Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Od sutra sam u teretani…ups?!

I to sutra nikad ne dođe. Zašto odustajete od svojih odluka?

Od sutra idem u teretanu, od ponedjeljka počinjem sa zdravom prehranom, od nove godine prestajem pušiti…svatko od nas barem bar jednom odlučio je nešto što ili nikada niste proveli u djelo ili ste započeli i vrlo brzo odustali.

I unatoč tome što racionalno znate i svim srcem u trenutku kada donosite odluku osjećate da je naprimjer vježba ili zdravija prehrana dobra i korisna za vas,  vrlo brzo ste odustali ili niste ni započeli. Isti proces događa se često s većinom odluka, načinima na koji vidite život i svoje mogućnosti, kako doživljavate ljude, karijeru ili obiteljske odnose.

Ugoda je motivacija

Uzmimo jedan jednostavan primjer. Volite piti kavu. Kavu ćete piti bez promišljanja i bez potrebe za nagovaranjem. Uživat ćete u ritualu kuhanja i ispijanja kave. Misao koja kaže pije mi se kava u vama stvara emociju koja podržava tu misao i vi se osjećate ugodno. Okus, miris i toplina kave u vašem tijelu stvara ugodu. Ta ugoda vas motivira da skuhate ili odete na kavu.

Ljudi se vole osjećati ugodno. Ono što im je ugodno priželjkuju i rade bez problema, zastoja, promišljanja ili preispitivanja. Misao, emocije i akcije su u balansu i ideju pijenja kave ostvarite s uživanjem. Ako se radi o suprotnom pa ne volite piti kavu nećete ju piti i to je to. Tako jednostavno bi trebalo biti sve što radite i živite.

A što ako…

Ali kada se radi o karijeri ili odnosu u kojem niste zadovoljni ili prijateljima iz djetinjstva s kojima više nemate zajedničkih interesa priča se komplicira jer se u odluku dali dati otkaz ili prekinuti odnos upliću svjetonazor, brojni obrasci ponašanja, navike, pravila društva i odgoja. Misao koja kaže trebam dati otkaz prati emocija straha koja stvara neugodu i pregršt drugih misli poput:  nije lako naći posao, treba plaćati račune, što ako i na sljedećem poslu bude isto a sad riskiram. stvaraju još veći osjećaj neugode i tjeskobe.

Taj unutarnji proces koji se u umu odvija veoma brzo, paralizira vas, smanjuje motivaciju i volju i tada ne znate što napraviti, a najčešće ne napravite ništa.

Misli – emocije – akcija

Misli stvaraju emocije, emocije vas pokreću na akciju. Kada radite ono što volite misli, emocije i akcije koje pokrećete kako bi nešto napravili su u balansu. Sklad između misli i emocija i akcija koje poduzimate kako bi realizirali ono što želite omogućava da se vaše ideje i ciljevi ostvaruju lagano i spontano. Balans između misli, emocija i akcija je cilj. Usklađenost misli emocija i akcija život čini opuštenim, spontanim i ispunjenim. Ne postoji borba, mučenja s odlukama, nema otpora, unutarnjih svađi i prijekora.

Ako se tako ne osjećate znači da postoji nesklad između misli, emocija i akcija i zato dolazi do zastoja. Ići u teretanu ili jesti zdravo, raditi posao isključivo zbog egzistencije, biti s partnerom iz navike nije ugodno i zbog toga će i vaša motivacija biti niska pa će i odlazak u teretanu, na posao ili odnos biti težak. Teško ćete se ustajati, na poslu ili u odnosu ćete imati probleme koji će stvarati još veći osjećaj neugode, koji će stvarati nove probleme i tako ukrug.

Podsvijest omogućava ostvarenje ciljeva

Misli iz kojih proizlaze vaše navike, karakter i obrasci ponašanja imaju drugačije ciljeve nego vaš svjesni um jer su proizašle iz svjetonazora koji ste kao djeca i tijekom života dobili od svog okružja. Način života danas, stres i nove spoznaje često su u suprotnosti s onim što je podsvjesno naučeno. To stvara unutarnju borbu koja pridonosi osjećaju stresa, tjeskobe i anksioznosti. Nesklad između onoga što želite i onoga što živite stvara osjećaj frustracije i nedostatka.

Dominantne misli koje formiraju vaše odluke, daju motivaciju i volju nalaze se u podsvijesti koja čini 90% vašeg uma. Svjesne misli čine 10% a kada ono što radite svakodnevno i ponavljate godinama i što je vašoj podsvijesti poznato, uzmimo za primjer da niste fizički aktivni ili loša prehrana, logično je da će 90% lakše prevladati.

Znanje omogućava uspjeh

Poznavanje procesa donošenja i realizacije odluka, razumijevanje podsvjesnih mehanizama omogućavaju izbor i svjesnu transformaciju. Ako imate zastoj u realiziranju svojih odluka, ideja i ciljeva, probleme koji se ponavljaju, teško odlučujete što napraviti ili osjećate nesklad u bilo kojem aspektu života javite se na coaching! Razumijevanje funkcioniranja uma oslobađa vas dvojbi, sumnji i nezadovoljstva. Tada osjećate unutarnju sigurnost koja vas motivira i iz te motivacije proizlaze akcije koje rezultiraju onim što želite živjeti.

Kada radite posao koji volite, u odnosu ste ili se družite s ljudima koji vas uveseljavaju cijeli život dobiva drugačiju notu. Takav način života čini vas samopouzdanim i opuštenim i uvećava balans u svim aspektima života.

Cilj je balans

Ostvarite balans i realizirajte svoje odluke s lakoćom! Realizacija vaših ideja stvara ugodu, uvećava osjećaj motivacije i samopouzdanja. Samopouzdanje daje dodatni poticaj za ulazak u nova iskustva. Novim iskustvima postajete sigurniji u sebe, imate još više motivacije i osjećate se ugodnije. Osjećaj ugode nastavlja se uvećavati i rezultira napretkom u svim aspektima života.

 

Sreća je kad je usklađeno ono što misliš, ono što govoriš i ono što radiš.“

Mahatma Gandhi

 

Autorica teksta je Ivana Song, stručnjakinja za razvoj osobnih i sistemskih potencijala i osnivačica Mind JuMp programa za razvoj osobnih potencijala širenjem svijesti. mindjump.co

Pročitajte još

Dobar posao

Ako zaista želite dostići nove visine, razmislite da zadane ciljeve zapišete na listu papira s većom, snažnijom namjerom i više srca unesite u sam...

Drama Queen

Kraj godine nas uvijek uvuče u priču o donošenju novogodišnjih odluka koje nikad ne izvršimo do kraja.

Život u dvoje

Stvari koje niste učinile, a najčešće zbog ljubavi, u nekom kompromisu, jednostavno se nikada ne prežale, bez obzira na to koliko se u tom...

Duh i tijelo

Nadate se da nova godina donosi i neke nove pobjede, nove avanture, nove osjećaje, novu discipliniranost, novo obilje, novu sreću, novi unutrašnji mir, nove...

Advertisement