Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Sanja Tatalović

Podignite kvalitetu života

Kvaliteta života bitno se podiže kad se okrenemo istraživanju i otkrivanju novih i nepoznatih stvari.

Svakodnevica terećena konstantnim poslovnim i obiteljskim izazovima često dovodi do prekapacitiranosti, osjećaja zasićenja, nedostatka životnog entuzijazma i životne inspiracije. U takvim situacijama najčešće strada mentalna i emocionalna strana čovjeka. Bezvoljni smo i inertni, nemamo snage, nezainteresirani smo i pomalo rezignirani. Vrijeme je za buđenje!

Emocionalna stabilnost i mentalno zdravlje puno je više od odsutnosti psihičkih poteškoća i bolesti. Ono obuhvaća odnos i osjećaje prema sebi, upravljanje vlastitim emocijama i odnosima u okolini, pristup životnim problemima, njihovo sagledavanje i razrješavanje, suočavanje sa životnim izazovima i rizicima, zauzimanje za sebe i svoje potrebe, definiranje i fokus prema prioritetima, učinkovitost, samovrednovanje i samopouzdanje.

Kvaliteta života ne mjeri se samo uspješno poduzetim i izvršenim akcijama, nego i općim unutarnjim stanjem osobe, njenim osjećajem zadovoljstva, snage, mira i želje za životom.

Izracionaliziraj negativnu emociju i diši!

Mnogi taj osjećam nemaju nego se konstantno osjećaju zadojeno tuđim negativnim osobinama i postupcima ili se bave svojim negativnim osobinama i nemirima potpirujući u svom biću frustraciju, žalost, zavist i zamjeranje. S evolucijskog gledišta, čovjeku je, što se preživljavanja tiče bilo bitnije uočiti negativne nego pozitivne osobine drugih kako bi se zaštitio od ugroze. U takvim situacijama dobro bi bilo najpoželjnije izracionalizirati nepoželjnu situaciju i relativizirati je. Kada se nađemo u oluji emocija naš sustav ima osjećaj da će takvo stanje trajati vječno i prilično je uvjerljiv u tome. To je zato što s razine uma/svjesnog dijela samo djelomično možemo utjecati na emocije koje su povezane s podsvjesnim mehanizmima. Kao prva pomoć u takvim situacijama bi bilo disanje tj. konvertiranje negativnih emocija u pozitivne putem daha, a nakon toga svakako analiza stanja koje će ustanoviti zašto u život privlačimo takve situacije, ljude ili događaje.

Otkrivaj život i uči!

Kvaliteta života bitno se podiže kad se okrenemo istraživanju i otkrivanju novih i nepoznatih stvari. Stjecanje novih vještina i učenje osim što je korisno i zabavno izuzetno podiže osjećaj samopouzdanja i samopoštovanja. Bilo da se okrenete talentu koji ste zapustili ili da si ispunite želju baveći se nečim što ste htjeli još kao dijete, bilo da više putujete, upišete neki tečaj koji će vam potaknuti drugačije razmišljanje ili vas osposobiti za neku vještinu ili eksperimentirajte s novim pristupom kuhinji (i seksu), upišete strani jezik, odete u školu plesa, naučite svirati instrument, počnete pjevati, pohađate satove joge, uzmete instrukcije iz fizike!

Druži se!

Podržavajući i harmonični odnosi ključ su kvalitetnog i zadovoljnog života. Osjećaj pripadnosti, bliskosti, prepoznavanja i podrške su elementarni i neophodni za psihičko i fizičkog zdravlje. Investirajte svoje vrijeme i njegujte odnose s ljudima oko vas. Napravite reviziju trenutnog društvenog života i raščistite i razriješite sve one odnose s ljudima na koje vam curi energija – a to znači da se nakon susreta s tom osobom osjećate loše, bezvoljno, iscrpljeno, poniženo, iskorišteno ili izrugivano te da imate osjećaj da ste « eto sad to odradili pa ste mirni za mjesec, dva»…
Svrha naših susreta je radost, inspiracija, podrška, suosjećanje, iskrenost i dijeljenje. Ako toga nema u vašim odnosima, vrijeme je za promjenu.

Nazovite prijatelja kojega dugo niste vidjeli, a drag vam je. Pitajte sebe koja osoba vam uistinu odgovara i s kojom se osjećate ugodno i podržano. To vam je prijatelj!

Budući da se ljudi povezuju s obzirom na interese, svoju želju za druženjem možete ispuniti uključivanjem u neko društvo ili klub gdje ćete uz svoje interese upoznati i ljude istih interesa, a sličnosti se privlače i opstaju. Bez obzira koliko bili zaposleni druženje s obitelji i podrška najbližih najvažniji su dio našeg života. Ne kaže se bez veze – krv nije voda.

Krećite se što više

Svaki psihički napor najbolje se otpušta fizičkim radom i aktivnošću. Biti aktivan i raditi ima mnoge pozitivne učinke na kompletno stanje organizma. Osim što smanjuje stres i vraća nas u psihički balans, jača imunološki sustav, povećava razinu energije i daje nam kondiciju i lijep izgled. Stoga iskoristite svaki trenutak i prošetajte, koristite stepenice umjesto pokretnih i lifta, trčite, plešite, vježbajte, radite jogu, uređujte vrt, pospremajte stan, vodite ljubav.

Hranite se zdravo

Supstance koje unosimo u naše tijelo imaju veliki učinak na naše stanje. Hrana je direktno povezana s našim emocijama i utječe na njih. I sami znamo da promjene u tijelu i hormonima traže određene okuse i da periodično znamo biti prilično „slabi na frižider“. Ono što unosimo u tijelo to nas hrani i izgrađuje. Stoga odabirimo unositi hranu koja nam čini dobrobiti.

Životne odluke

Zadovoljstvo i životni uspjesi ovise o našim odlukama i postupcima. Budimo iskreni prema sebi, osvijestimo naše namjere i revidirajmo sve ono što nam ne donosi dobrobit u životu. Odbacimo viškove, fokusirajmo se na prioritete i izvadimo ruke iz džepova. Dobra ideja je implementirati dobru ideju. Stoga sprovedimo ono što smo odlučili i preuzmimo odgovornost naših postupaka. Život se sastoji od kretanja, a stajanje u mjestu razvija frustraciju, unosi nespokoj i ruši samopouzdanje.

Život je lijep i ugodan ako smo hrabri vidjeti ga i kretati se s njim.

Više

Predstavljamo

Svi očekuju nešto od nas – porodica, kolege, prijatelji... i to nam često izaziva stres, tenziju i smanjuje našu efikasnost.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.