Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Osvrt na film: Dječak i čaplja

Oscarom nagrađeno Miyazakijevo remek djelo stiže u hrvatska kina.

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Oscarom ovjenčan “Dječak i čaplja” djelo je najvećeg redatelja animiranih filmova današnjice – Hayao Miyazakija. Film je poseban po tome da je film stvaran 8 godina ručno crtanom animacijom na papiru, potpomognutom digitalnim alatima. Savršeno za inspiraciju likovno talentiranoj djeci. “Dječak i čaplja” nije poput Miyazakijevog dječjeg klasika “Totoro”, već je prije na tragu Oscarovca “Princeza Mononoke” s težim temama i krvavijim prizorima.

No obiluje slatkim bićima (Waraware!) i humorističkim situacijama po kojima su redatelj i studio Ghibli poznati. Spoj je fantazije i drame u kojoj adolescent Mahito mora prihvatiti smrt majke napuštanjem ratne stvarnosti i ulaženjem u čudesni svijet koji će oblikovati njega i poslijeratni svijet u kojem će odrastati. Film je višeslojno djelo koje poput dojmljivog sna potiče na razmišljanje i kao takav idealan je za adolescente koji se trebaju nositi s novim emocijama, odgovornošću i uspostaviti svoje “ja” u svijetu odraslih.

Film se prikazuje na izvornom japanskom jeziku s hrvatskim podnaslovima.

Za djecu: 12+.

Za roditelje: Odrasli mogu uživati u višeslojnim temama koje djeca ne mogu shvatiti, te predivnoj ručno crtanoj animaciji. Ništa slično ne postoji osim u opusu ovog legendarnog redatelja čija mašta nema granice niti u 83. godini života.

Nasilje: Prizor bullyinga u školi koji rezultira time da Mahito samoozljeđuje sebe lupajući kamenom u glavu (uz dosta krvi) ne bi li potakao pozornost prezaposlenom ocu i izbjegao školu.

Zastrašujući prizori: Navedeno samoozljeđivanje, groteskna transformacija čaplje, umiranje spaljenog pelikana, krvavo tranširanje golemog morskog bića, a džinovske papige u nekoliko navrata žele pojesti Mahita.

Rječnik: Primjeren je djeci.

Seks: Nema nikakvih prizora niti aluzija seksualne prirode.

Tempo: Normalan.

Ne propustite

Zanimljivosti

Istakni svoj jedinstveni stil uz orginalne TOCO tenisice

Dobar posao

Donosimo vam još nekoliko savjeta kako se lakše vratiti na posao.

Zanimljivosti

Prema široko prihvaćenoj definiciji, medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih poruka u različitim oblicima.

Duh i tijelo

Radionica je osmišljena na temelju postavki teorije izbora i realitetne terapije, ali i iskustva Mirjane Belavić koja je majka troje djece.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.