Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Istaknuto

Pet razloga zbog kojih trebate posjetiti Brodsko-posavsku županiju

Vole je bikeri, otkrivaju je ljubitelji pivske craft scene, atraktivno je odredište ruralnog turizma, poznata je slavonska gastro destinacija – Brodsko-posavska županija sjajan je izbor u svako doba godine.

Bilo da ste ljubitelj asfalta i adrenalina ili želite miran obiteljski odmor, volite tradiciju i autentičnu ponudu, gurman ste i pivoljubac, vrijeme za putovanje u Brodsko-posavsku županiju. Evo i zbog čega!

  1. Gradovi Slavonski Brod i Nova Gradiška

U Slavonskom Brodu najdulji je korzo i najveća crkva u čitavoj Slavoniji, obala uz Savu atraktivna je promenada, brodska Tvrđava iz 18. stoljeća među najljepšima je u Europi… Tu su živjeli poznati pjesnik Dragutin Tadijanović i književnica Ivana Brlić Mažuranić, a priča o Malenoj i Klepetanu, zaljubljenim rodama koje su se voljele gotovo 30 godina, sve do prošlog proljeća kada je Klepatan uginuo, obišla je svijet. U najmlađem hrvatskom gradu Novoj Gradiški otkrijte ljepotu kasnog baroka i svakako se popnite na jedan od vrhova Psunja i uživajte u pogledu na Slavoniju iz nove perspektive.

  1. Na slavonskom selu

Etno-eko selo Stara Kapela, Ranč Ramarin, Kuća Dida Tunje, Salaš Savus, Matin i Anin stan, Imanje Kereković, Seosko domaćinstvo Opođe,  Gospodarstvo Paljevine… – prava su otkrića za ljubitelje ruralnog turizma i tradicijske baštine. Osjetite ljepotu slavonskog sela, u miru i tišini prirode oslobodite se stresa i ponovo pronađite sebe.

FOTO ENA KOKANOVIĆ NAGY -Pasteta od čvaraka

  1. Okusi graničarskog Posavlja

Neodoljivi kulen, slanina i kobasice, fine, krepke juhe, sočna sarma, vrhunski čobanac, nadaleko poznat fiš ili šaran u rašljama, odlična divljač slavonskih šuma i  za kraj domaće tačke i štrudla od jabuka. Tu je sve pripremljeno s puno pažnje i ljubavi, a potvrdu tradicijske kuhinje, prestižnu oznaku Okusi graničarskog Posavlja nosi petnaestak restorana. Za početak nazdravite mirisnom šljivovicom ili pravim slavonskim ginom, ne propustite čašu craft piva ili vrhunskog vina iz Brodsko-posavskih vinograda.

  1. Slavonia bike

Brodsko-posavska županija premrežena je biciklističkim stazama, pa se gotovo svaki kutak može istražiti biciklom. Urbane sredine, pitoreskna sela i prekrasna priroda, svega ima, birajte što volite i krenite u pustolovinu. Ovo je prilika da posjetite Park prirode Lonjsko polje, umjetno jezero Petnju na južnim obroncima Dilja, erozivni kanjon Pljuskare s nekoliko slapova i špilja, ornitološki rezervat Bara Dvorina, pašnjak Gajnu s močvarnom florom i faunom na kojem pasu podolska goveda, posavski konji i crne slavonske svinje…

  1. Brzo i jednostavno

U ovaj dio Slavonije doći ćete brzo i jednostavno. Kroz čitavu županiju prolazi autocesta, a sve su atraktivne lokacije udaljene desetak kilometara. Automobilom ili motociklom, tu ste za nekoliko sati. Čuli ste za slavonsku gostoljubivost? Vrijeme je da u njoj i uživate!

 

Više

Putovanja

Ne vjerujte pričama o ravnoj Slavoniji, već posjetite kraj u kojem je nekoć bilo Panonsko more, vile su plesalo kolo, iz ognja iskakali Malik...

Putovanja

Dobra rakija zagrijat će želudac, otvoriti apetit pa kad kušate sve fine delicije poput kulina, kobasice, čvaraka, krofni i slavonskih kolača…, užitak je još...

Putovanja

Zimska idila Brodsko-posavske županije, gradova i mjesta uz Savu oduvijek su mnoge inspirirali, od pjesnika Dragutina Tadijanovića početkom prošlog stoljeća, do suvremenih umjetnika.

Putovanja

Poloj, Petnja i Ljeskove vode za kupače, ribolov i biciklizam za rekreativce, Ribarske večeri u Davoru za gurmane, CMC 200 Slavonija fest u Slavonskom...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.