Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
Lightyear
Lightyear

Kultura

Osvrt na film: Svjetlosni

Kao i u svakom obiteljskom filmu naći će se i ovdje hvalevrijednih tema poput timskog rada, ustrajnosti i multikulturalnosti, no teško da će nekoga dirnuti u srce kao ostali filmovi legendarnog studija Pixar.

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

“Svjetlosni” (Lightyear) je možda zvučao zanimljivo kao koncept za film, no u realizaciji je daleko od toga. Iako se radi o animiranom filmu o glavnom liku po kojem je napravljena igračka iz omiljenog obiteljskog serijala “Priča o igračkama”, zapravo je to stereotipna reciklaža svega onoga što se u Hollywoodu trenutno radi: od besmislene akcije i divljeg tempa, do neinteresantnih likova i političko korektnih prodika.

Kao i u svakom obiteljskom filmu naći će se i ovdje hvalevrijednih tema poput timskog rada, ustrajnosti i multikulturalnosti, no teško da će nekoga dirnuti u srce kao ostali filmovi legendarnog studija Pixar.

Kao znanstveno-fantastični film još jednom se propušta prilika djecu educirati da u svemiru nema zvuka, a novost je uvođenje trudnoće istospolnog para bez ikakvih objašnjenja.

S obzirom na to da se u animiranim filmovima gotovo uvijek brišu spolni organi ljudima i životinjama, a mala djeca ionako slabo razumiju spolnost, samo ih se dodatno zbunjuje. Radnja filma prati avanture astronauta Buzza Svjetlosnog, odnosno kako se borio protiv zlog cara Zurga i postao kapetan Jedinice za zaštitu svemira. Kako je Buzz Svjetlosni ujedno jedna od Disneyevih najprodavanijih igračaka ikada – očekujte povećani interes djece na odjelima za igračke. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

  • Za djecu: 7+.
  • Za roditelje: Ovaj film nije namijenjen odraslima, već nezahtjevnoj najmlađoj publici, i kao takav će teško plijeniti pažnju. Nekim roditeljima će vjerojatno zasmetati forsiranje političke korektnosti.
  • Nasilje: Nasilje se uobičajeno zasniva na borbama i razaranju, uglavnom robota.
  • Zastrašujući prizori: Osim uništavanja robota i scene u kojoj velike biljke pojedu astronaute (van ekrana), u filmu zapravo nema zastrašujućih prizora.
  • Rječnik: Primjeren djeci.
  • Seks: Nema seksualnih prizora, ali se dotiče seksualnosti na za djecu zbunjujući način. Pokazuje se lezbijski bračni par od kojih je jedna žena trudna, insinuirajući da isti spolovi mogu raditi bebe.
  • Tempo: Dinamičan.

Redatelj filma je Angus MacLane, a scenarij potpisuje Pete Docter.

osvrt napisao Tihoni Brčić

Više

Obitelj

Pratite svoje dijete i obratite pažnju na to u kakvim pričama uživa.

Dizajn

Pravi znalci znaju da Bubaba by FreeON bajkoviti proizvodi nastaju u srcu Hrvatskog Zagorja i vesele se svakom novitetu koje izbace ovi kreativci.

Darivanje

A-DERMA, referentni brend kada je u pitanju emolijentna njega, predstavlja novi EXOMEGA proizvod za njegu kože sklone atopijskom ekcemu – EXOMEGA ALLERGO emolijentni balzam.

Obitelj

Kad se radi o djetetu nije sve uvijek tako jednostavno.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.