Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Ovo je vodič kroz avio promet u kojem je sve što vam treba!

Avio prijevoznici i zračne luke koriste mnoge stručne izraze u svom poslovanju koje često mogu zbuniti.

Sigurno ste se prilikom putovanja avionom susreli s mnogim izrazima, kraticama i oznakama za koje možda ni niste siguran što znače, piše underdreamskies.com.

Avio prijevoznici i zračne luke koriste mnoge stručne izraze u svom poslovanju koje često mogu zbuniti. A upoznavajući se s njima, svaki korak pri putovanju avionom, od same potrage za jeftinim avio kartama, bukiranja leta, check-ina, čekanja na gateu, pa sve do sjedanja na sjedalo u avionu – bit će lakši.

FotkaUnsplash

Kako bi svaka sljedeća kupovina avio karte i svako putovanje avionom bilo jednostavnije, predstavljamo mali vodič kroz neke od najučestalijih stručnih termina i skraćenica na koje možete naletjeti. Upoznavši se pobliže sa sljedećim izrazima, boravak u zračnoj luci i idući let proteći će lakše i ugodnije!

ALLIANCE

Dogovor između dvije ili više avio prijevoznika pri kojem dijele rute, resurse te zajedno nastupaju na tržištu. Članovi alijanse često dijele i same zrakoplove, tako da, ako primjerice kupite let a Lufthansom, a dočeka vas avion Austrian Airlinesa – nije ništa čudno.

CHARTER 

Charter let je let koji nije službena linija nekog avio prijevoznika, nego su sam avion (i posada) unajmljeni za neki specifični let. Charter letove uglavnom organiziraju putničke agencije kako bi za veće grupe imali svoj vlastiti let u sklopu turističkog aranžmana.

FotkaUnsplash

CODESHARE 

Često se vidi u zračnoj luci pri pogledu na display s odlaznim ili dolaznim letovima kako jedan let ima oznaku više avio prijevoznika. Codeshare let je let koji dva ili više avio prijevoznika prodaju kao jedinstven, a sam let obavlja jedan prijevoznik.

CONNECTING FLIGHT 

Vezani let je let u kojem putnik mijenja zrakoplov u jednoj ili više stanica na putu, to jest presjeda. Prodaje se kao jedna avio karta te prilikom presjedanja nije potrebno prolaziti granični prijelaz, niti preuzimati i opet checkirati prtljagu.

ETA / ETE 

ETA je skraćenica za estimated time of arrival, dakle u koliko sati i minuta će let sletjeti na odredište. Vrijeme dolaska se uvijek iskazuje u lokalnoj vremenskoj zoni odredišta. ETE je skraćenica za estimated time en route, što znači vremensko trajanje samoga leta.

FLAG CARRIER 

Naziv za avio prijevoznika koji je ili trenutno ili u prošlosti, bio u vlasništvu određene države, stoga i u nazivu ima i naziv države. Smatra se “službenim” prijevoznikom države. Neki primjeri su Croatia Airlines, British Airlines, Air France i dr.

FotkaUnsplash

HUB 

Velike i prometne zračne luke se nazivaju hubovima, jer u njih i iz njih se lako dolazi do svjetskih destinacija te služe i kao sjedišta avio prijevoznika. Londonski Heathrow je primjer hub zračne luke.

IATA 

Međunarodno udruženje svjetskih avio prijevoznika, koje je nadležno za skoro sve aspekte avio prometa. Također, IATA je zaslužna za određivanje tzv. kodova za avio prijevoznike i zračne luke.

IATA CODE 

IATA kao krovna organizacija izdaje kodove, to jest službene skraćenice svakoj zračnoj luci i svakom avio prijevozniku. Neki primjeri kodova za zračne luke su: ZAG – Zračna Luka Franjo Tuđman Zagreb, LHR – London Heathrow, CDG – Paris Charles de Gaulle i tako dalje. Za avio prijevoznike neki primjeri kodova su: OU – Croatia Airlines, LH – Lufthansa, FR – Ryanair i tako dalje. Te kodove primijetit ćete i na svojem boarding passu ili na displayu u zračnoj luci, poput službene oznake avio linije (npr. oznaka redovne linije Croatia Airlinesa Zagreb – Muenchen je OU4436).

LONG HAUL 

Long haul let je duži let između udaljenijih destinacija. Nema službeno definiranog trajanja ili udaljenosti kako bi se let okarakterizirao kao long haul, no generalno se tako nazivaju letovi koji traju više od šest sati.

Fotka: Unsplash

MANIFEST 

Flight manifest je popis svih putnika i posade na određenom letu, sa svim podacima koji su prikupljeni pri check inu.

NON STOP LET / DIREKTNI LET 

Non stop let je let pri kojem od polazne točke do odredišta nema slijetanja u treću zračnu luku tijekom putovanja. Direktni let je let u kojem putnik ne napušta zrakoplov niti svoje sjedalo. Direktni letovi su najčešće i non stop letovi, no nije isključivo da zrakoplov sleti tijekom puta u treću zračnu luku kako bi pokupio dodatne putnike. Jedan takav primjer je let Zagreb – Rim s Croatia Airlinesom, koji na putu ponekad slijeće po dodatne putnike u Split te onda nastavlja prema Rimu.

NO SHOW 

Naziv za putnika koji se iz bilo kojeg razloga nije na vrijeme pojavio na check inu, bez da je unaprijed otkazao avio kartu. U slučaju da se radi o povratnoj karti te o nepojavljivanju pri prvom letu, povratna karta se automatski također otkazuje.

OPEN JAW 

Naziv za povratne avio karte kod kojih polazište i destinacija nisu jednaki pri povratku. Takav tip karte se kupuje i izdaje kada, na primjer, putnik odleti u jednu destinaciju te potom drugim prijevoznim sredstvom stigne na drugu destinaciju iz koje će odletjeti kući.

Open jaw je najbolje uzimati kada imate u planu duže putovanje, poput road tripa rent-a-carom, pa se ne isplati vraćati u originalnu dolaznu točku.

Fotka: Unsplash

OVERBOOKING 

Overbooking je najgora noćna mora putnika. Radi se o situaciji kada avio prijevoznik “proda” više karata nego što je mjesta u avionu. Avio kompanije takvu politiku imaju često jer znaju statistički koliki broj putnika će biti no show te se tako štite od gubitka profita. Drugim riječima – klade se na količinu putnika koji se neće pojaviti.

No, u situacijama kada ipak ima više putnika nego mjesta, prijevoznik nudi putnicima koji su voljni propustiti let i uzeti sljedeći mogući, besplatno noćenje u hotelu ili neke druge pogodnosti. U slučaju da nema „dobrovoljaca“, avio kompanija ima pravo nasumično odabrati putnike kojima će biti onemogućen ukrcaj na avion. Takvi putnici se nazivaju bumped passengers i imaju pravo na odštetu.

OPERATER 

Operater je kompanija koja “fizički” odrađuje određeni let, iako je dotični let možda prodan pod nekom drugom avio kompanijom. Čest slučaj sa codesharing letovima ili kada avio kompanija ima u svom vlasništvu podkompaniju (npr. Laudamotion je u zapravo podbrend Ryanaira). Već pri kupovini same karte možete vidjeti informaciju “operated by” koja pokazuje kako kompanija koja prodaje kartu nije ta čiji ćete natpis ili logo vidjeti na samom avionu.

PNR 

Skraćenica za Passenger name record. Ukratko, posebni digitalni dokument (generirana šifra) koji sadrži sve podatke o vama kao putniku, bilo osobne, bilo podatke o samim letovima uključenim u kartu.

RED EYE LET 

Naziv za let koji polijeće navečer ili usred noći te dolazi na destinaciju idući dan tijekom jutra. Slikovito se naziva red eye, jer mnogi putnici imaju problema sa spavanjem tijekom leta i pristignu na destinaciju premoreni.

Fotka: Unsplash

SLOT 

Zračne luke ugovaraju s avio prijevoznicima točno određene termine polijetanja i slijetanja, a ti se vremenski termini nazivaju slotovima. U velikim zračnim lukama poput Heathrowa ili Istanbula, potrebna je detaljna vremenska organizacija slijetanja i polijetanja kako bi se izbjegle gužve i čekanja na pisti ili stajankama.

ZULU TIME 

Naziv za standardizirano globalno vrijeme koje koriste piloti kako se ne bi bunili ako lete kroz više vremenskih zona. Radi se o vremenu koje je definirano nultim meridijanom koji prolazi kroz Greenwich u Ujedinjenom Kraljevstvu. Zulu time se naziva još i Coordinated Universal Time (UTC).

Više

Putovanja

Od mirnih zaseoka pastelnih boja u Indiji do redova kuća duginih boja u Argentini, putnici mogu uroniti u slikovita odredišta koja su pravi užitak...

Putovanja

Glavni grad Poljske omiljena je turistička destinacija koja svojim posjetiteljima nudi obilje aktivnosti bez obzira na doba godine.

Putovanja

Od futurističkog odmarališta u džungli do jedinstvenih vila s pogledom na tirkizne vode Karipskog mora, ovi boravci izvan ovog svijeta zarobit će maštu ljubitelja...

Putovanja

S obzirom na stalne ekonomske i društvene promjene u svijetu, budžeti za putovanja će u 2023. godini biti ključni.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.