Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Otkrivamo drugačiji Beograd i Novi Sad

Od Laze Šećera u beogradskoj Svetogorskoj ulici do izleta u Vojvodinu – otkrivamo drugačiji Beograd i Novi Sad, epicentre kulture s atraktivnim muzejima, izložbama, koncertima i predstavama…

Od Laze Šećera u beogradskoj Svetogorskoj ulici do izleta u Vojvodinu – otkrivamo drugačiji Beograd i Novi Sad, epicentre kulture s atraktivnim muzejima, izložbama, koncertima i predstavama…

1. Dom Jevrema Grujića – danas muzej, a nekad prva diskoteka na Balkanu

Budete li imali sreće, u Domu Jevrema Grujića – prvom privatnom muzeju u Beogradu, u Svetogorskoj 17, dočekat će vas Lazar Šećerović, potomak srpskog političara i ministra po kojem je muzej dobio ime. Lazar je iznimno načitan i zanimljiv čovjek s poznanstvima i prijateljstvima u čitavoj regiji, a uguglate li njegovo ime doznat ćete da je u podrumu zgrade koja je danas zaštićeni spomenik kulture, 1967. otvorena prva diskoteka na Balkanu. Bilo je to deset godina prije čuvenog Studija 54 u New Yorku, u vrijeme kada su diskoteke postojale samo u Parizu, Londonu i Milanu, a ova beogradska kolokvijalno je nazvana „Kod Laze Šećera“.

Lazar Šećerović photo Andrea Šitum

Lazara nismo pitali čije su prve štikle zagrebale plesni podij – ipak smo došli razgledati sjajnu izložbu Čarobna Milena koja traje do 31. ožujka – no kratko smo se dotaknuli najpoznatijih hrvatskih manekenki iz sedamdesetih s kojima je Lazar i danas u kontaktu, ali i najboljih zagrebačkih izložbi i predstava. Jedinstvena atmosfera, originalan kustos, kratka čajanka i više od četrdesetak djela poznate srpske slikarice neobičnog života Milene Pavlović Barili – nema dvojbe, ovo je trenutno najbolja izložba u Beogradu!

Autoportret sa belom tokom, 1929. Milena Pavlović Barili

2. Muzej suvremene umjetnosti na Ušću

Sretnici koji su poput nas krajem prošle godine posjetili beogradski Muzej suvremene umjetnosti, uživali su u retrospektivnoj izložbi Ilije Šoškića, legendarnog avangardnog umjetnika, prvaka i reprezentativca bivše Jugoslavije u bacanju kladiva, šezdesetosmaša, radikalnog ljevičara, teoretičara i motociklista. Njegova umjetnost je metafizička, matematička, politički angažirana, filozofska, konceptualna – jednom riječju neobična, baš kao i njegov život koji se kreće između rodne Crne Gore i Rima.

Muzej suvremene umjetnosti nezaobilazno je odredište kulturnog turizma, uvijek iznenadi nečim novim, a impresivna stalna postava obuhvaća oko 160 djela nastalih na prostorima bivše Jugoslavije između 1900. i 1981. Među njima uočavamo i jednu sliku čarobne Milene, slikarice koju smo upoznali i zavoljeli kod Lazara.

3. Muzej Nikole Tesle

Iako se najpoznatiji Ličanin za života u Beogradu zadržao tek nešto više od trideset sati, u srpskoj metropoli ne samo da ima svoj muzej nego i njegova urna tamo zauzima počasno mjesto. Bez obzira što ste upoznati sa životom i radom Nikole Tesle, a možda ste i posjetili njegovu rodnu kuću i Memorijalni centar u Smiljanu, svakako posjetite i beogradski muzej posvećen našem znanstveniku svjetskog glasa, ako ne zbog ničeg drugog, a ono barem iz znatiželje.

Urna Nikole Tesle

4. Petrovaradinska tvrđava i Atelje 61 u Novom Sadu

Novi Sad je još jedno kul odredište kulturnog turizma. Na putu za Beograd ili još bolje na nemojte ga propustiti. Na njegovom simbolu, Petrovaradinskoj tvrđavi, danas možda poznatijoj po planetarno popularnom festivalu Exit nego po iznimnoj kulturnoj vrijednosti, smješten je Atelje 61 u kojem se više od pedeset godina izrađuju ni manje ni više nego tapiserije, zapravo vrhunska umjetnička djela koja uistinu vrijedi razgledati.

5. Muzej Vojvodine ili kako je Angelina pronašla zlatne rimske šljemove

Kada s Petrovaradinske tvrđave krenete prema središtu Novog Sada odvojite sat, dva za posjet Muzeju Vojvodine. Tamo ćete između ostaloga doznati kako je Angelina 1955. okopavajući baštu u Berkasovu lupila po nečem vrlo tvrdom. Brzinom munje pobjegla je u kuću bojeći se da bi to mogla biti bomba iz rata.

Nakon nekoliko sati razmišljanja, zaključila je da bi joj širenje vijesti o bombi zakompliciralo život, danima bi joj se kućom muvale odgovorne službe, pa je pragmatična Angelina uzela dugi štap i njime svom snagom lupala po predmetu. Shvatila je kako ipak nije riječ o bombi i odlučila se na hrabri korak. Na svoje iznenađenje iskopala je zlatni šljem. Angelina ga je odlučila unovčiti i odnijela kod lokalnog zlatara koji joj je objasnio da topljenjem šljema ipak neće dobiti mnogo novaca i pošteno je pronalazak dojavio muzealcima. Otkriveno je da je riječ o iznimno vrijednom zlatnom rimskom šljemu iz 4. stoljeća. U Angelininoj bašti u Berkasovu pronađen je još jedan takav šljem, a pedeset godina kasnije okopavajući baštu u Jarku, Živko je pronašao i treći zlatni šljem.

P.S. Kad ste već u Novom Sadu, počastite se jednom od stotine modela torbi poznatog brenda The Manual Co. Nećete pogriješiti! Izvrsna kvaliteta kože, vrhunski modeli i povoljna cijena.

Ne propustite

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.