Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Putovanja

Plemićka ruta – jeste li spremni za gospodski i hedonistički provod u Slavoniji i Podravini?

Uz Plemićku rutu Virovitičko-podravske županije, kriju se brojne druge ljepote koje vrijedi upoznati.

Lijepo vrijeme i priroda u punom sjaju već su neko vrijeme s nama. Signal je to zaljubljenicima u prirodu i dobar provod na otvorenom da se zapute na putovanja i izlete, na uživanje u svježem zraku, u odličnoj hrani, kulturnom bogatstvu, ali i na upoznavanje novih ljudi koji će ih dočekati s osmjehom i raširenih ruku!

Upravo će vas takvi domaćini dočekati na Plemićkoj ruti u Slavoniji i Podravini, gdje ćete se osjećati kao da ste dio plemstva koje u životu uživa bez puno brige, gdje je sve za vas i po vašem ukusu. Što je točno Plemićka ruta koju spominjemo? Svakako najbolji način da upoznate plemićku povijest kraja u kojem se spajaju prekrasna priroda, bogata tradicija, vrhunska gastronomija, kulturom bogate povijesne građevine i perivoji… i to u osam etapa. Vaše ćete novostečeno iskustvo moći zabilježiti u prigodnoj knjižici sa žigovima koje skupljate na svakoj od etapa. Za one najupornije koji posjete sve ili većinu etapa, osigurane su bogate nagrade!

Na pet od osam lokacija s Plemićke rute možete spavati, sve ovisno o interesima i tipu smještaja koji vas zanima. Prekrasno i moderno uređeni Dvorac Janković u Suhopolju goste smješta u 15 soba dostojnih kraljeva, a uskoro će dobiti i vinski podrum i wellness centar kakvog nema istočno od Zagreba. Dvorac je i centar za posjetitelje u kojem možete čuti brojne anegdote slavne obitelji Janković, važne plemićke obitelji u slavonskom i podravskom kraju.

Na nekadašnjem imanju plemenitaša iz Suhopolja nalazi se ladanjska kurija koja je danas heritage hotel s četiri zvjezdice. U Kuriji Janković je sve u plemićkom stilu, od doručka do najfinijih slastica uz koje savršeno paše Slatinski biser, prvi hrvatski pjenušac. Kurija, koja se nalazi u Kapela Dvoru, također će uskoro dobiti wellness centar pa će biti savršena početna točka za vožnju biciklom i ostale outdoor aktivnosti na mirnoj slavonskoj ravnici. Kad smo već kod aktivnog odmora na otvorenom, Park prirode Papuk – UNESCO svjetski geopark – poznato je planinarsko izletište s domom sa 60 ležajeva, poučnim stazama, gorskim potocima, jezerima, špiljama i slikovitim slapom Skakavcem. Savršena je to prilika da uživate u planini usred panonske nizine.

Na Plemićkoj je ruti i Pustara Višnjica, nedaleko od Slatine, pravo mjesto za odmor od stresa i povratak prirodi. Vožnja kočijom, jahanje, druženje sa životinjama i sudjelovanje u pripremi hrane (poseban su specijalitet jela od batata, od slanih do slatkih varijanti) – sve su to aktivnosti u kojima možete opušteno uživati na Pustari. U Višnjici također možete odsjesti, pogotovo ako dolazite u većem broju i spremni za dobar provod.

Slažete li se da je izuzetno važno novim generacijama prenijeti priču o očuvanju prirode i životu u skladu s njom? Posjetiteljski centar Dravska priča mjesto koje će posebno razveseliti obitelji s djecom, a koje na interaktivan i kreativan način prikazuje život u rijeci Dravi i oko nje. Svijet sova, bogata flora, kutak leptira, svijet riba vodozemaca i gmazova, ptičja pjevaonica, dravske šume kao dom vila i vilenjaka – tek su mali dio onoga što vas očekuje u centru koji je svoj dom našao u obnovljenom ljetnikovcu grofa Draškovića u selu Noskovci. Biciklima (koje ćete unajmiti u centru) se možete zaputiti skroz na obalu Drave, te uživati u poučnoj stazu Dravi u zagrljaj na kojoj je odmorište i promatračnica za ptice.

Ako ste ljubitelji povijesti i kulture, Plemićka ruta nudi vam nekoliko pravih bisera kroz koje ćete na zabavan način naučiti o povijesti kraja u kojem boravite. Prije svega Gradski muzej Virovitica koji se smjestio u Dvorcu Pejačević u samom centru grada – jednoj od najljepših zgrada u Hrvatskoj. Muzejski postav govori o prošlosti i sadašnjosti virovitičkog kraja, i to na moderan i interaktivna način zbog kojeg ćete sa se znatiželjno pitati što se nalazi u sljedećoj prostoriji.

Još su nam dvije etape Plemićke rute ostale za upoznati. Prvi je Zavičajni muzej Slatina, smješten u zgradi Starog kotara iz 19. stoljeća. U muzeju ćete saznati sve o ukusima, stremljenjima, načinu života i poslovanju plemstva koji nekada uživalo u blagodatima predivnog kraja u kojem je živjelo.

Znate li gdje je rođen slavni preporoditelj, pjesnik i general Petar Preradović? U ambijentalnom i mirnom selu Grabrovnici, u blizini Pitomače. Njegova rodna kuća jedna je od najljepših u Podravini, danas je interpretacijski centar u kojem možete pisati perom, sjesti u školske klupe, razgledati izložbu i putem pjesnikovog holograma, saznati sve o Preradovićevom životu.

Uz Plemićku rutu Virovitičko-podravske županije, kriju se brojne druge ljepote koje vrijedi upoznati. Nagrađivane vinarije Vineda i Apolitico pripremit će vam nezaboravne degustacije uz koje ide i sjajna hrana, imanje Zlatni Klas će vas dočekati u rustikalnom autohtonom ambijentu u kojem ćete uživati u hrani od domaćih namirnica, a ako ste se na posjet ovoj destinaciji odlučili tijekom toplijih mjeseci, ne propustite se okupati u Dravi na otoku Križnica, na koji se možete prebaciti skelom ili visećim mostom s kojeg se pruža fascinantan pogled na moćnu rijeku.

Dođite u Slavoniju i Podravinu i uživajte u plemićkom odmoru!

Više

Gastronomija

Najiščkivanija vinska manifestacija Slavonija i Podravina, wine not!? ponovo će okupiti ljubitelje vina, finih zalogaja, jedinstvenih ambijenata, umjetnosti i netaknute prirode na poznatoj Plemićkoj...

Putovanja

U Hrvatskoj je široka paleta dvoraca koji uopće nisu manje zanimljivi od onih „razvikanijih“. Uživite se u prošle dane i „uđite u njihov život“.

Putovanja

Posljednje dvije i pol godine okrenule su nas putovanjima Hrvatskom, tako je Zlatna Slavonija postala novootkrivena egzotična destinacija.

Zanimljivosti

Sve je spremno za četvrti Festival traminca.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.