Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Optimist, pesimist ili realist – što ste vi?

Postoje dobri razlozi i da se bude optimističan i pesimističan.

Postoje dobri razlozi i da se bude optimističan i pesimističan. Optimisti u svemu pronalaze dobre strane i zbog toga su vedrije naravi od drugih. Pesimisti, s druge strane, mogu reći da nikada nisu razočarani nekim stvarima, jer su i na početku imali mala očekivanja u vezi s njima.

Ipak, možda su osobe s realističnim očekivanjima te koje osjećaju najveće psihološko blagostanje. To je bar zaključak nove znanstvene studije koja je pokušala otkriti kakav životni stav nas čini najsretnijim.

David de Meza i Chris Dawson (London School of Economics and Political Science, UK) su analizirali podatke 1.601 osobe, u periodu od 1991. do 2009. Podaci su se ticali njihovih stavova po pitanju osobnog zadovoljstva, sreće, financija, zadovoljstva brakom te drugim relevantnim stvarima.

Inteligentno sklopljenim pitanjima istraživači su uspjeli identificirati koje od ovih osoba su optimistične, koje pesimistične, a koje realistične. Nakon što su tako klasificirali sudionike eksperimenta, pokušali su otkriti koja grupa je najviše zadovoljna svojim životom.

Zaključak njihove studije je da osobe s realističnim očekivanjima osjećaju veće psihološko blagostanje od onih koji očekuju previše ili premalo od života. Pesimisti su češće bili depresivni od realista, a isto važi i za optimiste. Realisti su najbolje podnosili razočaranja, dok je optimistima bilo teško nositi se s iznevjerenim očekivanjima. Ni pesimisti se nisu dobro pokazali po ovom kriteriju iako bi oni u teoriji trebali biti već psihološki spremni na razočarenja.

Istraživači su na kraju naglasili da optimizam sam po sebi nije loš. Problematično je jedino kada smo pretjerano optimistični i ne dozvoljavamo realnosti da se umiješa u formiranje našeg stava po nekom pitanju.

Izvori: Stil / Citymagazine.rs

Više

Drama Queen

Postoji ogroman broj sekti, društava, udruženja, stranki u koja se čovjek ponekad mora, a nekad poželi učlaniti.

Drama Queen

Ne znam što je normalno i gdje su te granice normalnih ponašanja, budući da smo često licemjerni.

Zanimljivosti

Stiže nam travanj najljepši mjesec proljeća, a astrolozi ističu da će određeni datumi biti posebno sretni za svaki horoskopski znak.

Duh i tijelo

Paulo Coelho, književnik čija su djela jedna od najčitanijih u svijetu, objavio je na svom blogu 25 stavki pomoću kojih možete održavati sreću, ali...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.