigurali uspješan „start“ prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj.

U Europi banke humanog mlijeka imaju dugu tradiciju, a prva je osnovana u Beču prije više od sto godina. U Europi danas ima 214 banaka mlijeka, a među susjednim zemljama najviše ih djeluje u Italiji (njih 30).  Put prema ovoj incijativi osnivanja prve banke mlijeka u Hrvatskoj započele su 2012. godine udruga RODA, a prema Strateškom planu Ministarstva zdravstva otvaranje prve banke mlijeka očekuje se u 2018. godini.

Više

Obitelj

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj se tek svako peto dijete u dobi od tri mjeseca do šest mjeseci hrani isključivo...

Istaknuto

Kada govorimo o dojenju, majka postaje najvažnija osoba u životu djeteta.

Savjeti stručnjaka

Sva istraživanja potvrđuju važnost dojenja u prvim mjesecima života.

Savjeti stručnjaka

Američki plastični kirurg Brian Rinker rekao je da se nada kako će novo saznanje pomoći ženama da ne strahuju za svoj fizički izgled poslije...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.