Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravstveni karton

Palmino ulje – izvor vitamina A i E

Palmino ulje vrlo je kvalitetno, stabilno ulje, bogato prirodnim vitaminom E i karotenom (vitamin A).

Oko proizvodnje palminoga ulja vode se brojne polemike i to zbog bojazni da plantaže palmi ne ugroze prirodno stanište orangutana i drugih životinja. No, neovisno o tome, palmino ulje vrlo je kvalitetno, stabilno ulje, bogato prirodnim vitaminom E i karotenom (vitamin A).

Kao i kokosovo ulje, ima visoku točku dimljenja, ne zahtijeva hidrogenaciju da bi zadržalo stabilnost i u skladu s tim potpuno je lišeno transmasnih kiselina. To ga čini odličnim  za pripremu kuhane i pržene hrane.

Palmino ulje jedino je ulje koje ima savršen omjer tokoferola i tokotrienola (dva oblika E vitamina). Također, u njemu nalazimo 13 puta više karotena (A vitamina), nego u mrkvi, što ga čini jednim od najboljih izvora tog važnog nutrijenta.

Malaysian Palm Oil Council 2

Osim prelijepog vremena, prošli je vikend Zagrebu donio i jednu zanimljivu manifestaciju, koja je Arenu Centar nakratko pretvorila u pravu oazu gastronomskih užitaka. Mnogobrojni posjetitelji imali su prilike uživati u specijalitetima pripremljenim na palminom ulju, koje je za njih pripremala jedna od najboljih kuharica u Hrvatskoj i šefica kuhinje hotela Esplanade – Ana Grgić. Krekeri od kozica s kremom od avokada te mesa rakovica, proljetne rolice s povrćem, curry umakom, đumbirom i kozicama, kroketi od piletine i začinskog bilja, creme brulee od kokosa i manga, panna cotta od manga, salata od rižinih rezanaca, samo su neke od delicija, uz pomoć kojih su predstavljene brojne prednosti palminog ulja.

MalaysianPalmOilCouncil5

Među brojnim znatiželjnicima koji su došli saznati  nešto više o važnosti sve popularnije namirnice koja osvaja gastro svijet, našle su se i pobornice zdravog života i vježbanja Renata Sopek i Iva Jerković, koje su se oduševile bogatim okusima jela spravljenih na palminom ulju, koje sadrži obilje vitamina A i E, antioksidanse i nutrijente. Svaka kuharica zasigurno će znati cijeniti beneficije koje pruža priprema jela na ovoj egzotičnoj namirnici koja će, nesumnjivo, uskoro postati dio svakog kućanstva.

Osim uživanja u finim specijalitetima, zabavu za one najmlađe pripremili su mađioničari i klaunovi, koji su kroz smijeh i magiju uljepšali cjelodnevno događanje pod pokroviteljstvom Malaysian Palm Oil Council.

Izvor: Alternativa za vas

Više

Savjeti i preporuke

Đumbir možete koristiti u različitim pripravcima kako bi vam koža bila sjajna, zdrava, čista i zaštićena.

Gastronomija

Opojne arome đumbira, naranče i kakaa velike vraćaju u djetinjstvo i vesele malene, a veselje je još i veće ako su kolačići pritom zdravi...

Gastronomija

Cimet, đumbir, klinčić, vanilija… samo su neki od nezaobilaznih blagdanskih začina.

Gastronomija

Đumbir nije nešto što bi moja mama i moja none nekada koristile u svojim kolačima, ali mijenjaju se i vremena, a i generacije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.