Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Ove fantastične sobne biljke pročišćuju zrak

Prilikom izbora treba svakako paziti koje biljke čine sobu svjetlijom i stvaraju ugodniji i opušteniji ambijent. Prilikom kupovine biljaka koje kvalitetno pročišćavaju zrak potrebno je slijediti neka pravila.

1998. NASA je provela istraživanje kojim je otkrila da biljke mogu apsorbirati onečišćenje iz zraka. Iako djeluju sporije, one su prirodnije, jeftinije i učinkovitije od umjetnih pročišćivača zraka. Osim toga, kućne biljke mogu popraviti raspoloženje, poboljšati koncentraciju i pamćenje te smanjiti stres ili umor.

Sindrom bolesne zgrade

U mnogim uredskim prostorima ne može se otvoriti prozor pa se protok zraka vrši preko klima uređaja zbog čega se stvara posebna mikroklima koja nije uvijek povoljna za ljudsko zdravlje. Primjerice, jedan od najčešćih zagađivača zraka formaldehid koristi se u više od 3 tisuće proizvoda od kojih se većina nalazi u stanovima – prešano drvo, osvježivači prostora, dim cigarete, zavjese, sredstva protiv moljaca, plastika, kozmetika, papirnati ručnici itd.

Postoji i termin vezan za lošu kvalitetu zraka koji se naziva “sindrom bolesnih zgrada”, a ljudi kao posljedice te pojave najčešće osjećaju iritaciju očiju, začepljen nos, probleme s disanjem, glavobolju, vrtoglavicu, suhu kožu, umor, pospanost, otežano disanje i poremećaj koncentracije.

I sami smo već odavno uvjerili kako nam dom može postati itekako ljepši ako ga dekoriramo sobnim biljkama. Prilikom izbora treba svakako paziti koje biljke čine sobu svjetlijom i stvaraju ugodniji i opušteniji ambijent. Prilikom kupovine biljaka koje kvalitetno pročišćavaju zrak potrebno je slijediti neka pravila. Tako je dobro postaviti minimalno dvije biljke unutar 10 kvadratnih metara u prostoru sa stropom visine do 3 metra.

Neke od biljaka, pročišćivača zraka koje je lako održavati

Zeleni ljiljan

Postoji više od 200 vrsta ove biljke, a većina može preživjeti bez previše naše pažnje.

Aloe vera

Kad količina kemikalija u zraku postane velika, lišće aloe vere dobit će smeđi “osip”. Aloja voli jako puno sunčeve svjetlosti.

Spatifilum

Biljka poznata i kao ljiljan mira jedan je od najljepših i najsnažnijih prirodnih pročišćivača zraka. Potrebno joj je puno svjetla i redovito zalijevanje.

Bršljan

Ova zimzelena biljka penjačica je dobro prilagođena životu u zatvorenom prostoru. Tijekom rasta treba je velikodušno zalijevati, ali u zimskim mjesecima ne toliko.

Mirisni zmajevac ili dracena

Ova predivna biljka može narasti i do visine stropa, što znači da je odlična za dekoriranje i popunjavanje prostora. Također uklanja toksine iz zraka kao što su ksilen, trikloretilen i formaldehid. Dracena traži dosta svjetlosti, ali joj nikako ne odgovora direktno sunce.

Sanseverija

Za razliku od većine biljaka, ona kisik ispušta noću tako da je možete držati i u spavaćoj sobi. Nikada je nemojte zalijevati u srce biljke (između listova) jer takvo zalijevanje dovodi do propadanje biljke.

Ne propustite

Moj dom

Da biste svojim biljkama omogućili što ugodniji život trebate znati koje biljke vole koje pozicije i koliku količinu svjetla.

Moj dom

Postoje sobne biljke koje su gotovo prisutne u svakom domu, ali mnogi ne znaju ni kako se zovu.

Moj dom

Uljepšajte dom neobičnim zelenilom.

Moj dom

Zašto ih koristiti samo za pripremanje jutarnje kave?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.