Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Opatija postaje FREE READING ZONE

Dobro došli u Opatiju, otvorenu virtualnu knjižnicu — prvi turistički grad u Hrvatskoj i svijetu koji povodom Svjetskog dana turizma postaje FREE READING ZONE.

Dobro došli u Opatiju, otvorenu virtualnu knjižnicu — prvi turistički grad u Hrvatskoj i svijetu koji povodom Svjetskog dana turizma postaje FREE READING ZONE.

Prošloga prosinca Hrvatska je postala prva zemlja na svijetu kao zona besplatnog čitanja, otvorena virtualna knjižnica dostupna svim ljudima. Ovaj revolucionarni pilot-projekt, vođen grupom vizionara pod pokroviteljstvom organizacije koja lansira FREE READING ZONE širom svijeta, No Shelf Required, otvorio je naše umove i srca prema ideji besplatnog čitanja za sve ljude. Današnja objava portala No Shelf Required ukazuje na važnost i potencijal tehnologije da u potpunosti transformira način na koji knjige i znanje dopiru do ljudi izvan institucija i daleko od gradova, velikih gradskih knjižara i urbanih sredina.

Ovoga rujna ispisuje se sljedeće poglavlje u hrvatskoj priči o zonama besplatnog čitanja u gradu Opatiji unutar čijih granica za virtualnu knjižnicu pod nazivom Opatija Reads nije potrebna autorizacija ni potvrda identiteta. Kako se na vrijednost projekta od početka ukazuje iz perspektive ne samo kulture i obrazovanja već i turizma, građani Opatije kao i njezini mnogobrojni turisti u naredna dva tjedna mogu besplatno čitati pregršt knjiga iz cijelog svijeta, na raznim jezicima, uključujući i hrvatski.

Opatija FRZ instalacija-044_s logom

Sve što korisnici trebaju napraviti je skinuti aplikaciju Opatija Reads za Android, iOS, ili Windows pametne telefone i tablete. Knjižnici se unutar zone može pristupiti i putem stranice https://opatijareads.odilotk.es

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prepoznao je misiju i viziju projekta te je podržao njegovo lansiranje u Opatiji kao turističkoj destinaciji. Na zgradi Fakulteta u Iki od danas je istaknut FREE READING ZONE logo. „Želimo svojim konkretnim aktivnostima doprinijeti razvoju lokalne zajednice i biti aktivnim partnerom u promicanju sadržaja koji obogaćuju turističku ponudu Opatije”, izjavio je Fakultet. Također dodaje: „Iako su knjige nama sveučilišnim nastavnicima i našim studentima dnevno uključene u procese učenja i poučavanja, čitanje knjiga želimo ovog puta promovirati kao dobar izbor za provođenje slobodnog vremena, kako turista tako i lokalnog stanovništva. Iz navedenog razloga odlučili smo sponzorski podržati ovaj projekt. Želimo Vam ugodne trenutke uz dobru knjigu!”

No Shelf Required je projekt u Opatiji iskoristio kao priliku da cijela FREE READING misija dobije snažan i izrazito kreativan novi vizualni identitet. Danas je Opatija prepoznatljivo mjesto kao zona besplatnog čitanja jer je obavijena tirkiznom bojom, a logo FREE READING ZONE vidljiv je na raznim lokacijama unutar grada. Ako prošećete gradom prema gradskoj tržnici, naići ćete na instalaciju koja simbolizira misiju i viziju projekta—umrežiti znanje i povezati ljudske misli i ideje na neraskidiv način, danas u Opatiji, sutra u New Yorku, preksutra u Alepu.

„Knjige su pčelice koje nose životvorni pelud od jednog do drugog uma,” kaže James Russell Lowell, Woody Allen očekivano duhovito ističe „Čitam u samoobrani”, a Thomas Whartonov „Sat proveden u čitanju je sat ukraden iz raja.” Ovi, kao i brojni drugi citati izvješeni na instalaciji gusto isprepletenih tankih niti, inspiriraju nas na čitanje te ujedno ukazuju na važnost dostupnosti knjiga svima unutar guste mreže znanja koju je ljudska vrsta ispreplela kroz vrijeme ne bi li se čovjek emancipirao, a svijet bio bolji.

„Opatija postaje primjer drugim gradovima jer pokazuje da se i turizam može transformirati uz pomoć tehnologije”, stoji u izjavi No Shelf Requireda. „Tehnologija danas, onakva kakvu je svakodnevno konzumiramo, nema više početak i kraj. Ona ruši predrasude, a odavno je srušila gotovo sve barijere. Kao njezini konzumenti stvorili smo neraskidive veze s njom. Kroz nju vidimo sliku u muzeju, gledamo film, čujemo glazbu. Sve više sadržaja dostupno je besplatno. Zašto bi onda knjiga ostala u tami nedostupnosti?”

 

Više

She Book Club

Pisati o poznatom na drukčiji način zahtijeva iznimno umijeće i vještinu, što polazi za rukom samo rijetkima.

She Book Club

Pripovijedana iz višestrukih perspektiva, Dobro susjedstvo iznimno je važna priča koja postavlja mnoštvo suvremenih i aktualnih tema po pitanju društvenog staleža, rase, ekologije, međuljudskih...

Dobar posao

U proteklih godinu dana, mnogi od nas su promijenili svoje jutarnje navike i nerijetko nemamo istu energiju za započinjanje dana kao prije toga.

Duh i tijelo

Znali smo da u njima uživamo, ali polako se dokazuje da su slobodne aktivnosti, kao što je ples ili čitanje, dobri i za naše...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.