Predstavljamo: Live talk show ‘Žene izvan okvira’!

Navikli smo posjećivati barove, klubove, kazališta, izložbe, umjetničke performanse i slično, opuštati se i zabavljati uz glazbu ili stand up comedy ili jednostavno uz kavu ili piće s prijateljicama. Odnedavno zagrebačke dame imaju priliku doživjeti nešto potpuno novo.

Live talk show ‘Žene izvan okvira’!

Idejne začetnice i ujedno voditeljice talk showa su Rajana Radosavljev (tv voditeljica i urednica te integrativna terapeutkinja) i Hana Matejašić (psihologinja i integrativna terapeutkinja).

„Ideja za pokretanje jednog ovakvog projekta rodila se spontano (ali ne i slučajno) kroz konstruktivne ‘babinjake’ gdje smo nas dvije otkrile veliki zajednički interes prema temama ženstvenosti, senzualnosti, seksualnosti, ženskog samoostvarenja, snage i hrabrosti te prema svemu onom što nas današnje vrijeme sprečava u tome da zaista budemo sve to. Htjele smo neko mjesto gdje bi mogle malo javnije pričati o tim temama, družiti se s istomišljenicama te čuti pokoju pametnu od stručnjakinja iz raznih polja života. Kad smo shvatile da takvo mjesto ne postoji, odlučile smo ga same stvoriti“, kažu Rajana i Hana.

Jednom mjesečno Hana i Rajana vode razgovore vezane uz ženske teme gdje svaki puta ugošćuju zanimljive žene iz područja psihologije, umjetnosti, poduzetništva, medicine, javnog života i svih ostalih sfera života kroz koje možemo obogatiti svoje znanje, iskustvo i poglede na svijet.

„Naš cilj je, između ostalog, da kroz ovaj projekt i teme koje obrađujemo pomognemo ženama u osvještavanju svoje vlastite snage. Želimo odmaknuti fokus sa stigme kako su žene u nezavidnom položaju u društvu i kako ovise o zakonima i sistemu te istaknuti to da mi apsolutno sve možemo i da nam nitko ne mora za to dati pravo. Sva prava već imamo, ali ono što nam fali je samopouzdanje i hrabrost da same ostvarimo sve što želimo. Iako smo svjesne da postoje manjkavosti u sistemu i da je ženama možda teže u pojedinim poljima života, naše uvjerenje je da ono čemu dajemo fokus, to jača, pa se tako želimo fokusirati na to kako osloboditi sve naše potencijale.“

Prilika je ovo za konstruktivno druženje, gdje ćemo uvijek saznati nešto novo, promotriti određene teme iz raznih perspektiva, stvoriti nove kontakte, možda i suradnje, ali u svakom slučaju stvoriti ugodno mjesto za druženje, razmjenu iskustava i znanja te na kraju (ali jednako bitno) dobro se zabaviti na nesvakidašnji način.

Teme showa

Tema prvog talk showa bila je „ Što je snažna žena danas?“. ‘U današnje vrijeme kad tradicionalne vrijednosti gube na snazi, a nove još nismo u potpunosti usvojile, sve smo se možda malo pogubile u svojoj ulozi kao žene u društvu i odlučile smo upravo ovu temu prvu staviti na stol, da vidimo što to istinski ženama daje snagu’. O ovoj temi s Hanom i Rajanom su popričale Sonja Lovrenović, tjelesno-orijentirana terapeutica i učiteljica u IPD centru, Mirela Holy, poznata bivša ministrica i aktivistica, Tanja Slišković, docentica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i dobitnica je Fulbright istraživačke stipendije te Petra Mavar instruktorica senzualnog plesa, ujedno i vlasnica plesnog kluba „Alldance“.

U drugom showu tema je bila ‘U što se mi zapravo zaljubljujemo’ kroz koju je fenomen zaljubljenosti promotren iz svih kuteva… psihološkog, biološkog i duhovnog. Na kojem principu biramo partnere, zašto privlačimo partnere koji reflektiraju odnose naših roditelja i odnos roditelja prema nama samima, što se događa u tijelu na hormonalnoj razini te koji se sve centri u mozgu aktiviraju u periodu zaljubljenosti, kako prepoznati svoju srodnu dušu? Na sva ta pitanja odgovorile su Ljiljana Bastaić, psihijatrica i imago terapeutica, Senka Blažetić, neurobiologinja, Iris Tarbuk, ‘šaptačica dušama’ i spisateljica te o svom osobnom životnom iskustvu pričala je legendarna Mani Gotovac.

Sljedeći talk show ‘Žene izvan okvira’ održat će se 12.04. u 18h u salonu ”Kak se šika” u Ilici 93. Tema će biti ”Kada drugi kažu ”Ne možeš”, ja kažem ”E, pa mogu!”. Razgovarat će se o tome kako nemoguće postaje moguće, kako „lude ideje“ postaju stvarnost, kako usprkos „zdravom razumu“ slijediti svoje srce i u konačnici raditi i živjeti ono što voliš. O ovoj temi pričat će Martina Findrik, jedna od osnivačica uspješne turističke ture ‘Gornjogradske coprnice’, Ana Grzunov, suvlasnica tvrtke ‘Laboratorij zabave’, Marina Kolar, edukatorica, profesionalna savjetnica i stručnjakinja za organizacijski razvoj te kantautorica Alka Vuica.

Show se odvija uz velikodušnu podršku vlasnice salona ‘Kak se šika’, akademske slikarice Mihaele Olujić.
Budući da se mjesta za ove događaje popunjuju u rekordnom roku, svi koji već nisu ulovili svoje mjesto mogu se pridružiti live stream-u na YouTube kanalu Žene izvan okvira.

Sve događaje možete pratiti i na FB page-u.