Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

Pet najgledanijih Factumovih dokumentaraca dostupno online!

Factum, produkcijska kuća nezavisnog dokumentarnog filma, priključuje se aktualnom trendu približavanja kulturno-umjetničkog sadržaja publici u Hrvatskoj i svijetu te u narednim danima uz kôd OSTANIDOMA otvara svojih pet najgledanijih i najtraženijih dokumentaraca za besplatno online gledanje.

Factum, produkcijska kuća nezavisnog dokumentarnog filma, priključuje se aktualnom trendu približavanja kulturno-umjetničkog sadržaja publici u Hrvatskoj i svijetu te u narednim danima uz kôd OSTANIDOMA otvara svojih pet najgledanijih i najtraženijih dokumentaraca za besplatno online gledanje.

Cilj i želja je, s obzirom na aktualno stanje i trenutni život u izolaciji svojih domova, publici ponuditi filmski sadržaj iz opusa Factumove produkcije.

U narednom periodu na stranici www.factum.com.hr uz kôd OSTANIDOMA svi zainteresirani mogu pogledati pet najgledanijih Factumovih dokumentaraca.

Nakon što je zbog trenutne epidemiološke situacije prije desetak dana odgođen 16. ZagrebDox, a koja je u međuvremenu eskalirala u svjetsku pandemiju, cilj i želja je, s obzirom na aktualno stanje, publici ponuditi filmski sadržaj iz opusa Factumove produkcije.

Godine hrđe drugi je dio trilogije o Puli redatelja Andreja Korovljeva. Priča je to o ljudima koji svoj radni vijek provode iza zida pulskog  brodogradilišta Uljanik obavljajući najteži i najopasniji posao u brodogradnji — nanošenje antikorozivne zaštite. Prašina, hrđa, otrovni plinovi, nehumani radni uvjeti i posao bez dana odmora, polako pretvaraju ove ljude u rezignirane strojeve za rad. Skriveno pod krinkom privatizacije, beskrupulozno iskorištavanje u potpunosti ih je lišilo ponosa i dostojanstva.

Djeca tranzicije film je prerano preminulog kolege Matije Vukšića, a prati odrastanje četvero djece iz tranzicijske Hrvatske, govoreći o njihovim željama, nadanjima, strahovima i smrti. Odjeća i pametni telefoni kao statusni simboli, paralelni životi na društvenim mrežama i snovi o nogometnoj karijeri – motivi su to preko kojih se postavljaju pitanja o tome kako izgledaju sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje i jesu li mogući u društvu koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost.

Generacija ’68. Nenada Puhovskog redateljev je filmski hommage generaciji s kojom dijeli mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet, koja će ”biti realna i zahtijevati nemoguće”. Lako je imati ideje; učiniti ih vjerodostojnima generacijama koje slijede – nešto teže. Odbacujući ideale ’68 kao neostvarive, nove generacije stvaraju neke svoje, možda još iluzornije…

U višestruko nagrađivanom dokumentarcu Goli scenaristica i redateljica Tiha K. Gudac istražuje bolnu tajnu i prošlost vlastita djeda, koji je prije šezdesetak godina nestao na četiri godine. Ovaj je film istraživanje na ruševinama prošlosti, mozaik nastao od tragova obiteljskih fotografija i intimnih svjedočanstava grupe bliskih ljudi koje je ujedinilo isto mjesto – logor Goli otok.

Konačno, film Dum Spiro Spero prvi je filmski uradak renomiranog pisca Pere Kvesića u kojem iskustvo literata progovara filmskim jezikom. Ispreplićući svakidašnjicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snaga i snazi da se tim gubitkom nosi. U srži njegove priče poruka je o životu, sažeta i u naslovu filma – dok dišem, nadam se.

U ovo neizvjesno doba odgovornost je svih nas što prije nadvladati aktualnu krizu, a uz dostupnost i širenje filmskog i drugog kulturno – umjetničkog sadržaja to je svakako podnošljivije.

Gledajte Factumentarce i ostanite doma!

Ne propustite

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.