Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Pogledajte dugometražni film o Tutankhamonu

Šesnaesti veljače 1923. godine najčudesniji je dan u povijesti arheoloških istraživanja u Egiptu; tog je dana slavni egiptolog i istaknuti arheolog Howard Carter skinuo pečat i otvorio pogrebnu komoru Tutankhamona, faraona iz 14. st. pr. Kr.

Šesnaesti veljače 1923. godine najčudesniji je dan u povijesti arheoloških istraživanja u Egiptu; tog je dana slavni egiptolog i istaknuti arheolog Howard Carter skinuo pečat i otvorio pogrebnu komoru Tutankhamona, faraona iz 14. st. pr. Kr.

Povodom 100. obljetnice tog povijesnog događaja, u četvrtak, 16. veljače, u 22 h, Viasat History emitirat će dugometražni film Tutankhamon: Posljednja izložba, koji istražuje taj jedinstveni trenutak i otkriva kako je 150 predmeta iz Tutankhamonove riznice transportirano na najveću međunarodnu izložbu posvećenu „zlatnom dječaku“.

Samo nekoliko mjeseci prije, 26. studenog 1922. godine, u egipatskoj Dolini kraljeva, Howard Carter prvi je put ugledao pogrebnu komoru u grobnici faraona Tutankhamona. Prostorija je bila napunjena predmetima te je bila gotovo nedirnuta, a pretvorila se u svojevrsnu legendu. Tutankhamon je u međuvremenu postao ime koje je dio kolektivne svjetske svijesti: sve nas podsjeća na ono najimpresivnije i najtajanstvenije kad je riječ o starom Egiptu, njegovim piramidama i legendi o faraonovom prokletstvu.

Ovaj uzbudljivi dokumentarac prati tu nevjerojatnu priču i nudi nam ekskluzivan pristup nekim od lokacija koje i danas prožima povijest. Tako upoznajemo Egipatski muzej u Kairu i izbliza istražujemo predmete iz riznice, i to s udaljenosti od samo nekoliko centimetara. Pridružit ćemo se stručnjacima koji rade na restauraciji te radnicima koji transportiraju te vrijedne predmete, a s njima ćemo otputovati sve do Los Angelesa, Pariza i Londona.

Zahvaljujući jednoj od najbogatijih privatnih fotografskih arhiva posvećenih tom blagu, kao i izvornim fotografskim i filmskim materijalima iz fundusa Muzeja Metropolitan iz New Yorka i Instituta Griffith iz Oxforda, gledatelji će moći upoznati najdirljivije trenutke Carterova otkrića, utjecaj slavnog Tutankhamonova prokletstva, kao i malobrojne činjenice koje znamo o životu tog mladog faraona: mladić je uzdignut na razinu poluboga, preminuo je mlad, u dobi od samo devetnaest godina, a sahranjen je u improviziranoj grobnici kako bi krenuo na putovanje prema vječnom životu, zajedno sa zagrobnim blagom.

Nakon kratke vladavine, Tutankhamon je preminuo 1323. godine pr. Kr. te je ubrzo zaboravljen. Nakon niza slučajnosti, 3342 godine nakon njegove sahrane, od svih faraona iz starog Egipta upravo je njegovo ime postalo jedino koje je srušilo sve barijere i ostvarilo posve neočekivan oblik vječnoga života: postao je slavan.

Dokumentarni film Tutankhamon: Posljednja izložba pogledajte na programu Viasat History u središnjoj i istočnoj Europi, u četvrtak, 16. veljače, u 22 h , u povodu obilježavanja 100 godina otkad je egiptolog i arheolog Howard Carter skinuo pečat i otvorio pogrebnu komoru faraona Tutankhamona.

Za više informacija o programu Viasat History, posjetite www.viasathistory.com.hr

Više

Zanimljivosti

Očaravajuća serija „Kraljice starog Egipta“ premijerno na programu Viasat History.

Zanimljivosti

Priča se da negdje duboko u divljini planina Pitt Lakea, u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi, leži izvor zlata vrijedan milijarde dolara.

Zanimljivosti

Od starog Egipta, preko razbijanja šifri do serije koja donosi nevjerojatnu priču o podzemnoj poljskoj državi!

Zanimljivosti

Zahvaljujući dosad nezabilježenom pristupu i vrhunskoj tehnologiji, povjesničarka i spisateljica Bettany obilazi brodske olupine, hramove, palače, podzemne labirinte i arheološka nalazišta u Grčkoj, Gibraltaru,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.