Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Kućni ljubimci

Osam supermoći koje imaju psi

Reader’s Digest naveo je osam supermoći koji imaju psi, popu super njuha i super vida, provjerite što ti četveronožni čupavci još mogu.

Reader’s Digest naveo je osam supermoći koji imaju psi, popu super njuha i super vida, provjerite što ti četveronožni čupavci još mogu, prenosi miss7zdrava.

Super njuh

Nemojte ni pokušavati sakriti poslastice od svog psa. Njegov nos zna da ih imate. Njuh pasa je 10 do 100 tisuća puta osjetljiviji od čovjekovog.

Sjajni meteorolozi

Psi su osjetljivi na pad tlaka zraka koji dolazi s jakim olujama i mogu čuti niske frekvencije, poput daleke grmljavine i potresa. Ipak ne bi se trebali oslanjati isključivo na svog ljubimca u odnosu na meteorologe, ali ne dopustite da njihovo čudno ponašanje ostane neprimijećeno. Moglo bi vam spasiti život.

Komunikacija repom

Psi spuštaju rep kad se osjećaju uplašeno ili nervozno. Kad su uzbuđeni, repovi im stoje više u zraku. Ako je agresivan ili se osjeća ugroženo, rep mu je ravan i usmjeren prema nebu. Talijanski su istraživači otkrili da su psi postali tjeskobniji kad su vidjeli kako drugi mašu repovima ulijevo, za razliku kad su im repovi išli udesno ili stajali mirno. Prethodne studije pokazale su da je mahanje repom ulijevo, tipično za pse koji su imali negativno iskustvo, poput suočavanja s opasnim psom.

Odlični dijagnostičari

Psi i ljudi znaju se brinuti jedni za druge. Psi mogu znati kad čovjek nije 100 posto zdrav, ponekad i prije nego što to čovjek sam shvati. Zahvaljujući svom snažnom njuhu, psi mogu nanjušiti hlapljive organske spojeve u ljudskim tijelima, što uključuje bolesti poput raka.

Godine 2006. psi obučeni u Zakladi In Situ uspjeli su otkriti rak pluća s 97 posto preciznosti i rak dojke s 88 posto točnosti, samo njuškajući uzorke daha pacijenata. To su bolji rezultati od biopsije.

Telepatske sposobnosti

Psi ne mogu točno čitati misli, ali znaju kako se osjećaš. U studiji objavljenoj u časopisu Biology Letters, istraživači su pokazali psima fotografije lica koja pokazuju različite osjećaje, a istovremeno su reproducirali zvukove izražavanja različitih osjećaja. Zanimljivo je da su psi gledali lice koje odgovara tipu glasa, poput unezvijerenog lica kad je zvučni isječak bio bijesan glas.

Dakle, vaš ljubimac definitivno može shvatiti iz vašeg izraza lica i tona glasa kako ste raspoloženi.

kućni ljubimci
Suosjećanje

Da, empatija je supermoć. Ne samo da psi i štenci razumiju vaše osjećaje, nego mogu i suosjećati s vama, navodi se u izvještaju Psychology Today. Psiholozi sa Sveučilišta Goldsmiths u Londonu proveli su isto istraživanje na 18 pasa: Svaki pas bi gledao dok bi njegov vlasnik sjedio preko puta neznanca. Dvije bi se osobe redom normalno razgovarale, pjevušile neobičnim glasom i pretvarale se da plaču.

Psiholozi su zaključili da bi kućni ljubimci, kad njihovi vlasnici zaplaču, ležali na njima, njuškali ih, lizali ili ih na drugi način pokušavali utješiti. No psi su na kraju utješili i uplakane neznance, iako nisu imali emocionalne veze, samo zato što su vidjeli da su u nevolji. Ne bi li svijet bio bolje mjesto kad bismo svi suosjećali poput pasa?

Više

Kućni ljubimci

Razmišljate o psu koji će se dobro slagati s vašom djecom? Za vas donosimo koji su to idealni psi za djecu i obitelj...

Duh i tijelo

Maženje ljubimca se može smatrati važnom terapeutskom opcijom za pacijente bilo koje dobi, a koji prolaze kroz mentalne i psihičke poteškoće

Kućni ljubimci

Možda nam nećete vjerovati, ali zaista postoje psi koji svoje dane vole provoditi na kauču i koje ćete morati tjerati u šetnju. Zvuči li...

Kućni ljubimci

Ljubitelji i vlasnici pasa pri planiranju ljetnog godišnjeg odmora zasigurno se susreću s nizom izazova.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.