Postoji li idealna razlika u godinama?

razlika u godinama

Sa svih naslovnica, svjetskih i hrvatskih, bruji jedna vijest. Glumica Olivia Wilde (36) ulovljena kako se šeta i drži za ruke s pjevačem Harryjem Stylesom (26).

Mnogi mlađi muškarci preferiraju starije žene i kao njihovu najvažniju prednost istaknuli su da su one samopouzdanije, sigurne u ono što jesu, s njima je sjajno razgovarati i nisu fokusirane samo na zasnivanje obitelji. Neki su kazali i kako im je interes starijih žena podigao razinu samopouzdanja, piše Psychology Today.

S druge strane, Brian Collisson i Luciana Ponce De Leon su 2018. istraživali korijene predrasuda o vezama s velikom dobnom razlikom te potvrdili da evolucijska teorija kaže da bi među partnerima trebala postojati mala dobna razlika u svrhu bolje reprodukcije i iskorištavanja resursa. Jer, veza bi trebala završiti reprodukcijom!

No, čini se kako i za vezu i brak postoji matematička formula, koja se krije u razlici u godinama. Naime, prema istraživanju provedenom na 3.000 žena i muškaraca diljem Europe, postoji formula koja povećava šanse za uspjeh veze ili braka. Riječ je o razlici u godinama između partnera koja je idealna, kako tvrde znanstvenici.

 

 

Prema objašnjenju psihologa, veza u kojoj je muškarac stariji od žene pet godina ima najveće šanse za uspjeh. Suprotno tome, veze u kojima je muškarac stariji 20 godina ili više imaju najmanje šanse za kvalitetan zajednički život.

Dokazano je kako žene emotivno sazrijevaju puno ranije od muškaraca te je razmak od 3 do 5 godina dovoljan da bi partneri bili na istoj emocionalnoj razini.

S druge strane, partneri različitih generacija gotovo sigurno će imati različite poglede na životne vrijednosti, drugačiji ukuse i stavove, zbog čega s vremenom može doći do nerješivih nesuglasica.