Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Pet nervoznih navika koje mogu otkriti da vam netko laže u lice

Lažljivce nije baš tako lako otkriti!

Dok neke ponekad riječi i maniri odaju, drugi govore izmišljotine s uznemirujućom lakoćom. Lažljivce nije baš tako lako otkriti! Međutim, stručnjaci kažu da ipak postoje određeni izdajnički znakovi da netko izmišlja istinu, od kojih je većina povezana s nervozom.

Kada netko laže, bilo da je riječ o bezopasnoj izmišljotini ili zlonamjernoj laži, postaje pod stresom. A kad se to dogodi, njihov se govor tijela promijeni.

Terapeuti i analitičari govora tijela navode ključne živčane navike koje mogu pomoći da uočite lažljivca.

Ovih pet nervoznih navika odaju lažljivca, prema terapeutima:

1. Oči su im ‘prevrtljive’

Nečije oči mogu puno reći, posebno kada lažu.

– Kada osoba laže, mozak se ubrzano trudi pokušavajući shvatiti kako pojedinca provesti kroz situaciju, a da ga ne uhvate – kaže Colleen Wenner, američka terapeutkinja i savjetnica.

Oči se ne pomiču pravocrtno, već ‘jure’ okolo dok mozak obrađuje informacije. To se zove ‘mikropomicanje’ i događa se podsvjesno, u pokušaju da se izbjegne otkrivanje.

Lažljivac također može odmicati pogled od sugovornika.

2. Glas im se mijenja

Još jedna nevoljna reakcija na nervozu koja se može dogoditi kada netko laže je promjena glasa. Wenner primjećuje da je to često karakterizirano neobičnim porastom ili padom vokalnog tona.

– Napetost u glasu javlja se kada pokušavate ne biti uhvaćeni. Visina, glasnoća ili oboje mogu doživjeti promjenu – kaže ona. Također je moguće vidjeti promjene u načinu na koji osoba govori, poput mucanja, oklijevanja ili prebrzog govora.

Nečija usta također mogu postati suha ili napeta, kao da suzdržava laž, a možete primijetiti i da diše pliće nego inače. Sve je to posljedica stresa izazvanog laganjem.

3. Skrivaju ruke

Ako mislite da netko vara, pogledajte njegove ruke, ako ih možete pronaći.

– Netko tko laže može stisnuti ruke u šake, staviti ruke u džepove ili prekrižiti ruke – kaže američka terapeutkinja GinaMarie Guarino. Svako od ovih ponašanja ukazuje na napetost u tijelu i također može biti nesvjesna metoda zaštite ili zatvaranja, zbog nelagode koju uzrokuje stres od laganja.

4. Vrpolje se

Vjerojatno ste primijetili da ste skloni vrpoljiti se kada ste u stresnoj situaciji, kao što je kratki rok na radnom projektu ili čekanje na početak važnog intervjua. Ista stvar se događa s laganjem.

– Kad pojedinci lažu, često imaju problema s mirovanjem i mogu se nervozno vrpoljiti – kaže savjetnica Heather Wilson.

To bi se moglo manifestirati u lupkanju nogama, pomicanju na sjedalu ili čak koračanju naprijed-natrag. Opet, takvo ponašanje je posljedica osjećaja tjeskobe zbog toga što će biti uhvaćeni, primjećuje Wilson.

5. Odstupaju od svog osnovnog ponašanja 

Nervozna navika za jednu osobu može biti normalno ponašanje za drugu. Zato je važno razumjeti kako se netko obično ponaša kako bismo ga bolje uočili u laži.

– Prevaru otkrivate čitajući koliko je netko daleko od normalnog, stoga morate znati što je normalno – kaže Patti Wood, stručnjakinja za govor tijela. Na primjer, mogli biste pomisliti da svi lažljivci zastanu prije nego što progovore i ne uspostavljaju kontakt očima, ali iskren i introvertiran pojedinac može to činiti normalno.

Dakle, morate znati je li netko introvertiran ili ekstrovertiran i što su njegova osnovna ponašanja. Svaka navika koja odstupa od toga, osobito na jedan od gore navedenih načina, mogla bi biti znak nepoštenja, prenosi MSN.

Izvor: 24sata.hr

Više

Dobar posao

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Život u dvoje

Neke žene ne propuštaju priliku da zadrže muškarca.

Beauty report

Evo nekoliko navika koji su najbolje sluge lijepog izgleda.

Duh i tijelo

Navike nastaju tako da u početku postoji namjera ili sklonost ka nekom ponašanju, a ponavljanjem se to ponašanje učvršćuje, sve dok na kraju ne...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.