Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Pelješac i Korčula – raznolika kombinacija za savršen višednevni odmor

Pelješac i Korčula dvije su destinacije koje se lako mogu upoznati zajedno, a ubrzo nakon što ih posjetite ćete shvatiti da lako funkcioniraju kao jedna kompaktna i kvalitetna cjelina.

Pelješac i Korčula dvije su destinacije koje se lako mogu upoznati zajedno, a ubrzo nakon što ih posjetite ćete shvatiti da lako funkcioniraju kao jedna kompaktna i kvalitetna cjelina. Uostalom, poluotok i otok su udaljeni trajektnom linijom čija vožnja traje samo 15 minuta, pa je jasno da vam je Korčula na dohvat ruke ako ste se smjestili u, primjerice, Orebiću. Naravno, vrijedi i obratno! No, krenimo od početka.

Posjetite najstariju solanu u Europi

Ako ste Pelješkim mostom prešli na poluotok, nikako se ne zaboravite zaputiti prema Dubrovniku, jer vas u tom smjeru čeka nekoliko atraktivnih destinacija. Ponajprije gradić Ston, sa svojim više od 5 kilometara dugim zidinama s kojih se pruža prekrasan pogled na šarmantni gradić u unutrašnjosti. Nakon kratke šetnje zidinama, ne smijete propustiti uživanje u lokalnoj gastronomiji u restoranima u jednoj od uskih gradskih uličica. Za ljubitelje povijesnih zanimljivosti sigurno će zanimati priča o stonskoj solani, najstarijoj u Europi.

Pri posjetu solani možete pogledati krati video iz kojeg ćete saznati sve najvažnije o prošlosti i sadašnjosti tog kulturnog spomenika koji je i dan danas u funkciji. A ako vam postane prevruće te se zaželite mora, u blizini Stona nalaze se dvije fantastične lokacije za uživanje u kupanju. Prava je Mali Ston, u kojem se nalazi i nekoliko sjajnih restorana, pa vrlo lako kupanje možete spojiti s uživanjem u kamenicama i odličnom lokalnom vinu.

Samostan Orebić

Druga je pješčana plaža Prapratno, koja se smjestila u uvali iz koje polazi trajekt za Mljet, a koja je okružena zelenim borovima i u kojoj je more tirkizno i čisto, pa će vam kupanje biti pravi užitak! Kad smo već kod lokalnog vina, Pelješac je nadaleko poznata destinacija kada je to piće u pitanju.

Ne propustite posjetiti neku od vinarija na Pelješcu

Sigurno ste čuli za dingač i postup, a kada se vozite kroz poluotok na svakom ćete koraku naići na lokacije koje slave vino i koje gostima nude priliku za degustaciju. Ne propustite posjetiti neku od vinarija ili OPG-ova, a ako želite detaljnije upoznati povijest vinarstva na otoku, između Stona i Orebića imate nekoliko lokacija na kojima to možete učiniti – ponajprije Muzej vinogradarstva i vinarstva Putniković, bliže Stonu, i Muzej pelješke tradicije vinarije Mikulić, bliže Orebiću.

Viganj

A kako se cestom budete spuštali prema Orebiću, najvećem mjestu na Pelješcu, fantastična će vam se panorama pružiti na korčulanski arhipelag koji će vam se učiniti na dohvat ruke, što i jest! Ipak, nikako nemojte požuriti na Korčulu a da niste upoznali lijepi Orebić i njegovu okolinu. I ovdje će svatko naći ponešto za sebe. Ljubitelji fascinantnih panorama i kulturnih znamenitosti svakako se trebaju popeti do Franjevačkog samostana i crkve Gospe od Anđela, gdje možete saznati sve najvažnije o povijesti grada i poluotoka, pogotovo po pitanju tradicije moreplovstva i lokalnih obitelji. Ako ste pak za malo moderniji i adrenalinom nabijen doživljaj, nedaleko Orebića nalazi se mjesto Viganj, gdje pogodni vjetrovi omogućuju uživanje u windsurfu i kitesurfu

Posjetite rodnu kuću Marka Pola

Kao što smo ranije spomenuli, od Orebića do Korčule vozi trajektna linija čija vožnja traje svega 15 minuta, a koja ljeti plovi otprilike svakih sat vremena. Sam grad Korčula, opasan zidinama na kojima je šetnica s pregršt restorana u ugodnom hladu drveća, s pravom se smatra jednim od najljepših na Jadranu. Bogat je kulturnim sadržajima, od kojih treba istaknuti rodnu kuću Marka Pola, katedralu Sv. Marka, kao i prepoznatljive fotogenične stepenice koje vode do ulaza u stari grad. Kada ste se nauživali samog grada, iskoristite činjenicu da je Korčula polazišna točka za arhipelag koji krije nekoliko pravih bisera!

Na otoku Badiji uz kupanje i uživanje u kristalno tirkiznom moru, možete hraniti divlje jelene koji strpljivo čekaju posjetitelje. Na Vrniku ćete naći simpatičan restoran i kafić, smješten u kući gdje je nekada bila škola, dok će oni željni dobrog provoda svakako stati na Stupe, gdje se nalazi beach bar i restoran u kojem je uvijek dobra atmosfera.

Otok Vrnik
Kupanje i uživanje u netaknutoj prirodi

Do ovih je otoka moguće doći brzim i redovitim taksi linijama koje kreću iz grada Korčule, pa je arhipelag savršen za jednodnevni provod na kojem možete doživjeti sve što želite od svog savršenog odmora – kupanje i uživanje u netaknutoj prirodi, kvalitetan ručak, i na kraju provod i ples uz dobru atmosferu. A kada ste se vratili na glavni otok, u blizini grada Korčule nalaze se brojne atrakcije kojima možete ispuniti vrijeme. Treba napomenuti da su plaže na otoku većinom stjenovite, no za one željne pijeska i sitnog šljunka, postoji nekoliko bisera koji će dugo ostati u sjećanju.

Samostan na Badiji

Najpoznatije pješčane plaže su Vela Pržina u Lumbardi i Žitna kod Zavalatice, prva sa smeđim, a druga s bijelim pijeskom. Pogotovo će vas oduševiti Žitna, kada joj budete prilazili s visine, jer je prizor uistinu predivan – pravi spektakl nekolicine boja u suradnji sunca, neba, šume, pijeska i stijena! Ako vam smetaju zrna pijeska koja se vole svuda zavući, a niste ni tip za ležanje na stijenama, za vas je savršena Pupnatska luka – plaža sa šljunkom i beach barom u čiji se hlad možete skloniti od jakog ljetnog sunca.

Ako je Pelješac nadaleko poznat po svojim crnim vinima, za Korčulu se isto može reći kada su bijela u pitanju. Posebno se ističe pošip, autohtona sorta iz Smokvice i Čare u čijem se okusu osjeti utjecaj klime i geografskog podneblja središnjeg dijela otoka, kao i sorta Grk koja raste u pjeskovitoj Lumbardi, što je također moguće osjetiti dok uživate u rashlađenom vinu. Na Korčuli su brojni vrhunski restorani, vinarije i OPG-ovi koji će vam, uz spomenuta vina, ponuditi mediteranske specijalitete na jedinstven, domaći način.

Stupe

Drugi dio otoka, onaj bliže Vela Luci i Blatu (s nadaleko poznatim drvoredom lipa), također krije brojne ljepote koje vrijedi otkriti. U blizini Blata su Prigradica i Prižba, koje svaka na svojoj strani otoka pružaju priliku za opušteno kupanje i dobar provod u nekom od beach barova, dok će u Vela Luci krajem srpnja sve biti u znaku velikog Olivera Dragojevića, čiji se život i rad slave višednevnim događajem koji luku napuni do kraja i kada se među posjetiteljima stvori jedinstvena slavljenička atmosfera.

Kada ste u Vela Luci, ne propustite posjetiti obližnji otok Proizd, na kojem je plaža koja se redovito svrstava među najbolje u Hrvatskoj.

Tartar od tune Stupe

Sve u svemu, Pelješac i Korčula bliski su i geografski i po načinu na koji se u njima može uživati. No ipak su i dovoljno različiti da ih vrijedi posjetiti oboje te samostalno odlučiti gdje vam se više svidjelo. Red mora, red kulture, red jela i pića, glazbe i plesa… kad jednom osjetite vibe ovih destinacija, sigurni smo da ćete se vratiti vidjeti sve što vam je ostalo neotkriveno!

Ne propustite

Zanimljivosti

Svi koji su ljubitelji prirode i traže bijeg od svakodnevne rutine trebaju ovog ljeta samo zaviriti u INSIDE Magazin koji nudi inspiracije za nezaboravne...

Putovanja

Ako ste gurman i volite jug Dalmacije, Pelješac je vaša destinacija.

Putovanja

Vojvodina spada među najravnije dijelove Srbije. Upravo zbog prostrane Panonske nizine, njeni stanovnici njeguju opuštenost u druženju, boravke u prirodi i zelenilu, uz rijeke...

Putovanja

Svaki peti Hrvat boji se i krađe podataka o kartici, kao i krađe sredstava s računa.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.