Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Povećava li odgađanje majčinstva rizik od raka maternice?

Prema tvrdnjama britanskih znanstvenika, jedan od razloga zbog kojega je broj slučajeva raka maternice u zadnjih deset godina u porastu je odgađanje majčinstva do kasnije životne dobi, a u većoj su opasnosti i žene koje nisu rađale.

Prema tvrdnjama britanskih znanstvenika, jedan od razloga zbog kojega je broj slučajeva raka maternice u zadnjih deset godina u porastu  upravo je odgađanje majčinstva do kasnije životne dobi. Također su i u većoj opasnosti i žene koje nisu rađale.

Broj dijagnosticiranih karcinoma uterusa u zadnjih se deset godina povećao za četvrtinu u Velikoj Britaniji, te iznosi oko 8700 novih slučajeva godišnje. Od polovine devedesetih godina prošlog stoljeća broj dijagnoza raka maternice u Velikoj Britaniji je povećan za 12 posto.

“Kod žena koje nisu rađale ili su rodile u kasnijoj životnoj dobi, pa čak i kod onih koje imaju samo jedno dijete, rizik od razvoja raka maternice i raka dojke je povećan”, rekla je Fiona Osgun iz Cancer Research UK. Dodala je i da pritom treba uzeti u obzir da rizik od razvoja raka mogu smanjiti faktori na koje se može utjecati, poput nepušenja, održavanja optimalne tjelesne težine, izbalansirane prehrane i redovite tjelovježbe.

Pretile žene koje nisu rađale, a kod kojih je menopauza nastupila nakon pedesete godine od karcinoma uterusa obolijevaju pet puta češće, a žene koje boluju od dijabetesa triput više u odnosu na ostale žene. Otprije je poznato da je rak maternice sve je učestaliji zbog sve većeg broja starijih žena u populaciji te nekontrolirane primjene hormonskih lijekova nakon menopauze.

U izvješću britanske organizacije navodi se i da su, paralelno s povećanim izgledima za obolijevanje, u zadnjih 40 godina povećani i izgledi za preživljavanje od karcinoma, zahvaljujući ranijoj dijagnozi, screening programima, boljim testovima i učinkovitijim metodama liječenja.

U razgovoru s našom stručnom suradnicom doktoricom Majom Gudelj i zagrebačke Poliklinike Ginecej osvrnuli smo se na navedeno istraživanje.

Osvrt iz Poliklinike Ginecej

„Životni vijek nam se produžio, pa je i „normalno“ da statistika pokaže porast kod bolesti koje se i tako događaju kod starije populacije. Rizični čimbenici su:

  • dob (bolest menopauze – prosječna dob 60 godina)
  • diabetes – za 2,8 puta
  • debljina – za 10 puta
  • karcinom jajnika ili dojke u anamnezi
  • PCO – za 9,5 puta
  • nuliparitet – za 2 puta
  • rana menarha, kasna menopauza – za 2,4 puta

To je ujedno i najčešća je maligna bolest ženskog spolnog sustava (iza dojke, debelog crijeva i karcinoma pluća), a za rano otkrivanje pripaziti na:

  1. krvarenje u postmenopauzi – apsolutno alarmantan znak!
  2. odlaziti na redovite ginekološke preglede s PAPA testom i ultrazvuk

Svaki doktor će vam reći kako je jedna od važnijih stvari ne pušiti ili prestati pušiti. Uz redovite, preventivne preglede, važno je održavati optimalnu tjelesnu težinu, konzumirati zdravu hranu i ne zaboraviti tjelovježbu”, objasnila nam je ginekologinja Gudelj i dodala kako se ne trebamo bojati trudnoća u kasnijoj životnoj dobi uz suvremene perinatalne testove i ako smo fit.

ginecej

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Prevencija i edukacija stanovništva najvažniji su alati u sprječavanju daljnjeg porasta pretilih i debelih u društvu, a multidisciplinarni pristup liječenju pretilih nužan je za...

Savjeti stručnjaka

Još donedavno ljudi su jeli manje, a kretali se više.

Budi fit

10 napitaka koje biste trebali izbjegavati.

She Book Club

U knjizi Zašto smo bolesni ugledni svjetski znanstvenik dr. Benjamin Bikman, jedan od vodećih svjetskih autoriteta kada je riječ o istraživanju metaboličkih poremećaja...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.