Plavi telefon: Pričajmo o psihoterapiji

Koncem srpnja u caffe baru Botaničar u Zagrebu, održao se zanimljiv panel “Pričajmo o psihoterapiji” u organizaciji Plavog telefona i mag.psihologije Hane Matejašić.

“ Iako sve više ljudi traži pomoć psihoterapeuta, u našem društvu još uvijek postoji tabu oko traženja pomoći vezano za psihološke probleme. U isto vrijeme depresija i problemi anksioznosti su jedan od rastućih problema, pa tako i neki od najčešćih razloga zbog čega i zvoni Plavi telefon. Želimo ovim panelom, kao i nizom drugih koji su u pripremi, senzibilizirati i educirati javnost o psihološkim problemima i detabuizirati psihoterapiju. Uostalom, kako je to rekao začetnik geštalt psihoterapije – psihoterapija je predobra da bi bila rezervirana samo za mentalno oboljele“, kaže jedna od organizatorica i moderatorica panela Hana Matejašić.

Na panelu saznajemo kako Plavi telefon radi od 1991., te dnevno primi oko 4 do 5 poziva, a oni su najčešće vezani za depresiju, anksioznost, te probleme u odnosima. “Osim savjetovanja putem telefona, Plavi telefon nudi i mogućnost psihoterapije 1 na 1, a prva 4 susreta su besplatna. Suradnici Plavog telefona su stručnjaci za savjetovanje i psihoterapeuti iz raznih psihoterapijskih pravaca”, pojašnjava jedna od suradnica Plavog telefona i geštalt psihoterapeutkinja Anja Zojčeska.

U prvom dijelu panela, Hana Matejašić, tjelesno-orijentirana integrativna praktičarka, Anja Zojčeska, geštalt psihoterapeutkinja i Iva Mikulić, realitetna psihoterapeutkinja, porazgovarale su o razlozima zbog čega se uopće odlučiti za psihoterapiju i kako odabrati dobrog psihoterapeuta za sebe, te su se istaknule razlike između psihijatra, psihologa i psihoterapeuta.

Psihoterapija je puno više od onoga kako je prikazana na filmovima i više od samog razgovora – ona vam nudi dublje uvide o vašim problemima i pruža vam siguran prostor za novim i drugačijim iskustvom emocija, ponašanja i misli.
Bez obzira na brojne psihoterapijske pravce, saznali smo da je najviše iscjeljujuć odnos koji se gradi između klijenta i psihoterapeuta. Zato je važno odabrati psihoterapeuta s kojim na određeni način dogodi “klik”. Ako vam netko ne odgovara kao osoba, poslušajte se. Ali, s druge strane, važno je znati i da u određenom trenutku možete imati i projekcije i otpore prema postojećem terapeutu, te je dobro to s njim iskomunicirati. Upravo ti trenuci mogu biti prostor velikog rasta. Ono što je važno istaknuti – psihoterapija ne nudi instant rješenje i rast često nije linearan. Katkada se nakon psihoterapije osjećamo lošije, da bi se kasnije osjećali puno bolje. Zašto lošije? Zato što se ponekad moramo pozabaviti s ne tako ugodnim dijelovima nas koje smo cijelo vrijeme izbjegavali,a oni su nas možda kočili u određenim područjima našeg života. Na psihoterapiju možete krenuti i preventivno, a ne samo kada imate određeni gorući problem.

Terapeutkinje su se dotaknule i simptoma visoko funkcionalne depresije koja je manje prepoznatljiva okolini jer osoba zapravo funkcionira u svakodnevici – odlazi na posao, održava odnose, higijenu itd. Međutim osoba se osjeća duži period potišteno, možda ima nesanice, povišeno je razdražljiva ili utapa tugu u cigaretama, alkoholu ili besciljnom provođenju vremena na internetu. Važno je prepoznati simptome na vrijeme dok ne pređu u ozbiljnije probleme. Porazgovarale su i o raznim simptomima i vrstama anksioznosti, a organizatori su istaknuli kako će vjerojatno biti održani i posebni paneli o depresiji i anksioznosti.

Kako ne bi sve ostalo na perspektivi iz stolice psihoterapeuta, Hana je ugostila i glumca Dadu Čosića i content kreatoricu i psihologinju Enu Rajić koji su progovorili o psihoterapiji iz stolice klijenta. Dado je istaknuo koliko mu je psihoterapija pomogla nakon ljubavnog brodoloma koji je u njemu probudio i neke probleme koji su ionako bili cijelo vrijeme tu. A Ena je istaknula kako joj je psihoterapija pomogla u nošenju s određenim prekretnicama u životu i svojevrsnom krizom identiteta.

Iako postoje mnogobrojni psihoterapijski pravci, ovaj put su Anja i Iva prisutnima približile kako izgleda sat geštalt psihoterapije, a kako realitetne i tako na još jedan način pridonijele detabuiziranju traženja psihološke pomoći.

Ako vam treba pomoć, ne oklijevajte, nazovite besplatni telefon Plavog telefona 01 4833 888.