Pet razloga zbog kojih trebate posjetiti Brodsko-posavsku županiju

Bilo da ste ljubitelj asfalta i adrenalina ili želite miran obiteljski odmor, volite tradiciju i autentičnu ponudu, gurman ste i pivoljubac, vrijeme za putovanje u Brodsko-posavsku županiju. Evo i zbog čega!

  1. Gradovi Slavonski Brod i Nova Gradiška

U Slavonskom Brodu najdulji je korzo i najveća crkva u čitavoj Slavoniji, obala uz Savu atraktivna je promenada, brodska Tvrđava iz 18. stoljeća među najljepšima je u Europi… Tu su živjeli poznati pjesnik Dragutin Tadijanović i književnica Ivana Brlić Mažuranić, a priča o Malenoj i Klepetanu, zaljubljenim rodama koje su se voljele gotovo 30 godina, sve do prošlog proljeća kada je Klepatan uginuo, obišla je svijet. U najmlađem hrvatskom gradu Novoj Gradiški otkrijte ljepotu kasnog baroka i svakako se popnite na jedan od vrhova Psunja i uživajte u pogledu na Slavoniju iz nove perspektive.

  1. Na slavonskom selu

Etno-eko selo Stara Kapela, Ranč Ramarin, Kuća Dida Tunje, Salaš Savus, Matin i Anin stan, Imanje Kereković, Seosko domaćinstvo Opođe,  Gospodarstvo Paljevine… – prava su otkrića za ljubitelje ruralnog turizma i tradicijske baštine. Osjetite ljepotu slavonskog sela, u miru i tišini prirode oslobodite se stresa i ponovo pronađite sebe.

FOTO ENA KOKANOVIĆ NAGY -Pasteta od čvaraka

  1. Okusi graničarskog Posavlja

Neodoljivi kulen, slanina i kobasice, fine, krepke juhe, sočna sarma, vrhunski čobanac, nadaleko poznat fiš ili šaran u rašljama, odlična divljač slavonskih šuma i  za kraj domaće tačke i štrudla od jabuka. Tu je sve pripremljeno s puno pažnje i ljubavi, a potvrdu tradicijske kuhinje, prestižnu oznaku Okusi graničarskog Posavlja nosi petnaestak restorana. Za početak nazdravite mirisnom šljivovicom ili pravim slavonskim ginom, ne propustite čašu craft piva ili vrhunskog vina iz Brodsko-posavskih vinograda.

  1. Slavonia bike

Brodsko-posavska županija premrežena je biciklističkim stazama, pa se gotovo svaki kutak može istražiti biciklom. Urbane sredine, pitoreskna sela i prekrasna priroda, svega ima, birajte što volite i krenite u pustolovinu. Ovo je prilika da posjetite Park prirode Lonjsko polje, umjetno jezero Petnju na južnim obroncima Dilja, erozivni kanjon Pljuskare s nekoliko slapova i špilja, ornitološki rezervat Bara Dvorina, pašnjak Gajnu s močvarnom florom i faunom na kojem pasu podolska goveda, posavski konji i crne slavonske svinje…

  1. Brzo i jednostavno

U ovaj dio Slavonije doći ćete brzo i jednostavno. Kroz čitavu županiju prolazi autocesta, a sve su atraktivne lokacije udaljene desetak kilometara. Automobilom ili motociklom, tu ste za nekoliko sati. Čuli ste za slavonsku gostoljubivost? Vrijeme je da u njoj i uživate!