Popularnost biljnih mlijeka je u porastu!

U svijetu raste popularnost alternativnih dijeta, a potrošači sve više razmišljaju o kvaliteti namirnica koje konzumiraju, kao i o utjecaju tih namirnica na vlastito zdravlje. Osim toga, potrošači postaju ekološki svjesni i nije iznenađenje što raste popularnost i prodaja biljnih napitaka diljem svijeta!

Biljni napitci proizvode se ekstrahiranjem biljnog materijala u vodi, kao što su sjemenke i žitarice. Kako bi se sastav biljnog mlijeka nutritivno obogatio i približio sastavu kravljeg mlijeka, ona su vrlo često obogaćena vitaminima i mineralima – uglavnom kalcijem, vitaminom D i vitaminima B skupine. Iako ne postoji službena klasifikacija, biljna mlijeka možemo podijeliti  u pet kategorija čiju bazu čine:

  1. žitarice (npr. zobeno, rižino, ječmeno mlijeko)
  2. leguminoze (npr. sojino, kikirikijevo mlijeko)
  3. orašasti plodovi (npr. bademovo, kokosovo, lješnjakovo, orahovo mlijeko)
  4. sjemenke (npr. sezamovo, laneno, konopljino, suncokretovo mlijeko)
  5. pseudožitarice (npr. kvinojino, amarantovo mlijeko).

Biljna mlijeka koriste se kao zamjena za mlijeko životinjskog porijekla kod ljudi koji su intolerantni na laktozu ili alergični na proteine iz kravljeg mlijeka, a sve su češći izbor potrošača koji su osviješteni o važnosti pravilne prehrane upravo zato jer ne sadrže laktozu i kolesterol te su obogaćena mnogim vitaminima i mineralima.

kokosovo ulje

 

Sojino mlijeko poznato je po svom višem udjelu proteina naspram ostalih biljnih mlijeka, zobeno mlijeko karakteristično je po višem udjelu topljivih prehrambenih vlakana što dodatno obogaćuje njegov sadržaj, dok mnoga biljna mlijeka sadrže funkcionalno aktivne komponente koje pozitivno djeluju na zdravlje.

Zahvaljujući fokusu na zdravlje, kvaliteti namirnica i ekološkoj održivosti, biljni napitci sve su popularniji na tržištu te dobivaju važnu ulogu u pravilnoj i uravnoteženoj prehrani!

Ako vas zanimaju slične teme, trendovi i rasprave domaćih i stranih stručnjaka iz područja nutricionizma i srodnih znanosti, priključite se 7. Međunarodnom kongresu nutricionista koji će se održati 8.-10. studenog 2019. u Sheraton Hotelu u Zagrebu! Više informacija o samom Kongresu možete saznati ovdje.

 

Sara Sila, mag.nutr.

Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma