Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Pobijedite depresiju eteričnim uljima

Eterična ulja nam tako uvelike mogu pomoći da podignemo raspoloženje i život obogatimo potrebnom nam energijom.

Uzroci depresije nisu u potpunosti proučeni. Osobu mogu učiniti sklonijom depresiji brojni čimbenici, kao što je obiteljska sklonost (naslijeđe), nuspojave nekih lijekova, u sebe povučena osobnost i događaji koji emocionalno uznemiruju, naročito oni koji uključuju gubitak. Depresija može nastati ili se pogoršati bez ikakvog jasnog ili značajnog životnog stresa.

Žene imaju depresiju dva puta češće nego muškarci, premda razlozi nisu do kraja jasni. Psihološka proučavanja pokazuju da žene imaju sklonost reagirati na nesreću povlačenjem u sebe i samooptuživanjem. Obrnuto, muškarci naginju nijekanju nesreće i jurišanjem u različite aktivnosti.

Simptomi depresije ne uključuju samo jaku potištenost već i fizičke promjene, kao što su gubitak energije, želje za jelom i seksom, a ponekad i nesanica te loša probava.

Bilo kako bilo, kada je u pitanju depresija koja vremenski duže traje, tada je potrebno djelovati po mogućnosti na što zdraviji način. Eterična ulja nam tako uvelike mogu pomoći da podignemo raspoloženje i život obogatimo potrebnom nam energijom.

Odaberi svoje ulje…

Volite li cvjetne mirise, posegnite za uljem jasmina ili ruže. Jasmin se opojnim mirisom dugo zadržava u prostoru, a učinkovit je protiv bezvoljnosti dok ruža svojim nježnim mirisnim notama pobjeđuje depresiju, ali djeluje kao i afrodizijak.

Ljubitelji voćnih nota mogu biti sigurni da će simptome depresije ublažiti uz pomoć stimulativnih eteričnih ulja limuna, naranče, grejpa, bergamota, nerolija i mandarine. Svježina citrusa podiže raspoloženje i obnavljaju prijeko potrebnu energiju. Također su idealni jer razbuđuju središnji živčani sustav, smanjuju anksioznost i pridonose pozitivnijem raspoloženju.

Nemalo puta je depresija povezana s nesanicom i zabrinutošću koje možete uspješno prebroditi uz eterično ulje lavande, kamilice, muškatne kadulje, ylang-ylang-a i sandalovine. Lavandino je jedno od najpoznatijih antidepresivnih ulja, a preporučljivo ga je koristiti u poslijepodnevnim satima i navečer prije spavanja upravo zbog umirujućih svojstava koje posjeduje.

Muškatnu kadulju (Salvia Sclarea) krasi miris sličan orahu, a njen učinak odgovara spoju euforije, spokoja i opuštenosti. Ylang-ylang je cvijet čije eterično ulje smiruje razdražljivost i tjeskobu, pomaže pri nesanici te ima afrodizijačka svojstva. Ipak budite oprezno s količinom primjene istog poradi njegovog intenzivnog mirisa kako ne bi stvorili kontra efekt i izazvali si mučninu ili glavobolju.

Više

Duh i tijelo

Važnost brige o mentalnom zdravlju dodatno je naglasila i pandemija COVID-19 zbog dugotrajne društvene izolacije, što je utjecalo na porast anksioznosti i depresije.

Zanimljivosti

Neke psihološke navike troše previše intelektualnog resursa, tako da nas ostave bez kapaciteta za razmišljanje ili obavljanje zadataka.

Zanimljivosti

U davna vremena, dani u tjednu su dobili imena prema planetima.

Zanimljivosti

Baš kao što vas neke arome mogu potaknuti na jelo, isto tako postoje i mirisi koji vas mogu odbiti od hrane ili pak probuditi...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.