Stručnjaci kažu kako se na Pelješcu zbog refleksije sunca od površine mora i kamena stvaraju savršeni uvjeti za nakupljanje šećera u grožđu osobito na čuvenim položajima Dingač, Postup i Ponikve. Vrijedne težačke ruke na tim su teško pristupačnim terenima surovi dalmatinski krš pretvarale u rodne vinograde kreirajući najljepše pejzaže. Prvo hrvatsko vino sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom dolazi s ovog poluotoka, a riječ je o Dingaču iz 1961.
Moć peljeških vina i najbolje ćete doživjeti krenete li u obilazak ambijentalnih podruma i vinarija od Ponikava do Oskorušnog.
Vinar s američkom adresom
Iako će vam učiniti da su pelješki vinari samozatajni zaljubljenici u dalmatinski krš i lozu, riječ je o imenima koja su u svijetu proslavila dalmatinska i hrvatska vina. I površni poznavatelji vinske scene čuli su za Miljenka Grgića, jednog od najpoznatijih hrvatskih vinara s adresom u američkom vinogradarskom raju Napa Valley u Kaliforniji. Još se i danas prepričava događaj iz 1976. kada je devet najboljih francuskih vinara na slijepom kušanju njegov Chardonnay berbe 1973. ocijenilo kao najbolje vino te se tada prvi puta u povijesti dogodilo da je jedno kalifornijsko vino zasjenilo francuska. Ne trebate ići u Napa Valley kako biste uživali u Grgićevim vinima. U njegovoj obiteljskoj vinariji u Trsteniku kušat ćete odlične plavce i pošipe.
Središte crnih vina
Potomje je središte vinarstva na Pelješcu. Od padina veličanstvenog Dingača dijeli ga famozni 400 metara dug pelješki tunel. Tu živi Mato Violić Matuško i nema ljubitelja vina koji za njega nije čuo. Njegovi plavci s Dingača govore milijun jezika, a čuvaju se u impresivnom podrumu koji se prostire na više od dvije tisuće kvadrata. Iako je Potomje malo, njegov bi obilazak mogao trajati satima, jer se u gotovo svakoj drugoj kući proizvodi vino. Jurica vino, Obiteljska poljoprivredna gospodarstva Niko Antičević, Boris Violić, Petar Matković…, adrese su na kojima svakako trebate zastati. Sjajni domaćini i odlična vina!
Od Oskorušnog do Ponikava
Od kud zapravo na Pelješcu krenuti i gdje završiti? Ovisi s koje strane dolazite. Ako dolazite trajektom u trpanjsku luku prva postaja neka vam bude vinarija Saints Hills u zaseoku Zagruda u Oskorušnom. Vlasnik Ernest Tolj imao je jasnu viziju kako obnoviti impresivno kameno zdanje s kojeg puca prekrasan pogled. Čisti užitak uz čašu vrhunskog vina!
Put nastavite prema Orebiću, zastanite u Mokalu na padinama Postupa. U obiteljskoj Boutique vinariji Mikulić ponudit će vas sjajnim Don Josipom i Decanterovim Postupom. Vrhunski plavac proslavio je i PZ Postup iz Donje Bande, a ovaj poluotok poznat je po nekoliko poljoprivrednih zadruga. Svakako posjetite Pelješke vrhove PZ Janjina i PZ Putniković u kojem je jedinstveni Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva.
U Kuni posjetite OPG Vina Violić i OPG Antunović, u Dračama OPG Grgurević i Edivo wine bar s plavcima odležanim u morskim dubinama, u Janjini OPG Bezek i OPG Vinariju Dežulović, a dolazite li na Pelješac kopnom, prva vinska postaja su Ponikve. Tamo je nekoliko malih vinarija s odličnim vinima poput OPG-a Dubravka Vukasa, OPG Ćurlina, Vinarija Marlais, Ž. Ledinića, M. Ledinića, Vina Marin i Vina Mare Andrović…
Vjerujte, jednom kada posjetite Pelješac, poželjet ćete ostati zauvijek. Tamo gdje vino caruje posebna je energija.