Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
kuhinja
kuhinja

Moj dom

Obojite svoj svijet: Kako koristiti boje za osvježavanje kuhinje i blagovaonice

Kuhinja i blagovaonica su bitni dijelovi svakog doma i mjesto gdje se okupljate sa svojim najbližima, obitelji i prijateljima, kako biste uživali u dobroj hrani i društvu.

Boje uvelike mogu utjecati na vaše raspoloženje kao i stvaranje atmosfere u prostoru u kojem se nalazite. Ovo najviše možete osjetiti kada se radi o prostorijama u kojima svakodnevno provodimo vrijeme, poput onih u vašem domu. 

Kuhinja i blagovaonica su bitni dijelovi svakog doma i mjesto gdje se okupljate sa svojim najbližima, obitelji i prijateljima, kako biste uživali u dobroj hrani i društvu. Uz pravilno korištenje boja u ovim prostorima, stvaranje ugodne atmosfere nikad nije bilo jednostavnije.

Kako odabrati i kombinirati prave boje kako biste osvježili svoju kuhinju i blagovaonicu i pretvorili ih u mjesto u kojem želite provoditi još više vremena, saznajte u nastavku.

Pronađite svoj stil

Prvi korak prilikom odabira boja za vašu kuhinju i blagovaonicu je pronalazak stila u kojem želite urediti životni prostor. Razmotrite svoj osobni stil i preferencije. Možda preferirate svjetlije i nježnije tonove, a možda tamne i bogate nijanse više odgovaraju vašem ukusu. Prepoznavanje vlastitog stila pomoći će vam da odaberete boje koje odražavaju vašu osobnost i koje će učiniti da se osjećate ugodno u svom prostoru.

Uzmite u obzir svjetlo

Boje se mogu uvelike razlikovati u svom izgled, ovisno svjetlu koje je dostupno u prostoru. Tamnije boje bolje će se uklopiti u kuhinje i blagovaone u koje dopire puno prirodne svjetlosti, dapače takve boje mogu dodati toplinu i moćan izgled prostoru. Ukoliko u vašu kuhinju i blagovaonu dopire malo prirodne svjetlosti, bolji su odabir svjetliji tonovi kojima će se stvoriti iluzija prostranosti i dodatne svjetline. 

Prije nego što se odlučite za novu boju vaših prostorija, testirajte uzorke na zidovima kako bi vidjeli kako će se boja ponašati u stvarnom prostoru i okruženju prije nego donesete konačnu odluku. 

Imajte na umu funkcionalnost

Kuhinja i blagovaonica funkcionalni su prostori koji se svakodnevno koriste i postoji mogućnost od prljanja vaših zidova. Odaberite boje i lakove za zidove koji se mogu čistiti i otporni su na mrlje kako bi boja vaših zidova ostala postojana, a vaš prostor zadržao svjež izgled dugo vremena. 

Kombinirajte nijanse i boje

Nakon što ste odabrali glavnu boju za zidov vaše kuhinje i blagovaone, razmislite o kombiniranju drugih nijansi te iste boje ili o dodavanju kontrastnih boja. 

Kombiniranjem s pastelni tonovima i svjetlijim nijansama možete dati vašoj kuhinji smirujući i svjež izgled, dok s tamnijim bojama poput crne i tamno crvene možete stvoriti luksuzniji i elegantniji izgled prostora. Ovim bojama također možete i stvoriti privid dubine i osjećaj dinamike prostora. Ove boje možete dodati na ormarićima ili kuhinjskim otocima, ali i ostalim kuhinjskim elementima poput blagovaonskih stolova i stolica

Naglasite boje detaljima

Kako biste stvorili cjeloviti izgled prostora, odaberite različite detalje kojima ćete dekorirati kuhinju i blagovaonu poput stolnjaka, slika, jastuka za stolice ili raznovrsnih ukrasa za stolove. Odabir ovih detalja omogućiti će vam da eksperimentirate s različitim uzorcima i bojama, te dodatno naglasite boje koje ste odabrali.

Uz pravilan odabir boja, možete stvoriti kuhinju i blagovaonicu koje održavaju vaš osobni stil, stvaraju ugodnu atmosferu prilikom svake pripreme vašeg obroka, ali i tokom objeda s vašom obitelji i prijateljima. Vaša kuhinja i blagovaonica mogu postati još toplije, funkcionalnije i ljepše mjesto. 

Ne propustite

Moj dom

Vrijeme je za novu IKEA kuhinju ili tek useljavate u stan pa trebate osmisliti i izabrati svoju prvu kuhinju?

Moj dom

Svakodnevna rutina čišćenja može biti jednostavna, učinkovita i sigurna

Moj dom

U ovom ćemo članku istražiti različite strategije i tehnike koje možete primijeniti kako biste svoj dom učinili modernijim.

Moj dom

Kuhinjski moljci su kućne štetočine koje liježu jaja u suhim prehrambenim proizvodima. Oni uglavnom dolaze u vaš dom iz zaraženih skladišta sa žitaricama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.