Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Ovo će oduševiti svaku mladenku! Pronašli smo studio za prešanje vjenčanih buketa

Iako se Danijela fokusira na izradu prešanih vjenčanih buketa, među njezinim radovima možete pronaći razne motive poput životinja, Fride Kahlo i drugih.

Vjenčanje je jedan od najvažnijih dana u životu. Mnoge žene o njemu sanjaju još od malih nogu i već tada su počele planirati svoj veliki dan. Vjerujemo da puno prije vjenčanja znate točno kakav okus torte želite, gdje ćete održati proslavu, kakve fotografije želite za uspomenu i slično.

No, kada smo kod uspomena, isto tako vjerujemo kako mnoge od vas žele zadržati što je više uspomena moguće na taj dan. Jedna od njih je i vjenčani buket koji se nažalost za nekoliko tjedana posuši. Ako ga niste same sušile kako bi vam ostao što duže, latice vrlo brzo otpadnu i sve što vam od buketa ostane su sjećanja i fotografije. Srećom, mi smo pronašli prvi i jedini hrvatski studio za prešanje vjenčanih buketa i izradu slika od prešanog svijeća – Cvjetni Put.

Iza njega stoji Danijela Ninić, 40-godišnja Samoborka koja je zbog svoje ljubavi prema cvijeću odlučila pokrenuti ovaj nesvakidašnji posao. Iako se Danijela fokusira na izradu prešanih vjenčanih buketa, među njezinim radovima možete pronaći razne motive poput životinja, Fride Kahlo i drugih. Kako teče proces kreiranja ovih umjetnina, koliko dugo trebate čekati na svoj prešani vjenčani buket i mnoge druge zanimljivosti, Danijela nam je otkrila u razgovoru.

Recite nam tko je Danijela Ninić i kada se rodila vaša ljubav prema cvijeću?

Danijela je 40-godišnja Samoborka koja obožava cvijeće od malena i prije 3 godine sam shvatila da bih tu svoju ljubav prema cvijeću mogla pretvoriti u nešto više od samo hobija. Ljubav prema cvijeću rodila se još u osnovnoj školi. Poseban gušt mi je bio skupljati cvijeće i travu po livadama i izrađivati herbarije te stavljati cvijeće među stranice knjiga da se suši.

Kako ste došli na poslovnu ideju prešanja cvijeća? To je zapravo vrlo rijedak posao. Ako se ne varamo, jedini ste u Hrvatskoj koji se bavite time. Je li vas bilo strah upustiti se u ovaj posao?

Kako nas je prije 3 godine sve zateklo stanje pandemije, iskoristila sam tu situaciju da se malo bolje posvetim umjetnosti prešanja cvijeća. Isprobavala sam razne tehnike prešanja cvijeća, no najbolja je metoda pokušaja i promašaja kroz koju sam naučila kako isprešati cvijet, a da mu latice nisu naborane i da ostane predivan zauvijek.

Kroz proces učenja se rodila i ideja za vlastiti brend, a nazvala sam ga Cvjetni Put koji zapravo simbolizira moj put učenja o umjetnosti prešanja cvijeća.

Tijekom procesa usvajanja znanja, spoznala sam iznimnu vrijednost ideje o stvaranju trajne uspomene za mladenke – personalizirane cvjetne umjetnine od njihovog vlastitog buketa. Predložila sam prijateljici da isprešam vjenčani buket njezine šogorice te je tu krenula priča s očuvanjem vjenčanog cvijeća prešanjem.

Odlučila sam otvoriti prvi hrvatski studio za prešanje vjenčanih buketa i izradu slika od prešanog cvijeća. S obzirom na to da je to nešto potpuno novo u Hrvatskoj i jako malo ljudi je zapravo upoznato s idejom očuvanja vjenčanog buketa, bio je to vrlo riskantan potez, ostaviti siguran posao i krenuti u nešto novo, neistraženo i upitno kako će publika prihvatiti.

Bilo je tu puno straha i razmišljanja – bi ili ne bi, no uz bezuvjetnu potporu mog partnera Marina, dala sam otkaz i krenula u poduzetničke vode. Inače, prije nego sam pokrenula svoj brend, radila sam kao prodajni savjetnik luksuznih švicarskih satova u Zagrebu.

Kako teče proces izrade vaših cvjetnih umjetnina? Koji su sve izazovi s kojima se suočavate tijekom izrade?

Cijeli postupak počinje čim primim vjenčani buket. S pažnjom pristupam dekonstrukciji cijelog aranžmana, pažljivo rastavljajući svaki cvijet na latice kako bi njegova ljepota bila što bolje sačuvana. Cvijeće tankih latica postavljam u cijelosti na prešanje, dok one nešto sočnije, poput ruža, prolaze kroz potpunu dekonstrukciju te svaku laticu zasebno stavljam u drvene preše na sušenje.

Održavam tradicionalni pristup i ne žurim s prirodnim procesom, stoga cvijeće prešam isključivo u drvenim prešama. Ovaj proces traje od 6 do 8 tjedana, a zahtijeva redovito mijenjanje papira i kartona te premještanje cvjetova svakih nekoliko dana kako bi se postigao optimalan rezultat.

Jedan od najizazovnijih zadataka je rad s bijelim i sočnim cvijećem. Posebno, bijele ruže predstavljaju velik izazov jer ne zadržavaju svoju bjelinu, već s vremenom dobivaju romantičnu antiknu nijansu koja se proteže od krem do smeđe boje. Ova promjena ovisi o starosti cvijeta kada stigne do mene na prešanje, kao i o tome je li bilo izloženo prekomjernoj vlazi.

Rad s Kalama i Orhidejama također donosi znatne izazove. Ta cvijeća sadrže izuzetno visok postotak vode te su vrlo osjetljiva na truljenje i propadanje, što zahtijeva dodatnu pažnju i oprez prilikom procesa prešanja.

Kolika je potražnja mladenaca za prešanim vjenčanim buketom?

Primjećujem sve veći interes za našom uslugom iz dana u dan, stoga ohrabrujem sve parove koji planiraju vjenčanje da nas kontaktiraju čim odrede datum ceremonije. Trenutno prihvaćam predbilježbe čak i za 2024. godinu.

Ponosno ističem da već imam mnogo zadovoljnih klijenata koji su svoj vjenčani buket pretvorili u prekrasnu cvjetnu umjetninu, čime su zauvijek sačuvali uspomenu na svoj poseban dan. S veseljem očekujem nove mladence i pružam im priliku da i oni stvore jedinstvenu cvjetnu umjetninu koja će ih uvijek podsjećati na najvažniji trenutak u njihovom životu.

Osim vjenčanih buketa, radite i druge umjetnine. Što još može pronaći u vašoj ponudi?

Ponosno mogu reći da se među mojim radovima od prešanog cvijeća često mogu pronaći izuzetno raznoliki oblici, no bez sumnje najviše se ističu prekrasne umjetničke interpretacije životinja i portreti.

Kroz svoj rad s prešanim cvijećem, pronašla sam neizmjernu inspiraciju u ljepoti prirode koja nas okružuje. Posebno me fascinira životinjski svijet, čija raznolikost i elegancija čine trajan dojam na moje umjetničko stvaralaštvo. Svaki put kada stvaram prešani cvjetni portret ili lik životinje, trudim se prenijeti njihovu suštinu, karakter i eleganciju, kako bi svaka umjetnička kreacija odisala autentičnošću.
Svaka moja umjetnička kompozicija nastaje pažljivim odabirom cvjetova, latica i lišća, kako bi se postigao savršen balans boja, tekstura i oblika.

Njegujem strast prema očuvanju ljepote i trenutaka iz prirode, koju želim prenijeti na svaku umjetničku kreaciju. Svaki portret životinje ili lik prešanog cvijeća ima svoju priču, koja oživljava uspomene i emocije, čineći ih dragocjenim naslijeđem koje će krasiti domove i srca onih koji ih posjeduju.

Postoji li cvijeće koje je lakše prešati nego neko drugo?

Svakako. U procesu prešanja cvijeća, postoje različite vrste cvijeća koje se mogu lakše ili teže prešati, ovisno o njihovoj strukturi, veličini i vlazi sadržanoj u laticama. Općenito, cvijeće s tanjim, ravnomjernijim laticama i manje vlage, poput maćuhica, ima veću vjerojatnost da će se lakše i bolje prešati.

Za kraj nam otkrijte – koji je vaš najdraži dosadašnji rad i imate li neku želju za izradom određenog motiva u budućnosti?

Svaki moj rad ima posebno mjesto u mom srcu, jer svaki od njih odražava dio mene i moje kreativnosti. Teško mi je izabrati samo jedan kao najdraži, jer svaki ima svoju jedinstvenu priču i emocije koje sam uložila u njegovu izradu. Svatko od njih predstavlja osobni izazov i uspjeh u mom umjetničkom putovanju, stoga svaki ima posebno značenje za mene.

Imam veliku želju za unaprjeđenjem umjetnosti prešanja cvijeća te ostvarivanjem suradnje s vodećim hrvatskim modnim dizajnerima. Vidim potencijal prešanog cvijeća kao modnog elementa koji bi se istaknuo kao vrhunski dodatak u svijetu mode. Kroz pažljivo odabranu kombinaciju boja, tekstura i oblika cvijeća, želim postići da prešano cvijeće bude elegantan i sofisticiran dodatak, prilagođen suvremenim modnim trendovima.

Cilj mi je podići umjetnost prešanja cvijeća na neviđenu razinu kreativnošću, inovacijama i vrhunskom izvedbom. Vjerujem da bi prešano cvijeće moglo postati iznimno tražen modni detalj, koji će osvježiti kolekcije hrvatskih modnih dizajnera te ih učiniti još privlačnijima na međunarodnoj razini.

Ne propustite

Moj dom

Možda zvuči nevjerojatno, ali vjenčani buket (ili bilo koji drugi) može ostati očuvan godinama. Sve ovisi o tom kako želite da buket izgleda.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.