Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Pobijedite depresiju eteričnim uljima

Eterična ulja nam tako uvelike mogu pomoći da podignemo raspoloženje i život obogatimo potrebnom nam energijom.

Uzroci depresije nisu u potpunosti proučeni. Osobu mogu učiniti sklonijom depresiji brojni čimbenici, kao što je obiteljska sklonost (naslijeđe), nuspojave nekih lijekova, u sebe povučena osobnost i događaji koji emocionalno uznemiruju, naročito oni koji uključuju gubitak. Depresija može nastati ili se pogoršati bez ikakvog jasnog ili značajnog životnog stresa.

Žene imaju depresiju dva puta češće nego muškarci, premda razlozi nisu do kraja jasni. Psihološka proučavanja pokazuju da žene imaju sklonost reagirati na nesreću povlačenjem u sebe i samooptuživanjem. Obrnuto, muškarci naginju nijekanju nesreće i jurišanjem u različite aktivnosti.

Simptomi depresije ne uključuju samo jaku potištenost već i fizičke promjene, kao što su gubitak energije, želje za jelom i seksom, a ponekad i nesanica te loša probava.

Bilo kako bilo, kada je u pitanju depresija koja vremenski duže traje, tada je potrebno djelovati po mogućnosti na što zdraviji način. Eterična ulja nam tako uvelike mogu pomoći da podignemo raspoloženje i život obogatimo potrebnom nam energijom.

Odaberi svoje ulje…

Volite li cvjetne mirise, posegnite za uljem jasmina ili ruže. Jasmin se opojnim mirisom dugo zadržava u prostoru, a učinkovit je protiv bezvoljnosti dok ruža svojim nježnim mirisnim notama pobjeđuje depresiju, ali djeluje kao i afrodizijak.

Ljubitelji voćnih nota mogu biti sigurni da će simptome depresije ublažiti uz pomoć stimulativnih eteričnih ulja limuna, naranče, grejpa, bergamota, nerolija i mandarine. Svježina citrusa podiže raspoloženje i obnavljaju prijeko potrebnu energiju. Također su idealni jer razbuđuju središnji živčani sustav, smanjuju anksioznost i pridonose pozitivnijem raspoloženju.

Nemalo puta je depresija povezana s nesanicom i zabrinutošću koje možete uspješno prebroditi uz eterično ulje lavande, kamilice, muškatne kadulje, ylang-ylang-a i sandalovine. Lavandino je jedno od najpoznatijih antidepresivnih ulja, a preporučljivo ga je koristiti u poslijepodnevnim satima i navečer prije spavanja upravo zbog umirujućih svojstava koje posjeduje.

Muškatnu kadulju (Salvia Sclarea) krasi miris sličan orahu, a njen učinak odgovara spoju euforije, spokoja i opuštenosti. Ylang-ylang je cvijet čije eterično ulje smiruje razdražljivost i tjeskobu, pomaže pri nesanici te ima afrodizijačka svojstva. Ipak budite oprezno s količinom primjene istog poradi njegovog intenzivnog mirisa kako ne bi stvorili kontra efekt i izazvali si mučninu ili glavobolju.

Pročitajte još

Budi fit

Bitno je kretati se tijekom čitavog dana.

Savjeti i preporuke

Poznata kao dragocjeni sastojak u svakodnevnoj rutini njege, organska ružina vodica obogaćuje NIVEA Rose Touch liniju proizvoda za njegu i čišćenje kože. Isprobajte proizvode Rose Touch...

Anja može sve

Znam koliko ljudi živi u svom nezadovoljnom svijetu, boreći se s anksioznošću, depresijom, kompleksima ili poremećajima prehrane, jer se ne vide kako su zaista...

Duh i tijelo

Ljudsko ponašanje je pod utjecajem energije.

Advertisement