Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Pobijedite strah u 4 koraka

Kada su u pitanju vaši ciljevi i put kojim do njih idete, strah se zna ispriječiti kao debeli zid pred vama. Kako ga preskočiti?

Neki imaju strah od odbijanja, drugi odbojnost prema promjenama, trećima je stalo da ih okolina prihvaća. Kada se podvuče crta svi se ti razlozi mogu objediniti pod nazivom – strah.

Kada su u pitanju vaši ciljevi i put kojim do njih idete, strah se zna ispriječiti kao debeli zid pred vama. Kako ga preskočiti? Ponudit ćemo vam par trikova koji mogu pomoći:

1. Krenite korak po korak

Kada je u pitanju strah od javnog govora – prepoznajte strah, prihvatite ga i zatim razvijte strategiju kako ga postepeno nadvladati u više koraka. Možda bi vas paraliziralo da sutra morate održati govor pred 50 novinara, ali ako sutra pripremite govor za vaše prijatelje, prekosutra se učlanite u organizaciju gdje ćete češće biti u prilici govoriti pred ljudima, nakon nekog vremena vaš strah će nestati.

2. Razvijte pozitivnu motivaciju

OK, zid je pred vama, ako želite dalje morat ćete ga preskočiti. Što bi atletičar napravio u toj situaciji? Trenirao, naravno. Uzmite list papira i napišite listu svih pozitivnih stvari koje će vam svladavanje te prepreke donijeti u životu? Kada vas lista inspirira na trenutak izbacite sve negativne misli iz glave i odrazite se. Zid je iza vas, čestitam.

3. Dajte svojem pogledu na neuspjeh i odbijanje novu perspektivu

Poznata je izreka da mi ne vidimo svijet onakvim kakav je nego onakvim kakvi smo mi. Društvo je nametnulo svima nama pogled na neuspjeh kao nešto negativno. Predefinirajte taj pogled. Da li se najbolji biciklista dok diže pehar Tour de France sjeća da je prije nego što je prvi puta sjeo na bicikl, 10 puta pao i ogrebao koljeno.

Prihvatite odbijanje i neuspjeh kao sastavni dio života, stepenice na putu do uspjeha. Popričajte sa uspješnim ljudima, iznenadit ćete se, svi su razvili tu perspektivu. Pozovete prvu curu van, odbije vas. Recite sami sebi, odlično stepenica manje. Drugu. Isto vas odbije, pa treća, četvrta i peta, sve rekle ne. Sad je vrijeme da se nagradite, iza vas je već pet koraka na vašem putu do uspjeha. Ako i šesta kaže ne a tek petnaesta pristane, odlično nagrada će biti slađa jer ste više truda uložili na putu do uspjeha.

4. Koncentrirajte se na sadašnji trenutak

Sjetite se neke situacije kada ste bili obuzeti strahom. O čemu ste mislili? Vjerojatno ste razvili mrežu negativnih scenarija koji će se razviti u budućnosti ili ste prestravili samoga sebe razmišljanjem o neuspjelim pokušajima u prošlosti. Rješenje je jednostavno, koncentrirajte se na sadašnji trenutak. Pustite prošlost takvu kakva je, ionako ne možete ništa promijeniti, a o budućnosti ćete razmišljati kada postane sadašnjost. Nitko ništa nije postigao u budućnosti, sadašnjost je vrijeme za vaše djelovanje.

Profitiraj.hr

Ne propustite

Duh i tijelo

10 važnih stvari koje često ne cijenimo dovoljno.

Dobar posao

Koliko puta vam se dogodilo da ste govorili nešto važno klijentu, zaposleniku, poslovnim partnerima, kolegama uvjereni da su vas razumjeli, a na kraju se...

Drama Queen

Jednom davno bila sam romantična. Jednom davno možda sam i vjerovala u ono „da kraja života“.

Duh i tijelo

U suvremenom, kapitalističkom društvu, pojam materijalista sve se više upotrebljava, posebice u kontekstu uspješnih pojedinaca koji iza sebe imaju zavidnu karijeru. Međutim

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.