Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Pelješac i Korčula – raznolika kombinacija za savršen višednevni odmor

Pelješac i Korčula dvije su destinacije koje se lako mogu upoznati zajedno, a ubrzo nakon što ih posjetite ćete shvatiti da lako funkcioniraju kao jedna kompaktna i kvalitetna cjelina.

Pelješac i Korčula dvije su destinacije koje se lako mogu upoznati zajedno, a ubrzo nakon što ih posjetite ćete shvatiti da lako funkcioniraju kao jedna kompaktna i kvalitetna cjelina. Uostalom, poluotok i otok su udaljeni trajektnom linijom čija vožnja traje samo 15 minuta, pa je jasno da vam je Korčula na dohvat ruke ako ste se smjestili u, primjerice, Orebiću. Naravno, vrijedi i obratno! No, krenimo od početka.

Posjetite najstariju solanu u Europi

Ako ste Pelješkim mostom prešli na poluotok, nikako se ne zaboravite zaputiti prema Dubrovniku, jer vas u tom smjeru čeka nekoliko atraktivnih destinacija. Ponajprije gradić Ston, sa svojim više od 5 kilometara dugim zidinama s kojih se pruža prekrasan pogled na šarmantni gradić u unutrašnjosti. Nakon kratke šetnje zidinama, ne smijete propustiti uživanje u lokalnoj gastronomiji u restoranima u jednoj od uskih gradskih uličica. Za ljubitelje povijesnih zanimljivosti sigurno će zanimati priča o stonskoj solani, najstarijoj u Europi.

Pri posjetu solani možete pogledati krati video iz kojeg ćete saznati sve najvažnije o prošlosti i sadašnjosti tog kulturnog spomenika koji je i dan danas u funkciji. A ako vam postane prevruće te se zaželite mora, u blizini Stona nalaze se dvije fantastične lokacije za uživanje u kupanju. Prava je Mali Ston, u kojem se nalazi i nekoliko sjajnih restorana, pa vrlo lako kupanje možete spojiti s uživanjem u kamenicama i odličnom lokalnom vinu.

Samostan Orebić

Druga je pješčana plaža Prapratno, koja se smjestila u uvali iz koje polazi trajekt za Mljet, a koja je okružena zelenim borovima i u kojoj je more tirkizno i čisto, pa će vam kupanje biti pravi užitak! Kad smo već kod lokalnog vina, Pelješac je nadaleko poznata destinacija kada je to piće u pitanju.

Ne propustite posjetiti neku od vinarija na Pelješcu

Sigurno ste čuli za dingač i postup, a kada se vozite kroz poluotok na svakom ćete koraku naići na lokacije koje slave vino i koje gostima nude priliku za degustaciju. Ne propustite posjetiti neku od vinarija ili OPG-ova, a ako želite detaljnije upoznati povijest vinarstva na otoku, između Stona i Orebića imate nekoliko lokacija na kojima to možete učiniti – ponajprije Muzej vinogradarstva i vinarstva Putniković, bliže Stonu, i Muzej pelješke tradicije vinarije Mikulić, bliže Orebiću.

Viganj

A kako se cestom budete spuštali prema Orebiću, najvećem mjestu na Pelješcu, fantastična će vam se panorama pružiti na korčulanski arhipelag koji će vam se učiniti na dohvat ruke, što i jest! Ipak, nikako nemojte požuriti na Korčulu a da niste upoznali lijepi Orebić i njegovu okolinu. I ovdje će svatko naći ponešto za sebe. Ljubitelji fascinantnih panorama i kulturnih znamenitosti svakako se trebaju popeti do Franjevačkog samostana i crkve Gospe od Anđela, gdje možete saznati sve najvažnije o povijesti grada i poluotoka, pogotovo po pitanju tradicije moreplovstva i lokalnih obitelji. Ako ste pak za malo moderniji i adrenalinom nabijen doživljaj, nedaleko Orebića nalazi se mjesto Viganj, gdje pogodni vjetrovi omogućuju uživanje u windsurfu i kitesurfu

Posjetite rodnu kuću Marka Pola

Kao što smo ranije spomenuli, od Orebića do Korčule vozi trajektna linija čija vožnja traje svega 15 minuta, a koja ljeti plovi otprilike svakih sat vremena. Sam grad Korčula, opasan zidinama na kojima je šetnica s pregršt restorana u ugodnom hladu drveća, s pravom se smatra jednim od najljepših na Jadranu. Bogat je kulturnim sadržajima, od kojih treba istaknuti rodnu kuću Marka Pola, katedralu Sv. Marka, kao i prepoznatljive fotogenične stepenice koje vode do ulaza u stari grad. Kada ste se nauživali samog grada, iskoristite činjenicu da je Korčula polazišna točka za arhipelag koji krije nekoliko pravih bisera!

Na otoku Badiji uz kupanje i uživanje u kristalno tirkiznom moru, možete hraniti divlje jelene koji strpljivo čekaju posjetitelje. Na Vrniku ćete naći simpatičan restoran i kafić, smješten u kući gdje je nekada bila škola, dok će oni željni dobrog provoda svakako stati na Stupe, gdje se nalazi beach bar i restoran u kojem je uvijek dobra atmosfera.

Otok Vrnik
Kupanje i uživanje u netaknutoj prirodi

Do ovih je otoka moguće doći brzim i redovitim taksi linijama koje kreću iz grada Korčule, pa je arhipelag savršen za jednodnevni provod na kojem možete doživjeti sve što želite od svog savršenog odmora – kupanje i uživanje u netaknutoj prirodi, kvalitetan ručak, i na kraju provod i ples uz dobru atmosferu. A kada ste se vratili na glavni otok, u blizini grada Korčule nalaze se brojne atrakcije kojima možete ispuniti vrijeme. Treba napomenuti da su plaže na otoku većinom stjenovite, no za one željne pijeska i sitnog šljunka, postoji nekoliko bisera koji će dugo ostati u sjećanju.

Samostan na Badiji

Najpoznatije pješčane plaže su Vela Pržina u Lumbardi i Žitna kod Zavalatice, prva sa smeđim, a druga s bijelim pijeskom. Pogotovo će vas oduševiti Žitna, kada joj budete prilazili s visine, jer je prizor uistinu predivan – pravi spektakl nekolicine boja u suradnji sunca, neba, šume, pijeska i stijena! Ako vam smetaju zrna pijeska koja se vole svuda zavući, a niste ni tip za ležanje na stijenama, za vas je savršena Pupnatska luka – plaža sa šljunkom i beach barom u čiji se hlad možete skloniti od jakog ljetnog sunca.

Ako je Pelješac nadaleko poznat po svojim crnim vinima, za Korčulu se isto može reći kada su bijela u pitanju. Posebno se ističe pošip, autohtona sorta iz Smokvice i Čare u čijem se okusu osjeti utjecaj klime i geografskog podneblja središnjeg dijela otoka, kao i sorta Grk koja raste u pjeskovitoj Lumbardi, što je također moguće osjetiti dok uživate u rashlađenom vinu. Na Korčuli su brojni vrhunski restorani, vinarije i OPG-ovi koji će vam, uz spomenuta vina, ponuditi mediteranske specijalitete na jedinstven, domaći način.

Stupe

Drugi dio otoka, onaj bliže Vela Luci i Blatu (s nadaleko poznatim drvoredom lipa), također krije brojne ljepote koje vrijedi otkriti. U blizini Blata su Prigradica i Prižba, koje svaka na svojoj strani otoka pružaju priliku za opušteno kupanje i dobar provod u nekom od beach barova, dok će u Vela Luci krajem srpnja sve biti u znaku velikog Olivera Dragojevića, čiji se život i rad slave višednevnim događajem koji luku napuni do kraja i kada se među posjetiteljima stvori jedinstvena slavljenička atmosfera.

Kada ste u Vela Luci, ne propustite posjetiti obližnji otok Proizd, na kojem je plaža koja se redovito svrstava među najbolje u Hrvatskoj.

Tartar od tune Stupe

Sve u svemu, Pelješac i Korčula bliski su i geografski i po načinu na koji se u njima može uživati. No ipak su i dovoljno različiti da ih vrijedi posjetiti oboje te samostalno odlučiti gdje vam se više svidjelo. Red mora, red kulture, red jela i pića, glazbe i plesa… kad jednom osjetite vibe ovih destinacija, sigurni smo da ćete se vratiti vidjeti sve što vam je ostalo neotkriveno!

Više

Putovanja

Bicikliranje Napoleonovim putevima, surfanje, penjanje na najviši vrh poluotoka, šetnja 5,5 kilometara dugačkim Stonskim zidinama i obilazak povijesne Solane Ston…  razloga je bezbroj za...

Fashion report

Kako se odjenuti kako biste zablistali na ulicama i bili neprimjetni među lokalnim stanovnicima?

Putovanja

Kraj ljeta uvijek je rezerviran za Pelješac i Festival soli za kojeg 'diše' cijeli poluotok, odnosno sve četiri općine: Janjina, Trpanj, Orebić i Ston,...

Putovanja

Vodimo vas u Virovitičko-podravsku županiju koja je s dva UNESCO područja – rijekom Dravom i Parkom prirode Papuk, ambijentalnim gradovima i mjestima, dvorcima i...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.