Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

Održan seminar o pristupačnom turizmu u ruralnom okruženju

U svijetu je danas milijardu osoba s invaliditetom, a 300 milijuna njih često putuje. Riječ je o ljudima koji su vrlo motivirani za putovanja i uvijek putuju u pratnji najmanje jedne osobe.

U svijetu je danas milijardu osoba s invaliditetom, a 300 milijuna njih često putuje. Riječ je o ljudima koji su vrlo motivirani za putovanja i uvijek putuju u pratnji najmanje jedne osobe. Na putovanje se odlučuju izvan sezone, kad nema gužvi te ostaju minimalno pet dana. Stoga, kad govorimo o turistima s invaliditetom, ne govorimo o socijalnom turizmu u smislu humanitarnog karaktera, već o vrlo profitabilnom poslu – istaknuo je Stipe Splivalo, suosnivač i direktor turističke agencije TravAbled na seminaru „Pristupačni turizam u ruralnom okruženju“, koji je na Međunarodnom sveučilištu Libertas okupio više od stotinu sudionika.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ te suorganizaciji Međunarodnog sveučilišta Libertas, Specijalizirane turističke agencije za osobe s invaliditetom TravAbled i HF Eko Etno grupe, seminar je održan u okviru projekta „Za razvoj ruralnih krajeva – Obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam“.

dijanakatica-01

U okviru projekta ove je godine organizirano desetak seminara na kojima vlasnici OPG-ova, turističkih seljačkih gospodarstava, poduzetnika u ruralnom području, predstavnika turističkih agencija, područne i lokalne samouprave dobiju  odgovore na sva pitanja vezana uz ruralni prostor i poticanje snažnije poljoprivredne proizvodnje i održivog razvoja hrvatskih ruralnih područja. Seminarom o pristupačnom turizmu u ruralnom okruženju željeli smo potaknuti inkluziju osoba s invaliditetom i iznimno mi je drago što je ova tema zainteresirala veliki broj turističkih djelatnika ne samo iz ruralnog područja, nego i iz ostalih dijelova Hrvatske“, rekla je mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“.

Važnost inkluzije u turizmu

U svijetu je danas dvjestotinjak putničkih agencija u šezdesetak zemalja koje se bave specijaliziranim itinerarima i ponudom za osobe s invaliditetom, a na svjetskoj razini u ovom se segmentu godišnje zaradi 17,3 milijarde dolara i ostvari 73 milijarde noćenja.

Gdje je Hrvatska u ovoj priči, najbolje je opisao Siniša Kekić, voditelj agencije TravAbled, također osoba s invaliditetom. Primjerice, u Zagrebu je svega 20 pristupačnih soba te samo jedan zagrebački hotel ima tri posto pristupačnih soba, dok su smještajni kapaciteti ostalih hotela s takvim sobama između jedan i jedan i pol posto.

Stoga su grupe koje su željele doći na Advent u Zagrebu morale otkazati putovanje, a unatoč željama u glavnom gradu nije se mogla organizirati niti konferencija za osobe s invaliditetom“, zaključio je Siniša.

stipesplivaloisinisakekicizagencijetravabled

Da pomaka ima potvrđuje i i četrdesetak kosina koje su u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba postavljene u Tkalčićevoj i Jurišićevoj ulici, a sve je više vlasnika seljačkih turističkih gospodarstava s područja čitave Hrvatske koji u ponudu žele uključiti i pristupačan smještaj. Zanimanje su pokazali direktori turističkih zajednica koji će u prvom koraku slijediti pozitivan zagrebački primjer i za početak staviti kosine na ulaze u kafiće i restorane na svojim područjima.

Važnosti medija i javnih osoba

O važnosti medija i javnih osoba u osvještavanju problema vezanih uz osobe s invaliditetom govorila je naša Anja Mihaljević, diplomirana novinarka i osoba s invaliditetom, predsjednica udruge Mogu sve, suradnica na našim portalima She.hr, Profitiraj.hr i ZagrebOnline.hr, medijskim pokroviteljima seminara. Znate i sami kako iznimnu pozornost posvećujemo inkluziji.

U suradnji s Mariom Valentićem, poznatim fitness trenerom, Anja radi na projektu inkluzije osoba s invaliditetom u tjelovježbu i zdrav život o čemu smo vas izvještavali.

Većina ljudi govori o inkluziji, no to je još uvijek mrtvo slovo na papiru, a konkretno se ne poduzima ništa kako bi se to promijenilo. Važno je potaknuti svijest o ovom problemu“, zaključila je Anja.

15337573_10153932984747257_8761624735030489258_n

Više

Dobar posao

Udruga za promicanje inkluzije osoba s invaliditetom Mogu sve, u ovom čarobnom periodu godine, predstavlja projekt pod nazivom „Mogu sve što poželim“ u suradnji...

Anja može sve

Inspiracija. Što prvo pomislite kada to čujete? Je li vama netko ikada rekao da ste inspirativni?

Beauty report

Pamela Perkić, Anja Mihaljević, Mia Kuleš i Nina Bljak glasno prepričale svoja iskustva kako bi potaknule svakoga tko trpi, ili zna nekoga tko trpi nasilje,...

Anja može sve

Znate li kako smo mi započele našu priču?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.