Popraviti žive: Jedno od najzapaženijih djela suvremene francuske proze

Simon Limbres je strastevni surfer. Jednoga hladnoga jutra u veljači, u ranu zoru odlazi loviti najbolje valove na francuskoj obali. Trojica prijatelja se do tamo voze kombijem. Surfanje po toj hladnoći i oštrim valovima čovjeka potroši do kraja, ali to dečki upravo žele. Čisti je to adrenalin. Kući se vraćaju promrzli i iscrpljeni. Zagrijani kombi, umor, glad i tko zna što još napravi svoje. Simonov prijatelj koji je vozio kombi skrene s ceste, izgleda da je zaspao, izgubio smjer i zabija se direktno u drvo. Simon koji je sjedio iza i nije bio vezan najgore je prošao. Izletio je kroz prednje staklo, živ je. Ili, točnije, srce mu još uvijek kuca.

Popraviti žive roman je o srcu, srcu mladića koje je nadživjelo njegovu moždanu smrt nakon kobne nesreće u zoru. Prije nego svane sljedeći dan, to srce, do jučer njegovo, treba naći put do grudi žene koju vlastito srce izdaje. Svaki otkucaj bıla nada je za njezin spas. U utrci s vremenom, dvije obitelji i medicinsko osoblje dviju bolnica čeka noć bez sna.

Jedno od najzapaženijih djela suvremene francuske proze, roman Popraviti žive dobitnik je deset književnih nagrada, uključujući Grand Prix RTL-Lire i Wellcome Book Prize, a bio je i u širem izboru za Man Booker International Prize. Nakon kazališne, uslijedila je i uspješna filmska adaptacija, nominirana za nagradu César.

Maylis de Kerangal (1967.), francuska književnica, radila je kao urednica u izdavačkim kućama uključujući Gallimard. Njezin roman Naissance d’un pont nagrađen je nagradom ­Médicis 2010., a roman Tangente vers l’Est ušao je u uži izbor nagrade Orange 2012. Godine 2014. roman Popraviti žive doživio je i kazališnu adaptaciju; izvođen je u sklopu međunarodnog kazališnog festivala u Avignonu, a trenutno je i na programu pariškog kazališta Théâtre du Rond-Point. Maylis de Kerangal za ovaj je roman dobila čak deset književnih nagrada, a ušla je i u uži izbor književne nagrade Man Booker International Prize 2016.

Darujemo jednu čitateljicu.

Pravila su jednostavna:

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #srce
  • Pratite naše društvene mreže, podijelite objavu, tagirajte frendice
  • Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 11. listopada, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Marina Furlanić