Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Moj dom

One su nevjerojatne! Kuće na neobičnim lokacijama

CNN Style donosi nekoliko primjera kuća koje su izgrađene na nevjerojatnim lokacijama.

Arhitektura može koketirati s prirodom na različite načine, ali stvari postaju izazovne kada se arhitekte suoči sa strmim padinama, liticama i obroncima planina. Djela nekih od najupornijih arhitekata najbolji su primjer kako arhitektura može preživjeti teška okruženja, nudeći izvanredno iskustvo i vlasnicima ovih objekata, ali i promatračima.

CNN Style donosi nekoliko primjera kuća koje su izgrađene na nevjerojatnim lokacijama.

Kuća na litici u kanadskoj provinciji

Cliff House na atlantskoj obali u kanadskoj provinciji Nova Škotska inventivna je građevina, smještena na samom rubu stijene. Arhitekti tvrde da svi koji borave u ovoj kući imaju isti osjećaj – lebde u moru.

Foto: Greg Richardson/MacKay-Lyons Sweetapple Architects

Kuća je ojačana čeličnom građom na jednoj strani, dok je druga strana pričvršćena na liticu. Veliki dnevni boravak ispunjava većinu prostora u kući, dok je samo mali dio podijeljen na spavaće sobe.

Kuća na padini u Japanu

Arhitekti koji stoje iza ove izvanredne kuće na drugom najvećem japanskom otoku Hokkaidu, stvorili su strukturu u obliku slova L kako bi povezali kuću s brdom.

Foto: Florian Busch Architects

Kuća su u biti dvije kocke od kojih je jedna naslonjena na drugu. Iako se čini da bi cijela struktura mogla skliznuti niz padinu, kuća stoji čvrsto na zemlji. Ulaz u kuću nalazi se u donjoj kocki kroz koju se dolazi do prostorija smještenih u gornjoj kocki. Kompletna konstrukcija izrađena je od armiranog betona s velikim staklenim portalima.

Neobična građevina u Španjolskoj

Kuća u regiji Alicante smještena je u stjenovitom predjelu na rubu vrlo strme padine. Ova neobična građevina trodimenzionalnog oblika izrađena je od betona te prekrivena bijelim vapnom koje su arhitekti odabrali zbog njegove fleksibilnosti i glatkoće.

Foto: Diego Opazo/Fran Silvestre Arquitectos

Šumska kuća u Kini

Qiyunshan Tree House nije kuća sagrađena na drvetu, već građevina visoka 11 metara smještena u šumi u kineskoj provinciji Anhui.

Foto: Chen Hao/Bengo Studio

Svi elementi kuće su ustvari prostori za sebe sa nevjerojatnim pogledima, a svi su povezani spiralnim stubištem kroz sredinu građevine. Dnevni boravak i spavaće sobe s namjerom su izrađeni u malim dimenzijama jer su arhitekti željeli stvoriti mjesta za promatranje i odmor u šumi, a ne veliku porodičnu kuću.

Kompletna građevina izrađena je većinom od prirodnih materijala, najviše drveta.

Vila u Portugalu

U zadivljujući krajolik portugalske regije Algarve odlično se uklapa ekscentrična arhitektura. Takva je i vila Escarpa izgrađena na vrhu zelenog brežuljka.

Foto: Fernando Guerra/Mario Martins

Ideja arhitekte Maria Martinsa bila je napraviti kuću koja lebdi iznad krajolika, u čemu je i uspio. Vila Escarpa ne samo da je atraktivna, već i čvrsto podnosi snažne vjetrove koji su specifični za ovo područje.

Kuća na padini u Los Angelesu

Veliki dijelovi ove kuće potonuli su u zemlju koji je morala biti duboko iskopana da bi se kolosalna građevina pričvrstila na strmu padinu.

Foto: Eric Staudenmaier/Urban Operations

Svaku prostoriju u ovoj kući ispunjava prirodno svjetlo, a potkrovlje krije zadivljujuće poglede na planine San Gabriel.

Više

Dizajn

Što je najbolje, ovu vrstu radova možete sami napraviti, no to nikako ne znači da poslu treba pristupiti s nepažnjom i bez pripreme.

Moj dom

Nakon što ugradite krovni prozor, odmah ćete prepoznati prednosti toga da u vaš dom prirodna svjetlost ulazi odozgo.

Moj dom

Ako još niste sigurni kako možete oplemeniti kutak u kome stanujete, predlažemo nekoliko aktualnih trendova i dizajnerskih rješenja.

Moj dom

UP Candle Design spaja modernu tehnologiju poput 3D printera u proizvodnji svijeća s tradicionalnim tehnikama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.